Gazdaság

Lakás-takarékpénztári fúzió – Elnéptelenedés

Alig másfél hónapja egy kisebb piaci szereplőt kebelezett be a Lakáskassza-Wüstenrot, most pedig maga készül beolvadni konkurensébe.

Látványosan új helyzetbe kerülhet hamarosan az OTP Lakástakarékpénztár. A stabil piaci elsőséghez szokott intézményt versenytársai, úgy tűnik, bekerítik: közös erővel – egyesüléssel – előzik meg a piaci mogult. Az ügylet beteljesülésére a jövő év közepére kerülhet sor, és ezzel – a lakástakarék-pénztárak megszületése után hat évvel – az egészen a közelmúltig négy taggal működő piac kissé elnéptelenedik, kétszereplőssé egyszerűsödik.

Ehhez persze a fúziónak valóban létre kell jönnie. Mert bár másodszorra nyilván körültekintőbben futnak neki az ügyletnek a felek, érdemes felidézni, hogy egyszer már jegyben jártak, ám utóbb felmondták a mátkaságot. A Fundamenta és a Lakáskassza három évvel ezelőtt tett kísérletet az egyesülésre. Természetesen akkor is a piaci pozícióik erősítése volt a cél, egyúttal pedig a hatékonyságot, a közös működés szervezeti előnyeit is szerették volna kihasználni. A parti végül nem jött össze, az eltávolodás okairól pedig csupán annyit közöltek, hogy részvényeseik nem tudtak megegyezni tulajdonaik értékelésében.

Lakás-takarékpénztári fúzió – Elnéptelenedés 1FORDULAT. Igaz, akkor még a piac négy szereplővel működött, és e negyedik, az Otthon éppen azon spekulált: minthogy részvényeseik Ausztriában ellenlábasok, a részben Erste tulajdonolta Otthon, valamint a Generali-csoporthoz tartozó Lakáskassza nyilván nem kerülhet egy fedél alá. Azóta ennek az ellenkezője bizonyosodott be. Az Erste ezek szerint korántsem ragaszkodott ennyire intézményéhez: állományát szeptember elsejével a Lakáskasszára hagyta. Az Otthon, amely tavasz óta új szerződést már nem köthetett, májusi adatai alapján 51,5 ezer szerződést adott át 23,4 milliárd forint értékben versenytársának, amely az akkor érvényben lévő szerződések száma szerint több mint háromszor, értékük alapján pedig ötször nagyobb volt nála.

Így egy drasztikusan kibővült – sokak szerint éppen az egyesülési tárgyalásokra felpumpált – társaság masírozhat be a német tulajdonú Fundamenta Rt.-be. A szűkszavú sajtóközlemény szerint ugyanis a fúziót a Lakáskassza beolvadásával képzelik el. Részletekről egyik fél sem nyilatkozik, így a majdani tulajdonhányadok mértékét sem tudatták. Az ügyben ugyanakkor meglehetősen sok szereplő érintett. A Fundamenta ugyan egyetlen nagytulajdonossal rendelkezik – ez a németországi Schwäbisch Hall AG -, ezzel szemben a Lakáskassza-Wüstenrot hátterében öt fontos részvényes sorolható fel. Együtt több mint 51 százalékos tulajdonrésze van két Wüstenrot-társaságnak, mellettük bő 30 százalékot a Generali Providencia és 15 százalékot a HVB Bank, közel 3 százaléknyi tulajdonrészt pedig a Magyarországi Volksbank tudhat a magáénak.

ÉLRE VÁGNAK. A piaci részesedést tekintve az egyesülés előtt álló felek közül, még ha néhány százalékponttal is, de a Fundamenta a nagyobb: szerződésszám és állomány alapján 31 százalék körüli tortaszeleten ül, szemben a megnövekedett majdani partner 26 százalékával. Ezen adatok alapján összesítve mindkét aspektus szerint meghaladják a közös rivális méretét, annak ellenére, hogy a valamennyiük számára tempós növekedést hozó 2002. évben a leggyorsabban az OTP Ltp gyarapította szerződéseit. Így tehát a piaci elsőséghez szokott Fundamenta-tulajdonos, a Németországban, Csehországban egyaránt a legnagyobb lakáspénztárként működő Schwäbisch Hall nálunk is eléri e pozíciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik