Gazdaság

A béremelés

lehet a pénzügyminiszter szerint a középtávú gazdaságpolitika fô kockázata.#<# László Csaba azt tartaná szerencsésnek, ha a munkavállalók a reálbér 3 százalékos növekedésével beérnék, de félô, hogy ennek a dupláját fogják kialkudni maguknak. Azokon a területeken, ahol az érdekegyeztetési folyamatokba bele tud szólni, vagyis a közszférában, olyan érdekegyeztetésre készül, amelynek a korábbiakkal ellentétben nem a bruttó béremelés, hanem a nettó pozíció javulása áll a központban - fogadkozott minapi sajtótájékoztatóján a pénzügyi tárca vezetôje. László Csaba azonban tart attól, hogy a versenyszférában elszaladnak a bérek.
A 3 százalékos reálbér-növekmény a gazdaság jelenlegi állapotában korrekt ajánlatnak tűnik, s a vállalatvezetôk bizonyosan nem is akarnak ennél többet nyújtani. Mint ahogy az elmúlt évek jelentôs béremelkedései sem a munkáltatók, hanem a politikusok ténykedésére vezethetôek vissza. A munkavállalói érdekképviseletek persze mindig megpróbálják a lehetô legnagyobbat kikanyarítani a tortából, de az érdekegyeztetô folyamatok elején hangoztatott érveiket az idén nem tudják majd a végsôkig ismételgetni. Be kell látniuk ugyanis, hogy a vállalatok versenyképességének javítására kiötlött könnyítések minden hasznát nem tehetik egyedül a munkavállalók zsebre. Már csak azért sem, mert jelenleg számos makrogazdasági szempont – így például a világgazdaság vártnál lassabb fejlôdése és a beruházási kedv ezzel összefüggô csökkenése – miatt a magyar gazdaság növekedési pályája is veszélybe kerülhet.

A bruttó bérek nominális növelésének lelassítása éppen ezért nem tűnik irreális elképzelésnek – a versenyszférában. Sokkal nagyobb problémának látszik azonban a közszféra, ott már csak a 100 napos program keretében megvalósított, illetve jelenleg megvalósuló intézkedések áthúzódó hatása is komoly problémákat okozhat. Veszélyes továbbá, hogy a jelenlegi kormánnyal hagyományosan jó viszonyt ápoló szakszervezetek nem hagyják magukat, s a színfalak mögött komoly nyomást gyakorolnak a gazdaságpolitika irányítóira.

A bércsapda valós, ám azt a kormánynak kell elsôsorban kikerülnie, az üzleti szférának esze ágában sincs belegyalogolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik