Gazdaság

Vivendi Telecom Hungary – Hírbe hozva

A magyarországi Vivendi fizetésképtelenségéről elterjedt pletykát Polányi Sándor vezérigazgató cáfolja. Tény viszont, hogy cégének komoly kihívásokkal kell szembenéznie.

Vivendi Telecom Hungary – Hírbe hozva 1Kis híján magára öntötte a kávét Polányi Sándor, a Vivendi Telecom Hungary (VTH) vezérigazgatója, amikor az Economist-konferencia szünetében az egyik jól menő távközlési vállalkozás első embere bizalmasan közel hajolva kölcsönt ajánlott cégének. Polányi megrökönyödésének oka az volt, hogy ő maga akkor hallotta először a vállalata fizetésképtelenségéről szóló pletykát. Utólag azonban már aránylag jó szájízzel emlékszik vissza a kellemetlen közjátékra. Miközben ugyanis világos zakója megmenekült a látványos kávéfolttól, a kárörvendő híresztelésnek köszönhetően megtudta azt is, cégét a legnagyobb versenytársak annyira megbízhatónak tartják, hogy hitelezni is készek lennének neki.

RÉMHÍREK. Akinek halálhírét keltik, sokáig él – eleveníti fel az ismert népi bölcsességet Polányi Sándor, aki szerint a magyar távbeszélő piac második szereplőjének számító VTH-t egyelőre korai lenne temetni. Még akkor is, ha a kétségtelenül nehézségekkel küzdő francia Vivendi Universal magyar vállalkozása a vártnál és a kívánatosnál lassabban liberalizálódó telekom-piacon – versenytársaihoz hasonlóan – nincs könnyű helyzetben. Olyan nehézségekkel ugyanis az idei esztendőt 19 cégből álló cégcsoportként kezdő, július 31-től viszont már egységes vállalatként működő Vivendinek nem kell szembenéznie, amelyek működése ellehetetlenüléséhez vezetnének.

Ennek alátámasztására Polányi fejből sorolja a VTH gazdálkodásának különféle, igaz szigorúan megválogatott adatait. Így a többi között, hogy a cégcsoport 2001-ben elért 41 milliárd forintos árbevételét az idén hozzávetőleg 10 százalékkal túlszárnyalják majd. Üzemi eredményük szintén javul, s az év végére eléri a 15 milliárd forintot. Várakozásaikat igazolja, hogy augusztusban a társaság eredménye 200 millió forinttal haladta meg a tervezettet. Annak érzékeltetésére pedig, hogy pénzügyi helyzetük stabil, elárulja: a VTH számláin jelenleg 2 milliárd forint van, december végére pedig a társaság nevén a bankok mintegy 3 milliárdot tartanak majd nyilván.

Polányi Sándor persze ma már azzal is tisztában van, honnan erednek cége nehézségeiről, fizetésképtelenségéről szóló híresztelések. Mint mondja, az ilyen találgatásokhoz az alapanyagot a társaság tekintélyes adósságállománya szolgáltatja. Jelenleg a VTH mintegy 330 millió euróval tartozik 12 hitelező pénzintézetnek. Igaz, a hitelek 2003-ban induló törlesztésére megvan a fedezet. Meglehet, a gyanakvó természetűek kételkedve fogadják, de ha a VTH legrosszabb üzleti terve valósulna meg, a hitelek visszafizetésének akkor sem lenne akadálya. Olyannyira, hogy ezen a vártnál lassabban kibontakozó telefonpiaci verseny sem változtathat. A versenypiacról származó bevételeket ugyanis a társaság eredetileg is alultervezte. De azt, hogy ezen a területen nincs baj, jelzi az is: a bankok a VTH tartozásait eddig nem minősítették át.

A PanTelé a NovacomA VTH első embere által fontosnak tartott konszolidáció a hazai távközlési piacon kétségtelenül lassan, de azért halad. Ennek újabb állomása, hogy egy múlt héten aláírt megállapodás szerint a PanTel Rt. megvásárolja a Novacom Távközlési Kft.-t. A tulajdonosok és a hitelező pénzintézetek jóváhagyása után jogilag 2003. január 31-én lezáruló üzlet értéke a nem hivatalos közlések szerint 2,5 milliárd forint. Azt azonban, hogy ez pontosan mit is takar, egyelőre a szakértők is csak találgatják. A hírek szerint ugyanis ez az összeg nem egyezik a szerződésben szereplő bizalmasan kezelt vételárral. Mindenesetre az idei évet a várakozások szerint mintegy 14 milliárd forintos árbevétellel záró PanTelhez kerülő Novacom idei árbevétele hozzávetőleg 2 milliárd forint lesz.

Az elemzők véleménye szerint az adásvétellel – a Mol Telecom megvásárlásához hasonlóan – a PanTel lényegében “piacot vásárolt” magának. Az üzlet révén ugyanis az alternatív távközlési társaság megszerzi a Novacom tulajdonosai között jegyzett Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt. teljes info-kommunikációs forgalmát. Az ügylet másik oldala ugyanakkor, hogy a Novacom eladásával a német RWE tett egy lépést a magyar telekom piac elhagyása felé. Igaz, a Vodafone magyar vállalkozásában, a V.R.A.M. Rt.-ben meglévő 15,6 százalékos részvénycsomagján a társaság egyelőre még nem adott túl.

A társaság nehézségein csámcsogó pletykák kialakulásáért a VTH vezetői saját magukat is okolhatják. A fizetésképtelenségről szóló híresztelések például arra vezethetők vissza, hogy a VTH nem a kellő körültekintéssel járt el, amikor arról tájékoztatta üzleti partnereit: számláit a jövőben 60 napos határidővel egyenlíti ki. Emellett gyanakvásra adhatnak okot a cég belső ügyeiről kiszivárgó hírek is. Polányi szerint aki rosszra akar gondolni, helytelen következtetéseket vonhat le abból, hogy költségcsökkentési megfontolásból mintegy 50 cégautót visszavettek használóiktól, s a társaság újragondolja teljes járműflotta-politikáját. De hozzájárulhatott a szóbeszéd kialakulásához, hogy a vállalat az első félévben visszavonta a dolgozóknak adott fitneszbérleteket és ebédjegyeket is. Ennek ugyanis gyorsabban híre ment, mint annak, hogy az új kollektív szerződés megszületése után ezeket a juttatásokat a munkatársak visszakapták.

HÁZI ROAD-SHOW. Bár a kellemetlen híreket általában az tudja meg utoljára, akit közvetlenül érintenek, Polányi mégis valószínűsítette, hogy a VTH nehézségeiről szóló pletykákat a mintegy 1200 főt foglalkoztató vállalatánál már sokan hallották. Ezért a korábban tervezett, a cég helyzetét áttekintő házi road-show programjába beemelte a találgatások megválaszolását. Visszatekintve úgy gondolja: a “házon belül” néhány nap alatt lezajlott bizalomerősítő road-show megérte az energiabefektetést.

Arról természetesen akkor még nem beszélhetett, hogy a VTH tulajdonosa, a Vivendi Universal átmenetileg fellélegezhet, hiszen megkapja azt a 3 milliárd eurós középtávú hitelt, ami lehetővé teszi új stratégiája kidolgozását. És persze arról sem mondhatott sokat, hogy a mintegy 20 milliárd eurós adósság terhe alatt rogyadozó nemzetközi médiavállalkozás kinek adja majd el “tulajdonosváltásra ítélt” befektetéseit, köztük a VTH-t. Hiába kérdezték: igaz-e, hogy a Wallis és az OTP konzorciuma, a Citigroup, a Telenor, vagy éppen a Vodafone veszi át a magyar távközlési vállalatot, Polányi rendre kikerülte a válaszadást. Kitérően csupán annyit árult és árul el ma is: a társaság iránt elsősorban pénzügyi befektetők érdeklődtek, s a konkrét ajánlatok többségét sem a szakmai befektetők fogalmazták meg. A vezérigazgató csupán azt a reményét fogalmazta meg határozottan, hogy a tulajdonosváltás már az idén lezajlik.

PERSPEKTÍVÁK. Önként vállalt road-show-ján Polányi igyekezett derűs képet festeni cégéről. Szerinte a küszöbön álló tulajdonosváltás kifejezetten kedvező hatással lehet a VTH tevékenységére. A társaság ugyanis feltehetően olyan tulajdonos kezébe kerül majd, amely már alaposan felmérte és kiismerte a magyar telekom piacot. Egy tájékozott tulajdonos valószínűleg belátja majd, hogy ezen a területen csak akkor lehet eredményesen fellépni, ha a VTH eredeti stratégiájának megfelelően folytatják a piac konszolidációját. Véleményét azzal támasztja alá, hogy a liberalizáció után kilenc hónappal a korábbi monopol szolgáltató, a Matáv pozíciói jobbak, mint a piacnyitás előtt voltak.

Mindehhez természetesen szükség van a ma még titokzatos új tulajdonosra. Valamint arra, hogy a jelenlegi piaci szereplők valóban készek legyenek a kölcsönösen meglévő szinergiák érvényre juttatására. Polányi úgy véli: egy olyan forgatókönyv megvalósulására, amiben a VTH vagy utódja nem szerepel, senkinek sem kell készülnie. Ez ugyanis egyet jelentene a magyar távközlési verseny megszűnésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik