Gazdaság

Kéziszámítógépek – Zsebcsodák

Beköszöntött a kéziszámítógépek kora, a gyártók a legkülönbözőbb méretben, formában és áron kínálják az új évezred csodaketyeréit.

Haladnak a korral a Nebraska állambeli Lincoln városának sintérei. Amikor befognak egy kóborló kutyát, már nyúlnak is a zsebükbe Palm VII. kéziszámítógépükért, bepötyögik az állat azonosító számát, majd a központban lévő IBM mainframe gépről máris megkapnak róla minden információt. Szintén Lincolnban az adóellenőrök Palm masinákat használnak, hogy egy családi ház értékének felbecslésekor megismerjék az épület történetét. Nemsokára a parkolási társaság emberei is kéziszámítógépekkel fogják az utcákat járni, hogy a rendszámtáblák alapján azonosítsák a tilosban parkolókat, sőt ellenőrizzék azt is, megfelel-e egymásnak a rendszám és az autó.

Kéziszámítógépek – Zsebcsodák 1MIRE KELL? Az eddigi 50 darab mellé Lincoln városa még több száz Palmot kíván beszerezni, s ez jól mutatja, mekkorát fejlődtek a kéziszámítógépek. Nem is oly rég még csak praktikus címjegyzékként és naptárként szolgáltak, ma viszont értékes eszközök a nem helyhez kötött munkát végzők számára.

A kínálat az idén ugrásszerűen megnőtt, mindenféle méretű, formájú és árú készülék megtalálható a piacon. A masinák egyre nagyobb részét színes képernyővel gyártják. A Palm egyszerű eleganciájával tűnik ki, a Pocket PC kifinomult és rugalmas, a BlackBerryvel pedig, bár sok extrát nem tud, nagyon hatékonyan lehet e-mailezni. A legörvendetesebb fejlemény azonban az, hogy az árak gyorsan csökkennek. Egy évvel ezelőtt a Palm kecses Vx modelljéért 400 dollárt kértek, ma a Vx-et leváltó nagyobb kapacitású m500 gép kerül 329 dollárba.

Bármilyen sokfélék is a modellek, a választás nem nehéz. Az ember először megbeszéli magával, hogy alapvetően mire is kell neki a kéziszámítógép, majd eldönti, melyik a megfelelő típus: mobil gép legyen vagy vezetékes, Palm vagy Pocket PC. Aztán megnézi az extrákat aszerint, hogy mennyire illenek ízléséhez és pénztárcájához. Fizessen-e például többet a színes képernyőért, ha az elem is gyorsabban lemerül tőle? Újratölthető elemet akar vagy eldobhatót? A Palm gépekhez való ingyenes fogyasztói szoftvereket akarja inkább használni, vagy fontosabb a vállalati e-mailezés és az adatbázisokban való keresgélés, amihez a Pocket PC az ideális?

Kéziszámítógépek – Zsebcsodák 2BELESZERETNEK. Sokan megelégszenek az eredeti Palm-koncepcióval, azzal, hogy kéziszámítógépük adatokat töltsön le a PC-ről. A gyógyászati tanácsadással foglalkozó Larry Seib saját bevallása szerint soha nem érezte szükségét annak, hogy legyen egy digitális személyi asszisztense (PDA), de amikor a DayTimer cég ajánlatát elfogadva vett egy Palm m100 gépet gyerekeinek, napok alatt ő maga is rabja lett a készüléknek. Az m100 az asztali számítógép DayTimer szoftveréhez csatlakozik, és Seib nemcsak a CNN, a New York Times és a Business Week Palm-féle változatára fizet elő, de használ egy táblázatkezelőt is, térképeket, számológépet, valamint egy telefonos körzetszámokat tartalmazó regisztert. A legjobban annak örül, hogy az elemek két hétig is kitartanak.

A Palm Inc. és az operációs szoftverét használó hét másik társaság jelenleg úgy két tucat modellt kínál. A Palm saját termékskálája a 149 dolláros m105 géptől a 449 dollárba kerülő, színes képernyős m505-ig terjed. A legújabb gyártmány a középkategóriás m125; a 249 dollárért árult masina gyakorlatilag csak abban tér el a már említett m500-tól, hogy újratölthető akkumulátor helyett eldobható elemekkel működik. Az m-sorozat darabjaiban – az m100 kivételével – van hely az úgynevezett biztonsági digitális (SD) kártyák számára, amelyekkel növelni lehet a gépek memóriáját, vagy extra programokat lehet használni, így térképeket, elektronikus játékokat és hasonlókat.

A Handspring Inc., a Palm egyik riválisa – egyben partnere – szintén bővítette kínálatát. A 199 dolláros Visor Neo valamivel vastagabb és nehezebb, mint a Palm m125, viszont 50 dollárral olcsóbb, és a Springboard csatlakozónak köszönhetően kiterjesztési lehetőségei is szélesebbek (mobil modem, GPS-fogadás). A 299 dolláros, újratölthető elemmel működő Visor Pro 16 megabyte belső memóriával rendelkezik, kétszer akkorával, mint a legtöbb modell. A színes képernyős Prism masina árát a Handspring 449-ről 299 dollárra szállította le.

Kéziszámítógépek – Zsebcsodák 3A Palm-család új jövevényekkel is bővül. A Sony az idén hozta ki a 499 dolláros, színes képernyős CLIE modellt, a napokban pedig a boltokba került az azonos kinézetű, 300 dolláros monochrom változat, amely a beépített infrával univerzális távirányítóként is használható tévéhez, videó-, DVD- és CD-lejátszókhoz.

Aki vállalati hálózatokhoz akar hozzáférni és fontos számára az integráció az asztali gépeken futó alkalmazásokkal, így például a Microsoft Office-szal, az jobban jár, ha egy Pocket PC-t vesz. Ezek a gépek több mindenre képesek, habár ennek megfelelően drágábbak, nehezebbek és bonyolultabbak is. A Microsoft-féle Pocket PC 2002 szoftvert tartalmazó legújabb modellekkel a korábbiakhoz képest sokkal jobban lehet e-mailezni és a vállalati hálózatokhoz csatlakozni.

David Bowman – egy elektronikai cégnél dolgozó üzletfejlesztési menedzser – sokáig Palmot használt, de aztán megelégelte a gép korlátait, különösen azt, hogy nehezen működik együtt a Microsoft Outlook levelezési programmal. Vett helyette egy Casio Cassiopeia EM500 Pocket PC-t, és most azon gondolkodik, hogy ezt is lecseréli a Hewlett-Packard-féle Pocket PC 2002-re. Bowman azt tartja a legjobbnak, hogy “a Pocket PC könnyedén kommunikál a laptop szervező programjával”. Szerinte nagy előny a Palmhoz képest az is, hogy tökéletes az összhang a Pocket PC és a Microsoft Outlook adatbázisa között.

Várakozó álláspontonSzerte Európában az üzletek polcai szinte roskadoznak az e-mail hozzáférést, adatrögzítést és faxszolgáltatást nyújtó, új komputertelefonoktól. Megtalálható a sorban a Nokia 9210-es modellje éppen úgy, mint az Ericsson jóval kisebb készüléke, az R380s. Az ünnepekre pedig megérkeztek azok a ketyerék is, amelyek a Microsoft új Pocket PC operációs rendszerét ötvözik a telefonnal. E próbálkozások közül a leginkább figyelemre méltó a Siemens és a Casio közös alkotása, az SX45-ös.

Csak az a bökkenő, hogy Európa fölöttébb lassan araszol a mobil internet következő állomása, a 2,5. generációs készülékek felé. Márpedig azok, akik megveszik valamely, a komputertelefonok mai nemzedékéhez tartozó típust, azt kockáztatják, hogy a múltból ittmaradt kövületnek érzik majd magukat, amint az új hálózat kiépül.

Igaz, mindazoknak, akik nem tudnak várni, a Nokia 9210-es ideális választás. Komplett billentyűzete és színes kijelzője mellett a Nokia előző Communicatorától eltérően még Word-dokumentumok és -táblázatok kezelésére is képes. Alig 245 grammos súlyával a 9210-es valamelyest könnyebb is elődjénél. Csak hát a mérete: amennyiben valaki nem szeretne kidagadó zsebbel járni, jobban teszi, ha vesz egy külön válltáskát a telefonjának.

Az Ericsson R380s kisebb, és a súlya is mindössze 164 gramm. Szemre olyan, mint egy hagyományos telefon valamikor 1998-ból. Ám ha az ember kihajtja a billentyűzetet, érintőképernyő szolgálja a kényelmét. Remek eszköz rövid üzenetek küldésére és fogadására – aki viszont arra készül, hogy erre a ketyerére cseréli le Palm noteszét, hatalmasat lép vissza az “időben”. A komputer csak bekapcsolt telefon mellett működik, ráadásul gyötrelmesen lassan.

A szintén méretes Siemens SX45 295 grammot nyom. Valójában nem más, mint egy korai Microsoft Pocket PC-próbálkozás a piacon. Ha valaki a kezébe fog egy ilyen 840 dolláros óriást, inkább úgy dönt: megtartja a régi telefonját. Akárcsak a legtöbb hasonló készüléknél, a telefonkapcsolat az SX45-ösnél is elsősorban az adatátvitelt szolgálná. Csakhogy több vele a gond, mint a haszon – érdemesebb kivárni a Siemens következő dobását.

Ha valaki telefonálni akar, akkor már sokkal inkább ott a Motorola apró V66-osa. Menedzsernotesz funkciójáról jobb szemérmesen hallgatni. Csak egy mazochista silabizálgat ilyen mikroszkopikus méretű kijelzőt. Mindazonáltal a készülék a Nokia népszerű 8210-eséhez hasonlóan biztosítja a 2,5. generációs internet-hozzáférést – több mint kétszer olyan gyorsan, mint az első webtelefonok. Tény, hogy sok ember véli úgy: a mobil internet a be nem váltott ígéretek világa. Ám amint megteremtődik a megfelelő szintű adatszolgáltatás, a V66-os ott áll majd ugrásra készen. Sőt internetezés közben még telefonálni is lehet vele.

Business Week

ÚJDONSÁGOK. A Compaq, a HP és a Toshiba legújabb Pocket PC-i – amelyekhez nemsokára további modellek is csatlakoznak a NEC-től és a Casiótól – valószínűleg gyengíteni fogják a Palm régóta meglévő piaci dominanciáját. Akárcsak a Palm masinákban, a Pocket PC-kben is megvannak az alapszoftverek, így az e-mailes, a naptár- és a címjegyzékprogramok. A két termékcsalád a hardver tekintetében is inkább hasonlít, mint különbözik. A fő eltérés a kiterjesztési csatlakozások típusában és számában mutatkozik, amelyek meghatározzák, milyen kiegészítő programokat lehet használni.

Tavaly mind designjával, mind szupervilágos képernyőjével nagy feltűnést keltett a Compaq által piacra dobott iPAQ. Az 599 dollárba kerülő új 3800-as modell továbbra is irányadó. A gépbe a Microsoft Pocket PC 2002 szoftverén kívül belső SD memóriacsatlakozó is került. Ha ez nem lenne elég, a hátoldalon különféle kiegészítésekhez való csatlakozókat találni, amitől az iPAQ alkalmas lesz egyebek mellett mindenféle mobil kommunikációs feladat elvégzésére.

Aki úgy gondolja, hogy sok kiegészítőt fog használni, annak érdemes megismerkednie a Toshiba első kéziszámítógépével. Az e570 modell valamivel olcsóbb a rivális gyártmányoknál, 569 dollárba kerül, és designja inkább funkcionális, mint jópofa. Viszont ez az egyetlen gép a piacon, amely a beépített csatlakozópárnak köszönhetően SD és CompactFlash kártyákat egyaránt tud használni.

A HP 599 dolláros Jornada 565 modellje nem ennyire rugalmas, mivel csak egy CompactFlash csatlakozóval rendelkezik. Cserébe rekordernek számít a Pocket PC-k között azzal, hogy akár 14 órán át is működik két újrafeltöltés között – ha a képernyő háttérvilágítása ki van kapcsolva -, ami normális használat esetén több napra elég. Szintén unikum, hogy a Jornada elemét ki lehet venni a gépből és egy kétszeres üzemidőt biztosító nagyobb akkuval lehet helyettesíteni.

Egyes kéziszámítógépek már mobiltelefonok is egyben. Az első ilyen modellt a Kyocera Wireless hozta ki; a masina ára körülbelül 500 dollár, de ebben benne van a mobilszolgáltatók által felszámolt üzembe állítási díj is. Egy fokkal jobb ennél a Samsung szintén 500 dolláros, most forgalomba hozott I300 modellje.

A Palm telefonok piacán a legizgalmasabb hír mostanság a Handspring háza tájáról érkezik. Az aktivációval együtt 399 dollárba kerülő Treo 180 csak a jövő év elejétől lesz kapható, de érdemes várni rá. A dupla fedelű Treo – felül van a telefon, alul a zsebszámítógép – valamivel szélesebb a legtöbb mobiltelefonnál, de keskenyebb és rövidebb a Palm család más tagjainál. Ezenkívül a Treo az első Palm, amely digitális ceruza helyett miniatűr billentyűzettel működik.

EGYSZERŰEN. Az eddig tárgyalt eszközök rugalmasak, de bonyolultak is egyben. Velük ellentétben a Research in Motion cég BlackBerry nevet viselő készülékei kifejezetten és kizárólag a mobil e-mailezésre valók. Két alaptípusuk kapható, a Palm méretű nagyobb 499, a személyhívó nagyságú kisebb 399 dollárba kerül.

A kéziszámítógépek tulajdonosainak túlnyomó többsége ma csak PC-hez csatlakoztatva használja Palmját vagy Pocket PC-jét. Ám ahogyan bővülnek a mobil alkalmazási lehetőségek, javulnak a mobil adathálózatok, a tervezők pedig zsebméretű készülékekben ötvözik a PDA és a telefon funkcióit, a számítástechnika világában ezek a masinák képviselik a jövőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik