Gazdaság

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték

Az elemzők a részvényárak évváltás körül szokásos erősödésére számítanak a következő néhány hétben, nagy csodát azonban senki se várjon.

Miként a tőzsdei “néphit” tartja, az év utolsó hónapjában nem csak az emberek ajándékozzák meg szeretteiket, de a börze is ezt teszi a hű befektetőkkel, méghozzá a részvények nagyobb arányú áremelkedésének formájában. Amerikában a Mikulás szánját húzhatja a bika, míg itthon az angyalokban reménykedhetünk. Az idei évzárás kérdésében némiképp megoszlanak a vélemények, abban azonban a többség egyetért: nem is volt ez olyan rossz év, a nagy felfutásra azonban még várni kell.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 1A Budapesti Értéktőzsde (BÉT), ha ez nem is érződött mindig így, viszonylag jó teljesítményt nyújtott 2001-ben. Dollárban számítva a BUX az idei Mikulásig kismértékben erősödött (a teljesítményhez hozzájárult a forint felértékelődése is), míg egy híján az összes régiótárs gyengült, igaz, nem nagyon (lásd a grafikont).

RÉGIÓS SIKER. Az egyetlen kivétel az orosz piac, amely elsősorban az olajipar szép eredményére támaszkodhatott. A régió így is egyértelműen felülmúlta a globális piacokat, amit elemzők leginkább arra vezetnek vissza, hogy a befektetők az amerikai gazdaság lassulásával voltak elfoglalva, a feltörekvő piacokon elhelyezett befektetéseiket pedig többnyire békén hagyták.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 2Pedig a pesti parketten a szeptember 11-i katasztrófa napjáig sorra születtek a negatív forgalmi rekordok, ami egyre inkább azt mutatta, hogy “haldoklik” a magyar tőzsde, a külföldiek pedig nem figyelnek a kedvező magyar makroadatokra, sőt, azokat egyre inkább partvonalra állítják befektetési döntéseik meghozatalakor. Elemzők egyöntetű véleménye szerint a külhoni invesztoroknak már csak a “négyesfogat” (Mol, Matáv, OTP, Richter) papírjaiból volt érdemes válogatni, mivel a többi részvény annyira alacsony forgalmú és kapitalizációjú volt, hogy azokból nem lehetett komolyabb tételt megvásárolni.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 3“Ha van ideje várni a befektetőnek, akkor lehet oka az optimizmusra” – vélekedik Szilágyi György, a Takarék Bróker Rt. elemzője. Szerinte pusztán azért, mert év vége van, komolyabb árfolyam-emelkedésre nem érdemes számítani. Ha lesz nekilendülés – rally -, akkor annak kézzelfoghatóbb oka lesz, mint a Mikulás. Véleménye szerint a részvények most épp olyan jó fundamentumokkal rendelkeznek, mint két vagy akár öt hónapja. Hasonlóan értékeli az elmúlt hónapokat Kovács Gréta, az Eastbrokers Befektetési Rt. elemzője is. Az amerikai gazdaság lassulásának jelei már a múlt év végén láthatók voltak. A jegybank szerepét betöltő Fed folyamatos kamatcsökkentései, az egyre gyengébb makroadatok egyaránt ezt bizonyították, aminek azután egyenes következménye volt a tőkepiacok egész évben és világszerte tapasztalható gyenge szereplése. A szakértő szerint a szeptember 11-i terrorakciók az amerikai gazdaságnak csak az “utolsó pofont” adták, lévén, hogy akkor a már meglévő válság mélyült tovább. A tőzsdék szempontjából szerencse a szerencsétlenségben, hogy a befektetők a parketten általában előretekintenek, s ez alapján próbálják meg beárazni a részvényeket, így a mostani árfolyamokban már érződik a jövőbe vetett optimizmus.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 4NEM KATASZTRÓFA. Budapesten a már régóta tapasztalható érdektelenséget paradox módon éppen az amerikai tragédia törte meg: a befektetőket akár csak egy hidegzuhany, felébresztette “nyári álmukból”. Az addigi siralmasan alacsony forgalom csaknem megduplázódott, és a kezdeti árfolyamzuhanást gyors emelkedés követte. Egy öreg részvénypiaci róka egyenesen így fogalmazott: “A magyar tőzsde az amerikai katasztrófának köszönheti, hogy nem múlt ki.” Az Erste Befektetési Rt. elemzője, Makray Péter szerint az Egyesült Államokat ért sokk hasonló hatással volt az amerikai részvénypiacra is, ami nagyrészt az ottani emberek amúgy is optimista hozzáállásának köszönhető.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 5A tengerentúli tőzsdék szeptember 21-én érték el mélypontjukat, azóta kisebb megingásokkal ugyan, de folyamatosan erősödnek. A szakértő a decembert amúgy is hagyományosan erős hónapnak tartja, leginkább pszichológiai okokból. A világon mindenhol – így Magyarországon is – céghírekben szegény a december vége és a január eleje. A vállalatok vezetői ilyenkor többnyire szabadságon vannak, így a komolyabb döntések későbbre tolódnak. A befektetők azonban ebben az ingerszegény környezetben, az év végi optimizmust kihasználva, tovább “hergelik” magukat, ezzel generálva az árfolyamok erősödését, ami olykor szárnyalásba is átcsaphat. Ilyenkor a negatív híreket, hacsak lehet, elengedik a fülük mellett, a kedvezőeket pedig még szebbnek festik le.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 6Így történt ez most is, amikor december első napjaiban megjelent az amerikai NAPM beszerzési menedzser index, melynek értéke a várt 42 helyett 51 százalék lett; ez nem pusztán a várakozásokat haladja meg, de 50 feletti értékével azt is jelzi, hogy a gazdaság fellendülőben van. Be is indult rögtön az emelkedés, amit sokan már az év végi rally előszelének tulajdonítanak.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 7ÉV VÉGI HAJRÁ. A BÉT az elmúlt két-három hétben egy helyben topogott, ami a piac ismerői szerint nem azt jelenti, hogy itthon unalmasak lesznek az óév utolsó napjai, hanem csupán azt, hogy a részvények erőt gyűjtenek a további emelkedéshez. A vélekedést alátámasztja a Figyelő által megkérdezett elemzők modellportfóliója, amely átlagosan 55 százalékban tartalmaz részvényt a december 6-tól január 31-ig tartó megmérettetésben. A négy “vetélytárs” mindegyike a részvényárak emelkedésére számít a hónap hátralevő részében és január elején, de egyikük sem vár 10 százaléknál nagyobb emelkedést, azaz valódi rallyt.

“A befektetők világszerte beárazták már a részvényárakba az amerikai gazdaságnak a jövő év második negyedévére várható újbóli nekilendülését, miként azt is, hogy a recesszió már elérte a mélypontját” – vélekedik Detrekői László, a CIB Rt. elemzője. Ha a jövő ezt mégsem igazolná, akkor az árak gyorsan visszazökkenhetnek a “rendes kerékvágásba”, és újból nőhet a bizonytalanság, s mindez természetesen az árfolyamok ismételt gyengüléséhez vezethet.

Tőzsdei várakozások – Elmarad a tűzijáték 8Itthon valószínűleg nem lehet majd szokásos évkezdésről beszélni. A tőzsdét sok spekuláns szerint már “politikailag megverték”, a tavaszi parlamenti választások pedig csak tovább növelik a bizonytalanságot. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis szoros verseny várható a két vezető párt között, ez pedig általában nem emeli a részvényárakat. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a külföldiek komolyabb befektetésekre csak a választások után szánják el magukat. Így az elemzők az újévi mulatság után gyors kijózanodást várnak, ami az árfolyamok hektikus mozgását vetíti előre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik