Gazdaság

Üvegfej program

Évtizedes börtönbüntetés és többmilliós bírság vár az amerikai érdekeltségű vállalatok pénzügyeiről hamisan nyilatkozó felsővezetőkre.

Üvegfej program 1

Még ki sem robbant az Enron botrány, az amerikai tulajdonú Visteon Hungary Kft.-nél tavaly mégis új szabályt vezettek be. A cég pénzügyi vezetőjének hónapról hónapra nyilatkoznia kellett arról, hogy a társaságnál nem történt pénzügyi visszaélés. Legalábbis semmi olyan, amiről tudomása volna. Az igazolást aztán az Egyesült Államokba, az anyacégnek postázták, amely azt az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) rendre megküldött jelentéseihez csatolta.




Kire terjed ki a Sarbanes-Oxley törvény hatálya?
CÉGEK
Az Egyesült Államok tőzsdéin (NYSE, Nasdaq, Amex) jegyzett amerikai és nem amerikai társaságok, illetve leányvállalataik; az ezen börzéken kibocsátást tervező cégek és leányvállalataik; valamint azok a vállalkozások, amelyeket a fenti kibocsátók szándékoznak felvásárolni.

IGAZGATÓK
A vezérigazgató és a pénzügyi vezető szabványszerű nyilatkozatot köteles tenni a pénzügyi jelentések helytállóságáról. Ezért büntetőjogi felelősséggel tartozik. Az igazgatóság tagjaiból audit bizottságot kell létrehozni, amely felelős a független auditor kiválasztásáért, díjazásáért és működésének áttekintéséért, a menedzsment és az auditor vitáinak rendezéséért. Emellett minden olyan nem-auditori tevékenység engedélyezését végzi, amellyel a cég a saját könyvvizsgálóját bízza meg. Kidolgozza azokat az eljárásokat, amelyek mentén az alkalmazottak névtelenül jelenthetik az észlelt pénzügyi visszaéléseket. Az igazgatóság tagjai, valamint az üzletpolitikai döntéseket hozó vezető tisztségviselők számára a vállalatok nem nyújthatnak hitelt, sem részvényvásárlásra, sem egyéb személyes célra.

AUDITOROK
Függetlenségét biztosítandó öt évente cserélni kell az auditort, aki egyébként – a számos egyéb szabály mellett – csak korlátozott keretek között végezhet nem-auditori tevékenységet ott, ahol könyvvizsgálatot végez (tilos például a könyvelés és pénzügyi információs rendszerek kiépítése, korlátozottan adhat jogi tanácsot, lehet az ügyfél brókere, befektetési tanácsadója).

ÜGYVÉDEK
Bejelentési kötelezettséget ró rájuk a törvény. A kibocsátót az amerikai tőzsdefelügyelet előtt képviselő ügyvéd első körben házon belül köteles jelenteni a visszásságot; ha ezzel nem ér el eredményt az audit bizottsághoz kell fordulnia, és bizonyos körülmények között az ügyfélről szóló bizalmas információt a SEC-nek is ki kell adnia.

VÉSZHARANGKONGATÓK
Azokat az alkalmazottakat nevezi így a szakirodalom, akik súlyos, másokat sértő, illetve a cég kinyilvánított céljaival ellentétes vállalati tevékenységet hoznak nyilvánosságra. Először házon belül próbálják az ügyet elintézni, ám ha minden lehetséges fórumon, illetékesnél falba ütköznek, s a nyilvánosság segítségével érdemi változás remélhető, akkor a médiához fordulnak. Habár a gazdaságetika idevonatkozó irodalma e tevékenységet nemcsak hogy megengedhetőnek, hanem bizonyos körülmények között erkölcsi kötelességnek tartja, a jog nem védi az alkalmazotti lojalitást ily módon megsértő munkatársat. Minthogy az Enron-botrány is így pattant ki – kirobbantóját két másik vészharangkongatóval együtt a Time az év emberének választotta -, a Sarbanes-Oxley törvényben is van e tevékenységre utalás. Az angol eredeti, és itthon is használatos elnevezéssel whistle blowing tevékenység védelmét szeretnék megteremteni. Eszerint a vészharangkongató kártérítésért folyamodhat, a munkáltatót pedig megbírságolhatják, vagy akár 10 év börtönre is ítélhetik, ha megtorló lépések kezdeményez az ügyet feltáró és nyilvánosságra hozó alkalmazott ellen.
Forrás: Baker & McKenzie, Figyelő

Talán az autóalkatrész-gyártó óriáscégnél előre látták az amerikai könyvelési skandalumot, s az azt követő új szabályozást, mindenesetre olyan igazolást alkottak, ami szinte egybeesik a Sarbanes-Oxley törvény által előírt nyilatkozattal. Ám csak “szinte” és praktikusan, így mihelyst a tavaly nyáron elfogadott, végrehajtási szabályokkal most tavasszal kiegészülő törvény hatályba lép, új igazolásra kell áttérniük. Nem is egyre, rögtön kettőre. A sajátjukat semmiképpen nem alkalmazhatják, a cégvezetők által kibocsátandó dokumentum ugyanis egyetlen szó erejéig sem térhet el a törvényben foglalttól.

Az amerikai törvény szerint a vállalat első számú vezetőjének és a pénzügyi vezetőnek tehát két nyilatkozatot kell majd aláírniuk, s úgy tűnik, ezt minden olyan időszakos jelentés nyomán meg kell tenniük, amely pénzügyi elemeket tartalmaz. E nyilatkozatok aláírása egyúttal büntetőjogi felelősséget is ró az érintett vezetőkre. Ötmillió dolláros pénzbírsággal és 20 évnyi letöltendő börtönbüntetéssel sújtható az a vezető tisztségviselő, aki szándékosan adott félrevezető nyilatkozatot, tehát tudta, hogy a pénzügyi beszámoló hamis, s az igazolással épp ezt akarta elkendőzni. Egymillió dollárja és 10 éve bánhatja annak a vezérigazgatónak vagy pénzügyi vezetőnek, aki úgy szignálta az igazolást, hogy ugyan nem szándékosan kívánta takargatni a hibás bevallást, de tudta, vagy legalábbis sejtette, hogy nem színtiszták a pénzügyi papírok. Nem kifejezetten gondatlanságról, annál valamivel tudatosabb lépésről van ez esetben szó.

HATÓKÖR. Izgalmas kérdés, hogy e szabály – csakúgy mint a Sarbanes-Oxley törvény többi passzusa – pontosan milyen kört érint. Az amerikai tőzsdéken forgó cégeket célzó szabályozás hatálya nem ér véget az óceán partjainál. A fő célpontjául az amerikai kibocsátók szolgálnak: azok a társaságok, amelyeket valamelyik amerikai tőzsdén (NYSE, Nasdaq, Amex) jegyeznek, vagy most hajtanak ott végre nyilvános kibocsátást. Ezek között nyilvánvalóan szép számmal akadnak külhoni cégek is, a magyarországiak közül így például a New Yorkban jegyzett Matáv. “Ugyanígy érintettek azonban az amerikai tőzsdei cégek leányvállalatai, az ott kibocsátást tervezők, valamint azok a társaságok, amelyeket ilyen cég kíván felvásárolni” – magyarázta a kiterjedt hatókört Roger James ügyvéd, a Martonyi és Kajtár, Baker & McKenzie ügyvédi iroda bemutatóján. A társaságnál úgy vélik, a vállalatok egyelőre nem érzékelik, milyen könnyen az amerikai törvény hatálya alatt találhatják magukat, s nem csupán azon sokat emlegetett várható trend miatt, hogy a tengerentúli szabályozás valamiképpen Európában is meghonosodik.

Az itthon leginkább érintett cégre, a Matávra, mint külföldi kibocsátóra, az amerikai tőzsdei cégeknél valamivel enyhébb szabályozás vonatkozik, illetve az előírtakat nem azonnal, hanem egy év múlva kell teljesítenie. A társaság egyenlőre az összes szabály megjelenésére vár, amelyeket egy New York-i ügyvédi iroda segítségével értelmez. Dankó Péter jogi igazgató szerint sok ponton máris teljesítik a törvényt – megfelelő az etikai kódexük, az irattárolási előírásaik -, de például az audit bizottság működéséhez további információk szükségesek.

Nagy Szilárd, a 180 millió dolláros éves forgalmú Visteon Hungary Kft. pénzügyi vezetője immár jó egy éve írja alá havonta és postázza az Egyesült Államokba a nyilatkozatokat. Ismeri a törvényt, hiszen az a Visteon-csoporton belül több tárgyalás, telekonferencia témája volt. Tudja azt is, hogy emiatt változott 2003-tól a belső audit: immár más cég csinálja, mint a külső könyvvizsgálatot. Azt a kérdést azonban – bár egyre jobban furdalja az oldalát – még nem tette fel a tulajdonosoknak, hogy a pénzügyi és büntető felelősség Sarbanes-Oxley törvényben leírt formája vajon rá, egy magyarországi cég pénzügyi vezetőjére is vonatkozik-e. A pénzbüntetést ugyan soha ki nem tudná fizetni, de egyébként is erősen reméli, hogy itt a helyi törvények a mérvadóak.

Ennél egyértelműbb, de annál izgalmasabb az ABB Hungary első emberének helyzete. Hegedűs A. Péter, az Amerikában ugyancsak jegyzett cég itteni leányának elnök-vezérigazgatója immár hat hónapja írja alá rendületlenül a Sarbanes-Oxley törvény előírta nyilatkozatokat. Mivel azonban a magyarországi leány frontembere amerikai állampolgár, rá bizonyosan vonatkoznak az ominózus törvény passzusai. “Olyan ez, mint a külföldi korrupciós tevékenységre vonatkozó törvény” – citál példát. Annak hatálya is túlnyúlik az Egyesült Államokon: a külföldön megvesztegetési ügybe keveredett állampolgárt felelősségre vonják a tetteiért. Feltéve, hogy hazamegy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik