Gazdaság

Bizonytalan váltás

Steiner László április végén távozik a válságos helyzetű Rába éléről. Utódjáról még nem döntöttek.

Zavart csend fogadja az érdeklődőt a vonal túlsó végén, amikor a Rába Rt. vezetőváltásáról kérdezősködik. A győri polgármester bejelentése, miszerint az egyik fő tulajdonos képviselőjeként vezetőváltást szorgalmaz a patinás gépgyártó élén, még a Rába többi tulajdonosát, illetve operatív vezetőit is meglepte. No nem azért, mintha hónapok óta nem számoltak volna azzal, hogy az igazgatóság mandátuma mellett Steiner László vezérigazgató kétéves szerződése is lejár április végén. Inkább azért, mert az amúgy is rendkívül nehéz helyzetű cégen belül sem tudják még, miként megy végbe a vezetőváltás. Mindenesetre Steiner László hangsúlyozza: “Még nem fejeződött be az átalakítási program, ám most elsősorban nyugalom kell a társaság életében”.

Bizonytalan váltás 1

Steiner László. “Még nem fejeződött be az átalakítási program, ám most elsősorban nyugalom kell a társaság életében”.

TANÁCSTALANSÁG. Nyugalomra tényleg szükség is lenne Győrben, hiszen a vezetőváltás kommunikációja ugyan a polgármesteri bejelentést követő napokban megtörtént, ám a közleményből csak annyi derül ki: az új vezér megérkezéséig Steiner a hivatalában marad, és minden segítséget megad a poszt átadás-átvétele során. Az amúgy semmitmondó frázis most mégis jelentést kapott, hiszen a Figyelő információi szerint jelenleg a tulajdonosok sem tudják, ki lesz a cég új operatív vezetője.

Annak ellenére így van ez, hogy Steiner László április végén lejáró szerződésében az áll: az igazgatóság hat hónappal a szerződés lejárta előtt megkeresi, hogy új szerződésről tárgyaljon. “Ilyen megkeresés nem történt” – erősítette meg a Figyelőnek nyilatkozva Steiner László. “A piacon megtalálható leszek, nem szegődöm el a Rába konkurenseihez, beszállítóihoz és megrendelőihez sem” – teszi hozzá.

Információink szerint Jancsó Péter, a Rába igazgatóságának elnöke – aki 8,5 százalékos részvénycsomag felett diszponál, s a Rába tulajdonosai közt évek óta “fő hangadónak” számít – maga is szorgalmazta a váltást a Rába élén. Jancsó Péter nem is cáfolta ezt az értesülést. Annyit mondott csupán, hogy mivel az ő megbízatása is lejár az április 23-i közgyűlésen, nem érzi magát kompetensnek a vezetőváltás kérdésében.

Mint Bajnai Gordon, a Rábában – a Graboplaston keresztül – 8,5 százalékos részesedést birtokló Wallis Holding Rt. vezérigazgatója a Figyelőnek elmondta, részvénytulajdonosként elsődleges érdekük a cég értékének folyamatos növelése. Mivel ez az összehangolatlanul kommunikált ügy e folyamat ellen hat, mindent megtesznek majd azért, hogy a közgyűlés idejére megszülessen a tulajdonosok közti megegyezés az új vezető személyéről is. Bajnai szerint a Rába legnagyobb problémája, hogy túl sok meghatározó tulajdonosa van, s emiatt nincs igazi gazdája a cégnek. A jelenlegi helyzetben így összehangoltabb tulajdonosi egyeztetésekre lenne szükség. Bajnai Gordon ugyanakkor kijelentette, hogy a Wallis nem kíván további tulajdonrészt vásárolni a Rábában.

Akárhogy alakul a tulajdonosok közti egyeztetés, az új vezető igazi válsághelyzetben veszi át az évszázados győri céget. A Budapestről ingázó, s így Győrben “kívülállónak” számító Steiner László szerepét mindenesetre igen ellentmondásosan ítélik meg a Rába-parti városban. A kétéves profiltisztítás és reorganizáció ugyanis nem csupán katasztrofálisnak tűnő pénzügyi eredményekkel, hanem álláshelyek megszűnésével is járt. Ez utóbbi magyarázza a – magának az emlékezetes Danone-ügyben országos ismertséget szerző – győri polgármester álláspontját.


Bizonytalan váltás 2

Elemzők szerint azonban a társaságnak nem is jöhetett volna rosszabbkor a vezetőváltás, hiszen a 2002-es eredmények a vártnál is sokkal lehangolóbb képet nyújtanak a cégről (lásd külön). “Várható volt, hogy a tavalyi eredmények láttán valamelyik fő tulajdonos gyors változást szorgalmaz majd a menedzsment élén” – fogalmaz Daróczi Andor, a ConCorde Értékpapír Rt. elemzője. Szerinte a menedzsment a cég átalakítását olyan stratégiát követve végezte, amely a jelenleginél sokkal gyengébb forintárfolyamra épült. Ezzel szemben a hazai fizetőeszköz jócskán erősödött, s a vezetés “a megváltozott körülményekre nem tudott olyan új stratégiával előállni”, amellyel megállíthatta volna a negatív folyamatokat.

Daróczi Andor úgy látja: annyira aggasztó a cég helyzete, hogy a pénzügyi befektetők szempontjából jelenleg racionálisabb lehet apróbb társaságokra bontani a Rábát, s az eszközöket értékesíteni, mint a céget egybetartva bízni a folyamatok jobbra fordulásában. Ma egy stratégiai befektető, ha megvásárolná a társaságot, nem kapna mást, mint piacokat, ugyanis a nyomott dollárárfolyam mellett még a korábban igen sikeres futómű üzletág is hatalmas veszteséget termel. Igaz ez akkor is, ha a profiltisztítás egyszeri költségeit figyelmen kívül hagyjuk.

A cégnél már csupán a jelenlegi vezetők számítanak jó 2003-as évre, az elemzők szerint a mai árfolyamok mellett a tavalyihoz hasonló mínuszt termel majd a cég. Amennyiben pedig nem képes hatékonyabb működésre, új piacok felkutatására, akkor a több mint százéves járműgyártó egész jövője megkérdőjeleződik.

A kulcskérdés azonban az lehet, amire Bajnai Gordon utalt, hogy tudniillik 4 meghatározó tulajdonos mellett (lásd külön) igencsak nagy szükség lenne a részvényesek egyetértésére, ez azonban a Figyelő információi szerint jelenleg nincs meg. Ilyen helyzetben ugyanis nem létezik olyan csodamenedzser, aki hathatós tulajdonosi támogatás nélkül ki tudná rántani a Rábát a kátyúból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik