Gazdaság

Utána a sötétség

Állítólag nem létezik a Földön sötétebb anyag annál a festéknél, amelyet a brit National Physics Laboratory vegyészei állítottak elő. A szuperfekete bevonat a fejlesztők szerint megsokszorozhatja a ma használatos csillagászati távcsövek hatékonyságát.


Utána a sötétség 1

Kráterek a felszínen. Feketébbek a feketénél.

A fényt elnyelő, lehetőleg koromfekete anyagokra teleszkópokban, vagy mikroszkópokban van szükség, mert ezek küszöbölik ki a legeredményesebben a fény tükröződéseit – a visszavert fotonok mind az óriási, mind a szabad szemmel nem látható objektumok képét összezavarhatják. Olyan tökéletesen sötét festék, amely a látható fény teljes hullámhossztartományát elnyeli, sajnos nem létezik: ha csekély mértékben is, de mindegyikről visszapattannak a beléjük ütköző fényrészecskék. A brit kutatók laborjában most feltalált festék fénynyelő hatékonysága viszont 10-20-szorosa a ma használatosokénak.

Elektronmikroszkóppal vizsgálva az új réteget, kiderült, hogy annak fényelnyelő tulajdonságait nanoszerkezete – vagyis a molekuláris szintnél valamivel nagyobb mérettartományban kialakuló szerveződése – okozza. A festék megszilárduló felszínén apró kráterek alakulnak ki, ez a szabálytalan mintázat pedig a lehető legkevésbé tükröz.

A fejlesztők szerint a szuperanyag fémek és műanyagok bevonatolására egyaránt alkalmas. Meleg- és hidegtűrése is kiváló, így sem fagyban, sem forróságban nem pattogzik le. És bár előállítása még rendkívül drága – egyetlen, 5 centiméter átmérőjű korong befeketítése mintegy 500 angol fontba kerül , első, valószínűleg csillagászati célú alkalmazásaira hamarosan sor kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik