Gazdaság

Német stagnálás


Német stagnálás 1

Németországban szokatlanul keményre sikeredett a nemzet lelkiismeretének is titulált gazdasági szakértői testület, a Sachverständigenrat idei jelentése, amely 20 pontban foglalta össze a munkanélküliség elleni harc és a növekedés beindítása érdekében szükségesnek tartott lépéseket. Az államfő által kinevezett és nagy tekintélynek örvendő grémium különösen azért kongatta meg a vészharangot, mert megítélése szerint épp egy választási ciklus elején van nagy szükség a gazdaságpolitika irányítóinak aktivitására.
Gerhard Schröder szeptemberben újraválasztott kancellár a gazdasági szakértők nélkül is tisztában volt vele, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdasága komoly problémákkal küzd. A már évek óta kritikus – közel 10 százalékos – munkanélküliség mellett a gyakorlatilag két éve stagnáló GDP okoz komoly fejtörést a berlini kormánynak. Az idei 0,2 százalékosnak várt növekedési ráta nemcsak elmarad az uniós átlagtól (amelyet az idén a fenti szakértői testület 1 százalékosra tesz), de a legrosszabbnak számít a tizenötök között (lásd a grafikont). 2003-ra sem jósolnak sok jót a független közgazdászok, akik szerint a sereghajtói pozícióból Németország jövőre sem tud kikerülni.


Német stagnálás 2

A német gazdaság már tartósnak mondható gyengélkedése középtávon Magyarország számára is aggasztó lehet, mivel külkereskedelmünknek több mint felét adja a német reláció. Ilyen szempontból a helyzet azonban korántsem olyan veszélyes, mint amilyennek első pillantásra látszik, mert a magyar–német gazdasági kapcsolatok oroszlánrésze Bajorországgal és Baden-Württemberggel bonyolódik le, márpedig e két, 5 százalék feletti GDP-növekedést produkáló tartomány kifejezetten jó gazdasági kondícióban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik