Gazdaság

Pannonplast-gondok – Olvadó műanyag

Egyelőre nem látszik az alagút vége a Pannonplastnál: sem a cég teljesítménye, sem részvényének árfolyama nem nőhet érezhetően a közeli jövőben.

Pannonplast-gondok – Olvadó műanyag 1Orosz nyelvű beszélgetések töltötték meg a tárgyalótermeket a Pannonplastnál az elmúlt hónapokban. Tőzsdei cégről lévén szó, gyorsan elterjedt: oroszok érdeklődnek a társaság iránt. A szájról szájra szálló pletyka azonban sokat torzult, valójában ugyanis csupán ígéretes termékértékesítési lehetőségekről volt szó.

Az Oroszország felé történő nyitás hátterében elsősorban az áll, hogy a nyugat-európai gazdasági stagnálást mind a mai napig erőteljesen érzékelik a műanyag-feldolgozó iparban működő vállalatok. Idehaza sem rózsás a helyzet, legalábbis ami a magyar feldolgozóipar zászlóshajóját, a 18 tagvállalkozásból álló Pannonplast Holdingot illeti. Ha csupán a részvényárfolyamot tekintenénk irányadónak a társaság helyzetét illetően, akkor a mai állapotokat már-már katasztrofálisnak kellene mondanunk: az egy évvel ezelőtti 3 ezer forintos szintnek alig több mint a feléért keresik ma a cégcsoport papírjait.



Veszélyes csomagok

Az egykor 10 ezer forint felett is gazdára találó Pannonplast-részvény mélyrepülését úgy tűnik, nehéz lesz visszafordítani. Ennek legnagyobb akadálya, hogy a viszonylag kis forgalmú papír piacán a potenciális eladók meglehetősen nagy többségben vannak, ráadásul hatalmas részvénycsomagok keresnek új gazdát. Karsai a Portfolio.hu internetes oldalon úgy nyilatkozott, hogy legalább két évig nem kívánja eladni tulajdonrészét. A 2200 és 3200 forint közötti áron vásárolt, több mint 400 ezer darab részvény egyszerre történő piacra dobása értelmetlen is lenne, hiszen nagyságrendileg ennyi papír fordult meg a tőzsdén fél év leforgása alatt. Elemzők mégis veszélyesnek tartanak egy ekkora pakettel rendelkező eladót, ráadásul további nagyobb csomagok is piacra kerülhetnek. Korábban több befektetési alapnak volt az egyik kedvenc célpontja a Pannonplast, ugyanis a cégcsoportot a stabil növekedési kilátások mellett elsőrangú átláthatóság jellemezte, ami egyáltalán nem mellékes szempont egy-egy befektetési döntés során. “A transzparencia azonban az utóbbi időben jócskán csökkent” – véli Makray Péter, aki a második negyedéves eredmények közzétételét követően “outperform” helyett csupán “neutral” minősítést adott a részvénynek.

KITÖRÉSI PONTOK. Ennél azonban lényegesen jobb helyzetben van a társaság, hiszen a tapasztalt vezetés tartja a frontot. Ennek ellenére az árbevétel jó esetben is csak éppen eléri a tavaly realizált 32 milliárd forintot, sőt egyes elemzők szerint még ennyi sem lesz. Így a beígért növekedés helyett a két-három hét múlva esedékes profit warninggal kell szembenézniük a cég tulajdonosainak.

“Sajnos az a helyzet, hogy a három közül egyik fontos üzletág sem képes jó teljesítményt nyújtani, így nem lehet azt mondani, hogy a több lábon álló holding jövőbeli teljesítménye rövid távon javulhat” – mondja Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője. Ezzel egybevág Fehér Erzsébetnek, a Pannonplast elnök-vezérigazgatójának helyzetelemzése. Elmondása szerint a hagyományosan több megrendelést hozó szeptember hónap ezúttal nem kedvezett a cégnek, fellendülést egyelőre egy területen sem érzékelnek. A vezető azonban reméli, hogy nem kell egy évet várni a kereslet újbóli élénkülésére. Kitörési pontként szolgálhatna a nagyobb állami út- és autópálya-fejlesztések beindulása, mivel a termékpalettában fontos helyen szerepelnek az útépítések során használt műanyag cső és csatornaelemek. E beruházások késlekedésénél is komolyabb hátrányt okozhat, ha a fontos fejlesztésekhez jelentős külföldi hitelek járulnak, ilyenkor ugyanis az a jellemző, hogy az efféle segédanyagokat nem hazai cégektől szerzik be.

Reményt keltő lehetne a Pannonplast számára a külföldi terjeszkedés is. A legfrissebb ilyen projekt a Moszkva mellett épülő polifoam építőipari hő- és hangszigetelő anyagokat gyártó üzem, a Trocellen Rus. Itt azonban a termelés jó esetben is csak jövő év végén indulhat be, s a megcélzott 1,5 milliárd forintnyi éves árbevétel a csoport összbevételének 5 százalékát sem teszi ki.

A Pannonplast oroszországi tapogatózásai azonban más – nem várt – eredményt is hoztak. Tőzsdei pletykák terjedtek el a társaságban bevásárolni szándékozó orosz befektetőkről. Bár egy ilyen forgatókönyv sem zárható ki, ennek a valószínűsége jelenleg kicsi. “A pár héttel korábbi áremelkedés hátterében inkább a forgalmat gerjeszteni szándékozó, esetleg nagyobb részvénycsomaggal rendelkező befektetők érdekei keresendők, akiknek nem lehetett ellenére az orosz vevőről szóló pletyka elterjesztése” – véli Palánkai Gábor, a Daewoo Bank Rt. elemzője. Valamennyire alátámasztja azonban a “keleti érdeklődők” létét az, hogy egy orosz befektetők vásárlásait több ízben le-vezénylő brókercég néhány tízmillió forintnyi Pannonplast-részvényt vett az adott időszakban.

Pannonplast-gondok – Olvadó műanyag 2Ugyanakkor Palánkai szerint a társaság pozícióit az sem változtatná meg lényegesen, ha orosz érdekeltségbe kerülne egy pár százalékos részvénycsomag, hiszen Karsai Bélának 10 százalék feletti pakettjével sem sikerült tavasszal beleszólnia az irányításba. A nem szívesen látott külső befektetők megjelenése rövid távon áremelkedést hozhatna, igaz, hosszabb távon további – főként pszichológiai – bizonytalanságot okozhatna a piacon.

ÁTSZERVEZVE. Ám nem ez az egyetlen rizikófaktor. Miután a váratlanul gyenge második negyedéves teljesítmény napvilágra került, olyan piaci információk is megjelentek, hogy esetleg csökkenni fognak a Philips megrendelései. Mint ismeretes, a Pannonplast két Moldin leánycége a Philips Magyarországi gyárának szállítja a monitorok és DVD-lejátszók műanyag elemeit, alkatrészeit. A Philips-üzlet bizonytalanná válásáról szóló híreket azonban Fehér Erzsébet határozottan cáfolja, s mint mondja, kizárólag pozitív visszajelzéseket kapnak a holland cégtől. Ez a biztos megrendelés segíthet átvészelni a szűk esztendőt; a csoport árbevételének ma már egynegyedét adja a Philips-beszállítás. Ennek ellenére a Pannonplast az említett két sikercégének termelését is igyekszik diverzifikálni: a kezdeti 100 százalék helyett, ma már termelésüknek csak 85-86 százaléka kerül a Philipshez.

Pannonplast-gondok – Olvadó műanyag 3“A csoport rossz teljesítménye ellenére kedvező fejlemény az is, hogy a vezetés végre határozott egy veszteséges vállalkozás átszervezéséről” – mondja Makray Péter. A Pannon-Aldra nevű leánycég termelésének megszüntetése befektetői szemmel pozitív lépés, amely azonban az év végéig egyszeri költségeket feltételez, így az amúgy sem kiugró profitot tovább apasztja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik