Gazdaság

Maga alatt vágja a fát

László Csaba pénzügyminiszter, amikor a Malév igazgatósága valamennyi tagjának, köztük a vezérigazgatónak a felmentését javasolja. Utóbbi ugyanis az e pozícióban eltöltött másfél éve alatt 7 milliárd forintos eredményjavulást ért el a légitársaságnál. A Malév ennek ellenére tetemes tőkepótlásra szorul, az azonban korántsem mindegy, mekkorára. László Csaba, a kormány néhány szakértő tagjának egyikeként, nyilván tudja ezt. Nem fér tehát kétség ahhoz, hogy a felmentési javaslat csak formálisan a pénzügyminiszteré, arról valójában MSZP-s körökben döntöttek.

A kormánypártok – és ez minden eddigi, rendszerváltás utáni kabinet esetében így volt – az állami cégek vezetői posztjait, különösen az igazgatóságokat politikailag hűséges emberekkel töltik fel. Az igazgatósági tagságot jutalomnak tekintik, olyan állásnak, amely felelősséggel nem jár. Ez ugyan tételesen ellentmond a gazdasági társaságokról szóló törvénynek, az élet mégis azt igazolja, hogy egy igazgatósági tag a többnyire magas fizetéséért cserébe általában nem vállal kockázatot. Az adófizetőknek százmilliárdokba kerülő Postabank igazgatótanácsi tagjainak felelősségre vonásáról egy időben szó esett ugyan, de végül csak néhányukra terjesztették ki a nyomozást.

A fő baj tehát nem a Malév igazgatóságának menesztésével van, hanem a testület politikai alapon történő kinevezésével. S mivel ez a többi állami cégnél is hasonlóan történt, kódolva van a “rendszerbe”, hogy a kevés számú szakértő vezérigazgató máshol is összetűzésbe kerüljön az igazgatósággal. Illetőleg, ha netán valahová megfelelő üzleti tapasztalatokkal rendelkező vezetőt szeretnének találni, aligha lesz valóban alkalmas ember, aki az ajánlatot elfogadná. Így hullik vissza a pénzügyminiszter fejére a baj: ő lesz az, akinek a leromlott cégekhez szükséges állami támogatást elő kell majd teremtenie.

Mivel a magyar és a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy minden pártnak maga felé hajlik a keze, csak egy megoldás van: a privatizáció, legalábbis ott, ahol ez lehetséges. Addig pedig marad(na) a kormányzati önkorlátozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik