Gazdaság

Lassú nekilendülés

A hardverforgalom 2003-ban felpörög ugyan, de a gyártók bevételei árcsökkentéseik miatt nem növekednek.

Tizenkét százalékkal nőtt a hardvereszközök eladása – igaz, nem tavaly, hanem 2000-ben, amikor is a számítástechnikai gyártók az egyik legjobb forgalmú esztendőt zárták. S jóllehet, 2001-ben már várható volt a kereslet gyarapodásának lassulása, az egész iparágat sújtó negatív mutatókra senki sem számított. Az előrejelzések szerint – ha csekély mértékben is – ez a tendencia az idén már megfordul. A várható növekedés, amelyet az IDC piackutató 3,7 százalékosra prognosztizál, a vállalatok és a magánfelhasználók gyakoribb hardverfrissítéseinek lesz köszönhető.


Lassú nekilendülés 1

A hardvertermékek forgalma 2001-ben 7,7 százalékkal esett vissza, és a BusinessWeek adataiból kiderül, hogy a tavalyi lassulás (8,5 százalék) még ezt is felülmúlta. Így a gyártók összbevétele világszerte 336,5 milliárd dollárra csökkent. Az idei csekély növekedés a piac méretét tekintve ugyan bizonyosnak tűnik, a hardvergyártás különböző szektorainak kilátásai azonban meglehetősen eltérőek.

A szerverpiac például 2003-ban sem talál magára: az igények egyre inkább a kisebb kapacitású rendszerekre korlátozódnak. Tíz eladott készülékből nyolc olcsóbb, 1-4 processzoros, Windows vagy Linux alapú termék lesz, nem pedig drága, sokprocesszoros Unix rendszer. Manapság ugyanis a cégek egy nagy gép helyett általában több kisebbet vesznek – szemben a 2000-ben tapasztalt arányokkal, amikor az eladott gépek 36 százaléka még a felső kategóriából került ki. Ez az átrendeződés pedig nem sok jót ígér a gyártóknak: a szakértők ugyan az eladott darabszám 7,8 százalékos növekedését prognosztizálják, ám az árbevétel 3,8 százalékos csökkenése mellett.

Az adattárolóknak az idén 30,6 milliárd dollárosra becsült piacán hasonló a helyzet. Mivel a kereslet alaposan visszaesett, a gyártók megabyte-onként mintegy 3 centre, az egy évvel ezelőtti szint felére csökkentették áraikat. Így az eladott adattárolók darabszáma – az Enterprise Storage Group Inc. felmérése szerint – az Egyesült Államokban 15-20 százalékkal, világszerte pedig 3,9 százalékkal emelkedik, ám itt is alaposan csökkenő bevétel és romló nyereségesség várható.

A hagyományos, elsősorban az üzleti piacra szánt hardverek közül csupán egyetlen termékcsoport tartja a meglévő árakat: a hálózati eszközöké. Ezek gyártói a dotcom boomra emlékeztető 7,3 százalékos globális bővülésre számíthatnak; a forgalom így öszszesen 58,4 milliárd dollár lehet. Mivel pedig a piac 60 százalékát a Cisco Systems birtokolja, e bevétel jó része e cégnél köt majd ki – vetíti előre a Merrill Lynch & Co. A BusinessWeek szerint az adattárolók piacára is betörni igyekvő Ciscót itt csak a kedvezőbb költséghányaddal működő vállalatok tudnák megszorongatni, például a Dell.

Aligha történhet azonban meg a jórészt vállalati célokra alkalmas hálózati eszközök szektorában az, ami a PC-piacon zajlott le az elmúlt években. Nem utolsósorban a Dell belépése miatt a PC-árak drasztikus csökkenése ugyanis évek óta tart, és a piac mára telítődött. Már a 400 dolláros (100 ezer forintos) vadonatúj számítógépekért sem tolonganak a felhasználók, mert beérik a használt gépekkel, és csak akkor “fejlesztenek”, ha már valóban muszáj. A Bear, Stearns & Co. becslései szerint ezért a PC-gyártók forgalma tovább csökken az idén, mégpedig világszerte mintegy 4 százalékkal, 162,4 milliárd dollárra.

A kéziszámítógépek némileg kelendőbbek. A HP és a Palm ontja az egyre tökéletesebb új modelleket, de a piac így is csupán 2,6 százalékkal bővülhet, a szektor teljes forgalma pedig alig 4 milliárd dollár lesz. Az árháborút itt is a Dell robbantotta ki: a cég novemberben 200 dolláros (alig 50 ezer forintos) PDA-t dobott piacra, ez pedig a versenytársak hasonló kategóriájú termékei árának nagyjából a fele.


Lassú nekilendülés 1

A notebookok viszont, úgy tűnik, kivételt képeznek a minden “vasra” érvényes trend alól. A Gartner piackutató prognózisából kiderül: a drótnélküli hálózatok terjedésének köszönhetően 2003-ban 8,8 százalékkal bővül a notebook-piac, és az összforgalom értéke világszerte 57,3 milliárd dollárt tesz majd ki.
A teljes hardverszektor végeredményben pozitív előjelű változása az utóbbinak, továbbá a perifériáknak lesz köszönhető: a prin-terek, szkennerek, és fénymásolók eladásai az IDC szerint világszerte 7,9 százalékkal nőnek majd, mintegy 47 milli-árd dollárra. Mivel pedig Dell a printergyártásba is beszáll, a Merrill Lynch szerint a nyomtatópiacon is árcsökkenés és átrendeződés várható, elsősorban a HP rovására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik