Gazdaság

Aranycsapat

Lassan kezdjük megszokni, hogy az alkotói elismerések olykor milliós nagyságrendű pénzjutalommal járnak – igaz, ehhez állami, illetve nagy nemzetközi alapítványi gazdasági háttér szükségeltetik. A szakmai díjak ugyan nem járnak effajta kézzelfogható elismeréssel, mégis a megkérdezettek sokszor többre becsülik a pénzjutalomnál. A belső, többnyire politikamentes döntési mechanizmus a szakma önbecsülésének is kedvez; talán éppen ezért értékelődnek fel ezek az elismerések.

Mint azt Bauer István, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke a Figyelő Plusznak elmondta, a 2002. év “aranycsapatának” 11 alkotójában az a legtiszteletreméltóbb közös vonás, hogy számottevő pedagógiai munkát is folytatnak. Jó példa erre a 2002-es Zenei Alkotói Nagydíj birtokosa, Olsvai Imre népzenekutató, aki a mai népzenei mozgalom egyik legnépszerűbb egyénisége; manapság aligha fordulhat elő magyar nyelvterületen olyan rangos népzenei találkozó, amelyen ne számítanának a zsűriben Olsvai szakmai ítéletére. De említhetnénk a Képzőművészeti Alkotói Nagydíjban részesített Deim Pál festőt és szobrászművészt is, aki többek között a Magyar Képzőművészeti Egyetem címzetes tanára, valamint a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

A fotóművészeti díjat Ceglédi Tóth István nyerte el, ő a magyar szakmai szövetségeken kívül rendes tagja a London Salon társaságnak, továbbá 1980-ban New Yorkban “Az Évszázad fotóművésze” díjjal is kitüntették. Az iparművészek döntése értelmében a szakma alkotói nagydíjára tavaly Vida Zsuzsa üvegtervező iparművész volt a legérdemesebb. Az irodalmi díj ezúttal Oravecz Imre költőhöz került, aki köztudomásúan jelentős műfordítói tevékenységet is folytat. A Kulturális Örökség Nagydíj jutalmazottja Szőllősy András zeneszerző – róla méltatói rendre elmondják, hogy makacsul és kompromisszumok nélkül mert végigmenni egy olyan úton, amely kezdettől fogva nem a gyors népszerűséget, a mindenható kultúrpolitikusok kegyeit, vagy a szakma könnyű megnyerését ígérte. A szintén ez alkalommal kiosztott Ipari Formatervezési Nagydíj első helyezettje a Rehab Rt. lett “Kenguru” fantázianevű, mozgáskorlátozottak részére kifejlesztett rokkantkocsijával. A Zenei Tagozat legrangosabb elismeréseit – így a Péterfi Plakettet és a Weiner Leó-díjat – Mácsai János zenekritikus, Bántainé Sipos Éva és Kircsi László zenepedagógusok, valamint a hajdan népszerű táncdalénekesnőből énektaná-ri szolgálatba “visszahúzódó” Toldy Mária kapták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik