Gazdaság

Mert nagyot álmodni

Orbán Viktor még miniszterelnök korában. Most derült ki igazából, menyire nagyot: a PricewaterhouseCoopers (PwC) szakvéleménye szerint a 2012-es nyári olimpiai játékok megrendezése mai áron 4600 milliárd forintba kerülne az országnak. Ez a szám több mint kétszerese annak – igaz, vélhetően csupán hasraütéses módszerrel kiszámított – összegnek, amelyet a Fidesz a parlamenti választásokra dobott be. Azon a választáson, amelynek egyik központi üzenete éppen az olimpia volt és amelyet egyértelműen a játékok “kiszemelt színhelyén”, a fővárosban bukott el az akkori kormánypárt.

Érdekes elgondolkozni azon, hogy a – Magyarországon kitűnő renoméval rendelkező – PwC mit tett volna le az asztalra, ha novemberben is ugyanolyan színezetű koalíció irányítja az országot, mint a megbízás kézhezvételekor. Bizonyosra vehető, hogy ugyanezt a végeredményt hozta volna ki a nagy tanácsadócég. Az is kézenfekvőnek látszik azonban: a közvéleménynek szóló első jelentések sokkal nagyobb teret szenteltek volna annak, hogy a közvetlen szervezésre “mindössze” 850 milliárd forint lenne szükséges, amelynek nagy részét fedeznék a bevételek.

Egy korrekt szakmai jelentés interpretációs lehetőségeiről valóban csupán érdekes elgondolkozni, azon viszont annál inkább szükséges, hogy mekkorát kell álmodnia egy országnak. A PwC szakvéleménye úgy fogalmaz, hogy a teljes összeg mintegy négyötöde infrastrukturális fejlesztésekre menne el. Vagyis a 3750 milliárdos kiadás nem vágyálmokra, hanem szorongató szükségszerűségekre kell. Ezek – olimpiától független -megvalósításán remélhetőleg az ország összes vezető politikusa éjt nappallá téve dolgozik majd.

A Figyelőben ez év tavaszán komoly vita folyt arról, szükség van-e az olimpiára. Akkor egymással élesen szembenálló vélemények jelentek meg felelős emberek tollából. Már akkor is kirajzolódott azonban, hogy az olimpia nem cél, hanem eszköz arra, miként tud az ország felzárkózni Európához. A PwC-jelentés ebben a vitában nem hoz ítéletet, de a csillagászati összeg ismeretében azt lehet mondani: talán szerencsésebb sok kicsit álmodni. Kevéssé költséges, de jól kigondolt projektek sora – mint például egy budapesti Guggenheim-múzeum – hasonló hatást érhet el, mint egy olimpia, amelynek megrendezéséről amúgy sem Magyarországon döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik