Gazdaság

Külkereskedelem – Nyugati fölény

SZÁRAZ ANIKÓKülkereskedelem – Nyugati fölény 1, a BorsodChem Rt. kereskedelmi irodavezetője:

“A külkereskedelemre nagyon rányomja a bélyegét a bizonytalan gazdasági helyzet. A világgazdaság már a tavalyi őszt megelőzően is a recesszió irányába haladt, a szeptember 11-i terrortámadás hatására pedig a válság tovább mélyült. Ez év elején úgy tűnt, túllendülünk a mélyponton, ám a nyár eleje óta a kedvező trend megtorpant, s azt tapasztaljuk, hogy az európai gazdaságok tovább gyengélkednek. Ennek ellenére ez az év várhatóan jobb eredményt hoz cégünk számára, mint a tavalyi, de Európa, illetve a világ gazdaságának stagnálása előreláthatóan 2003 közepéig, 2004 elejéig is eltarthat. Sem a gyenge dollár, sem az erős forint nem kedvez a magyar exportőröknek, de egy stabil nemzeti valuta még mindig előnyösebb, mint amikor a forint árfolyama az euróhoz képest két-három héten belül többször is túlzott mértékben ingadozik.”

Az export bővülése 2002 első felében meghaladta az importét, így a külkereskedelmi mérleghiány is kissé kedvezőbb az előző évinél. A 16,2 milliárd dolláros kivitel 6,8 százalékos, míg a 17,5 milliárdos behozatal 4,4 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képest.

Dinamikusan, 6,4 százalékkal nőtt az exportunk az Európai Unió országaiba. Ebben a vonatkozásban a 12,3 milliárdos kivitel 2,4 milliárd dollárral meghaladta az egyébként stagnáló import értékét. A közép- és kelet-európai régió országaival viszont 647 millió dolláros deficit alakult ki. Itt a behozatal ugyancsak szinten maradt, miközben a kivitel csak 3,8 százalékkal növekedett, 2,1 milliárd dollárra. Országonként vizsgálva átlag feletti kiviteli növekedést sikerült elérni egyebek mellett Németországba, Svédországba, Nagy-Britanniába, Spanyolországba, Görögországba és Luxemburgba. Az Egyesült Államokba irányuló export ugyanakkor több mint 5 százalékkal visszaesett.

Külkereskedelem – Nyugati fölény 2Árufőcsoportok szerint a kivitelben továbbra is meghatározó, 59 százalékos súlyt képviselnek a gépek és berendezések. Ez a termékkör az importot is dominálja, valamivel kisebb, 52 százalékos részesedéssel.

Az első félévi külkereskedelmi hiány, a kedvezőtlen áruforgalmi tendenciák következtében, a második félévbe jelentősen növekedhet.

Foreign trade – Western dominance

Külkereskedelem – Nyugati fölény 3Exports rose faster during the first half of 2002 than imports, thus the foreign trade deficit is slightly more favourable than the year before. Exports were up 6.8 percent to 16.2 billion dollars, while at 17.5 billion dollars imports rose 4.4 percent compared to the year before. At 12.3 billion dollars, exports to the European Union rose dynamically by 6.4 percent, surpassing the value of – otherwise stagnating – imports by 2.4 billion. With Central and Eastern European countries, on the other hand, the first six months saw a trade deficit of 647 million dollars. While imports stayed level, exports rose only 3.8 percent to 2.1 billion dollars. Looking at individual countries exports grew above average in relation to Germany, Sweden, UK, Spain, Greece and Luxembourg. The volume of exports to the U.S. was down by more than 5 percent.

Külkereskedelem – Nyugati fölény 4With regard to exported goods, machines and equipment still constitute an overwhelming, 59 percent share. The same items dominate imports, with a slightly smaller, 52 percent share.

The trade deficit of the first six months can increase significantly in the second half of the year as a result of unfavourable foreign trade trends.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik