Gazdaság

Korlátozott képhiba

A Philips szombathelyi gyárának drasztikus termeléscsökkentése a beszállítók közül szinte csak a Moldin Kft.-t érinti érzékenyen.

Válságstábot szerencsére nem kell összehívni, és vészharangot sem kell megkongatni a Philips leépítési döntése miatt Szombathelyen. Az is pozitív hírként értelmezhető, hogy a sajtót nem lepték el a beszállítói panaszok. Valójában arról van szó, hogy a megrendelések csökkenése szinte kizárólag a Pannonplast-tulajdonú Moldin Kft.-re korlátozódik. A létszámleépítés pedig nem okoz “foglalkoztatási sokkot”, hiszen az elbocsátandók egy részét várhatóan felszívják majd más munkahelyek, elsősorban a Flextronics sárvári üzeme.


Korlátozott képhiba 1

A szombathelyi lcd-üzem. A korszerű folyadékkristályos monitorokhoz továbbra is lehetőség lesz beszállításra.

ALACSONY HAZAI HÁNYAD. Sokkal inkább jelzésértékű, hogy egy ennyire fontos termelőhely, mint a Philipsé, amely három hónapon belül elköltözteti a hagyományos katódsugárcsöves (úgynevezett CRT) monitorok gyártását Szombathelyről Kínába, ilyen szerény beszállítói bázissal dolgoztatott. Szakértői becslések szerint a késztermékek csomagolással együtt is legfeljebb 10 százaléknyi hazai hozzáadott értéket tartalmaztak. Éppen ezért más beszállítókat nem érint komolyabban a termeléscsökkentés – leszámítva a kiszolgáló (fuvarozó, őrző-védő, takarító és hasonló) társaságokat, illetve néhány apróbb alkatrészgyártót.

Az igazi vesztes tehát az egyetlen komolyabb, a késztermékek értékének 6-8 százalékát beszállító partner, a precíziós fröccsöntéssel műanyag monitorházakat gyártó Moldin Kft. A Pannonplast Holding leánycégénél már hetek óta nagy volt felfordulás: miként pótolják az éves árbevétel zömét jelentő kiesést 2003-ban. A társaság növekedési stratégiája és sikertörténete is lényegében a Philips monitorgyárára, illetve a Hewlett-Packardnak arra a nyomtatógyárára épült, amely tavalyelőtt távozott az országból (Figyelő, 2001/47. szám). Szerencsére a Pannonplastnál még “időben kapcsoltak”, s már több mint egy éve próbálják csökkenteni a Moldin túlzott függését a nagyobb megrendelőktől. Az eredmények azonban korlátozottak voltak, hiszen a Moldin 2002-ben realizált 4,4 milliárdos árbevételének közel kétharmada (mintegy 2,8-2,9 milliárd forint) továbbra is a Philips számára készített monitorházakból származott.


Korlátozott képhiba 1

Fehér Erzsébet, a Pannonplast elnök-vezérigazgatója szerint ugyanakkor 2003-ban a fenti összegnél jóval alacsonyabb, 1,0-1,5 milliárd forint lesz a kiesés, mert a már megkötött és a közeljövőben várható nagyobb megrendelések kompenzálják a Philips-üzlet drámai csökkenését. Ráadásul a folyadékkristályos (LCD) monitorokhoz mind nagyobb mennyiségben van szükség alkatrészekre. Tény viszont: eddig évente mintegy 1,8 millió CRT monitorhoz szállítottak műanyag házat, ezt a kiesést önmagában nem pótolja, hogy 650 ezer darabról várhatóan 800 ezerre nő 2003-ban szombathelyi gyárból kikerülő LCD monitorok mennyisége. Biztató azonban, hogy Amerikában tavaly 137 százalékkal nőtt az LCD monitorok piaci szegmense, miközben a CRT eladások piaci értéken számolva 41, volument tekintve pedig 28 százalékkal csökkentek. Ezzel együtt – a tavaly elbocsátott 100 főt követően – újabb 100-150 embertől búcsúzik majd el az idén a Moldin.

“A térség számára rendkívül fontos dolog történt, hiszen az elmúlt pár hónapban bejelentett elbocsátások összességében ezernél is több munkahelyet érintenek, ami az IBM-ét követően a legnagyobb ilyen leépítési hullám. A gyártás áthelyezésének igényét jelző folyamatok azonban már két-három évvel ezelőtt körvonalazódtak” – mondja Győrffy Gábor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezetője. Szerinte ezzel a korábbi “dicsőséges évtizednek” vége szakadt, s az ipartelepítés korszaka lezárult a régióban. “A Philips ügye egy újabb vészvillogó, amely azt jelzi, fel kell készülnünk arra, hogy hasonló fejlemények várhatók a következő 5-7 évben is a Dunántúlon. Ilyen időtávon fordulatnak kell bekövetkeznie” – teszi hozzá a területfejlesztési szakember.

 

Beszállítói stratégiák az egyoldalú függés elkerülésére

DIVERZIFIKÁCIÓ. Már a termelés beindulásától elsődleges cél legyen a mind nagyobb diverzifikáció elérése, újabb külpiaci és belföldi partnerek keresése. A fő termék – ideális esetben – legfeljebb 55-60 százalékát teheti ki az összes árbevételnek, ha annak gyártására egyetlen vásárló tart igényt.
RUGALMASSÁG. A gyártókapacitást rugalmasan kell tervezni, s folyamatosan a megrendelői igényekhez igazítani. A kapacitások és a megrendelések alapos összehangolására van szükség.
ODAFIGYELÉS. Áldozatokat kell hozni a biztos megrendelők megtartásáért, hiszen a versenytársak sem alszanak. Első a megrendelő: pontos, olcsó és teljes körű kiszolgálás kell.
ELŐRETEKINTÉS. A piaci tendenciák folyamatos figyelemmel kísérésekor lehetőség szerint pár évre előre kell gondolkodni, s a régiós lehetőségeket is mielőbb számba kell venni.
ÉRDEKKIJÁRÁS. Lobbizni kell – akár a gyártóval közösen – bizonyos termékek magyarországi előállításáért. A hírek szerint a HP hazai cégénél például 800 millió dolláros éves termelési értékű nyomtatógyárat látnának szívesen, s úgy tudni, hogy a Philips magyar leánya Székesfehérváron tévé-összeszerelő üzemért lobbizik a központnál.

SZERVEZŐDÉSEK. Győrffy Gábor jó jelnek tartja, hogy a Regionális Fejlesztési Tanács költségvetésének már ötöde a K+F tevékenység, a felsőoktatás és az innováció támogatására jut. “Ugyanakkor látni kell, hogy például Vas és Zala megyékben a kutatók, illetve kutatóhelyek egy főre jutó száma fele az országos átlagnak” – teszi hozzá. Kifejezetten örvendetesnek tartja viszont, hogy az elmúlt két évben öt klaszter alakult a régióban, amelyek közül az autóipari és az elektronikai beszállítók együttműködése a leginkább sikeres. Sürgeti azonban e beszállítói tömörülések állami támogatását, hiszen jelenleg Magyarországon csupán egyedi pályázatok során juthatnak forrásokhoz, holott az Európai Unióban a megalakulásukat követő 3-5 évben lényegében az állam finanszírozza működésüket. (E tárgyban kilenc nagy autóipari beszállító levéllel fordult Kis Elemér miniszterhez.)

A szakember úgy véli, mindennek azért van jelentősége, mert ma még lehetőség van arra, hogy a termelő szektor most felszínre került problémáit kezeljék. Amennyiben azonban a döntéshozók csak évek múlva “ébrednek”, akkor sokkal magasabbra tornyosulnak majd a gondok. A megelőzéshez fontos lenne, ha a regionális tanács, a gazdasági tárca és a multinacionális cégek képviselői együtt keresnék a megoldást arra, hogy a termelésnek a fejlett világ egészében érzékelhető kitelepítési tendenciája miként kezelhető a régió, illetve az ország szempontjából.

A tendenciák azonban nem teljesen egyértelműek, hiszen például autóalkatrész-beszállítóink számára – jóllehet, Magyarország ezúttal is alulmaradt az új gyártási helyszínért folyó versenyben – reményteli fejlemény, hogy 2006-ra Pozsonytól nem messze hatalmas gyárat épít a francia PSA konszern, s ezzel jó esélyük van komoly megrendelések elnyerésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik