Gazdaság

Ingatlanfejlesztési kategória egyetlen díj

Épület: Ganz Millenáris Park Helyszín: Budapest, II. kerület, Lövőház utca 39. Felelős tervezők: Wéber József (B és C épület), Benczúr László (D és E épület), Takács Ákos (G épület), Bozsó Annamária (C2 mélygarázs), Wallner Krisztina (Ganz park) - Céh Rt. Építtető: Kisrókus 2000 Ingatlanhasznosító Kft.

Ingatlanfejlesztési kategória egyetlen díj 1Eddig leginkább családok vették birtokukba a parkot, ami remélhetőleg sokáig kedvelt pihenő- és szórakozóhelye marad a főváros lakóinak. A hely varázsát komplexitása és újszerű kialakítása adja. A színvonalasan tervezett és megépített új részek kiválóan kapcsolódnak a régi épületekhez. A létesítmény környezete is egészen más formát mutat, mint amit korábban itthon látni lehetett: a parkban játékos-mesés játszótér, vízfelületek és sok szabad tér, melyet a környék megszokott, városi hangulata tesz otthonossá.

A Millenáris Park szolgáltatásainak rendszere kiérlelt koncepcióra utal. A fogadócsarnok, a színház, a hatalmas kiállítóterek a külső oldal felől is jól megközelíthetőek. A színházépülethez hangulatos szabadtéri színpad csatlakozik, amely, ha nincs előadás, a park szerves része. A földalatti parkoló pedig megoldja a vendégek járműveinek elhelyezését. A jövő városának egy “kísérleti”, de mégis teljes értékű szegmense készült el itt, igen rövid idő alatt. Hiszen az építés mindig kísérlet is, a szó nemes értelmében. Ez a park ugyanakkor kiváló példa, hogy az építésben nem kizárólag a vadonatújat kell erőltetni, a meglévő érzékeny átépítése, bővítése pontosan ugyanolyan értéket létrehozó folyamat.

Ingatlanfejlesztési kategória egyetlen díj 2Igazi újjáélesztés ez, gyakran használt idegen szóval revitalizáció. Az elárvult, magára hagyott ipari tájból, szinte varázsütésre bontakozott ki egy egészen új világ. A 6 milliárdos beruházás előkészületei 1999 tavaszán kezdődtek. El kellett dönteni, hogy mely épületek bonthatók, s melyeket tartanak meg. A felújítandó üzemcsarnokokra az általuk képviselt építészeti érték miatt esett a választás.

Az épületek külső homlokzatát eredeti állapotban állították helyre, ezzel is megőrizve a harmóniát, és felidézve a magyar tudományfejlődés e fontos időszakát. Építésük idejében (a múlt század első három évtizedében) a magyar találmányok – mint például Bláthy Ottó transzformátora és áramforrás-mérője, vagy Mechwart András hengerszéke – meghatározó szerepet játszottak a világ műszaki életében. A terület a századfordulón a nagyvárossá váló Budapest és az ipar kiemelkedő szegmense volt, újjáélesztése ismét bekapcsolja a főváros életébe, és mindez talán a városfejlesztés kedvező folyamataira is utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik