Gazdaság

Árfolyam-biztosítás KKV-knak – Piacosított segítség

Nem akar a bankokkal versenyre kelni árfolyam-biztosítása révén a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib). Sőt, banki segítség nélkül a termék nem is működhetne.

Reklámnak a káresemény a legjobb – mondják, általában bűnbánó mosollyal, a biztosítók képviselői. Az exportőröknek pedig az idén volt módjuk kárt szenvedni: a sávszélesítés adott rá alkalmat. Ennek enyhítésére, ha a sokak által várt kompenzációval nem is állt elő az állam, de egy kockázatcsökkentő piaci konstrukció létrehozásával megbízta a Mehibet. A kizárólag exportőrökkel foglalkozó biztosító új – e héttől elérhető – szolgáltatását kivételesen belföldön tevékenykedő társaságok is igénybe vehetik. Így az árfolyam-biztosításra, annak is két módozatára (lásd külön) a kis és közepes exportőr cégek mellett a sávszélesítést hasonlóképpen megszenvedő idegenforgalmi vállalkozások is szerződhetnek.

A termék – miközben az árfolyamkockázat kezelését célzó banki szolgáltatások, határidős devizaügyletek iránt már a nyár eleje óta nő a kereslet (Figyelő, 2001/25. szám) – azokat célozza, akik a banki rostán éppen kis méretük miatt “akadnak fenn”. Azaz szállításaik rendre elmaradnak attól a legkisebb összegtől, amelyre a hazai hitelintézetek az árfolyamkockázat kezelését vállalják – ez legalább 25 ezer, de gyakran inkább 50-100 ezer euró.

Árfolyam-biztosítás KKV-knak – Piacosított segítség 1VERSENY KIZÁRVA. Minthogy pedig ez a kötésméret a bankoknál nem jelent nyereségesen lebonyolítható ügyletet, a Mehib nem lesz rivális, holott a biztosítói büszkeség szerint a termék versenyképes volna a nagy ügyfeleknek kínált banki szolgáltatásokkal. “A biztosítónak azonban nem érdeke, hogy magára haragítsa a bankokat, nélkülük ugyanis ez a konstrukció nem működik” – hangsúlyozza Botos Balázs, a Mehib vezérigazgatója. E biztosítás ugyanis azért vonzó, mert egyrészt alacsony a minimumküszöb – 5 ezer eurós vagy dolláros szállításra már szerződnek -, másrészt nem kell hozzá fedezet. Miközben tehát a bankok 5-10 százaléknyi letétet kérnek, ilyesmit a kis- és középvállalkozóknak nem kell a biztosítónál lekötniük. Erre pedig a biztosítói magyarázat szerint azért nyílik lehetőség, mert e szerződésekhez a bankoknál a Mehib jelenti a fedezetet. Azaz a konstrukció egyfelől egy normál biztosításból áll, ami azt szolgálja, hogy az exportőr követelését a megállapodott árfolyamon kifizessék. Egy ilyen termékre azonban nincs viszontbiztosítás, így – és ez a konstrukció másik fele – a Mehib a bankokhoz fordult. Ugyan többükkel is tárgyalt, most négy hitelintézettel – a Deutsche Bankkal, a Kereskedelmi és Hitelbankkal, a Magyar Külkereskedelmi Bankkal és a Raiffeisennel – kötött keretszerződést. Eszerint, ha öszszejön egy legalább 50 ezer eurós állomány, az adott ügyletre a négy közül a legelőnyösebb feltételeket kínáló banknál keres fedezetet. Az előzetesen kidolgozott kondíciókról nem beszélnek a felek. Amíg viszont nem jön öszsze 50 ezer eurónyi szerződés a Mehibnél, a biztosító a kockázatokat rendre kénytelen lesz egyedül viselni. “Mint ahogy partnerei kockázatát is, ám azt mindvégig” – mondja Szabó Ferenc, a Raiffeisen Bank treasury osztályvezetője. A banki szerződés ugyanis az ügyletek árfolyamkockázatára szól, arra nem, hogy az ügyfél alkalmasint képes lesz-e befizetni azt az összeget, amit az árfolyam elmozduláson nyert, és ami a forward ügyletben a biztosítót illeti. Erre szolgál a banki konstrukcióban a letét. Ekkora szerződéseknél ez az összeg ugyanakkor kibírható méretű – ötezer eurós szerződést véve alapul 60 ezer forint körüli -, ráadásul a Mehibbel szembeni tartozás kifizetését az inkasszó intézménye miatt nehezen kerülheti el az ügyfél. Ezzel együtt a bankok szerint a konstrukció hárít némi kockázatot a Mehibre, ami szélsőséges árfolyammozgás és egyszerre sok ügyfél csődje esetén tetemes is lehet. Ezért, és a sok kis ügylet számontartásából eredő nagy adminisztrációs teher miatt a bankok egyáltalán nem irigylik a konstrukciót a biztosítótól.

Mehib-módozatokElső módozat



HOGYAN MŰKÖDIK? Olyan, mint egy határidős devizaügylet. A teljes futamidő alatt egyazon, előre megállapított árfolyamot garantál a biztosító. Ha ahhoz képest az árfolyam eltérő amikor a külföldi adós fizet, a veszteséget a biztosító állja, ám ha nyereség adódik, azt az ügyfél befizeti a biztosítónak. Ez tehát egy forward ügylet, kötelező jellegű.

DÍJ. A szerződéses összeg 0,5 százaléka.

Második módozat

HOGYAN MŰKÖDIK? Devizaeladási opció vásárlásához hasonlatos. A Mehib itt is adott devizaárfolyamot garantál. A követelés teljesítésekor az ügyfél dönti el, hogy él-e az opcióval. Nyilván akkor teszi ezt, ha számára előnytelenül alakult az árfolyam, hiszen ekkor a biztosító téríti a kárt. Ha előnyösen, akkor megtartja az árfolyamnyereséget.

DÍJ. Az összeg 2,0-4,0 százaléka.

KERESLET KERESŐ. Bár valóban utasítottak már el bankok kisebb cégek árfolyam-biztosítási igényét, ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a kör eddig nemigen szándékozott “előfizetni” hasonló szolgáltatásra. Azaz nem ismeri a működését, vagy éppen nem hiszi, hogy volna valami előnye, s csak az újabb kiadást látja benne. A bankoknál, noha a sávszélesítés óta megduplázódott a kereslet – tulajdonképpen még az “eggyel nagyobb”, 2-3 milliárdos árbevételű cégek közül is csak kevés tűnik fel. Igaz, banki tapasztalatok szerint sokan ezt az évet már leírták – a májusi veszteséget mostani árfolyam-biztosítással már nem lehet ledolgozni -, és januártól vennék igénybe e termékeket. A kis- és középvállalati körrel a biztosító ugyanakkor nem most találkozik először, még ha fő célpontját a nagy- és középvállalatok adják is. Úgymond hagyományos termékeinél is akadt már kis- és középméretű szerződő – félszáz ilyen ügyfele lehet -, februártól pedig kifejezetten e kör számára vezetett be külföldi vevő fizetésképtelensége esetén térítést nyújtó szállítóhitel-biztosítást. Amitől az úgynevezett Partner program erre a csoportra szabott, az a csökkentett mennyiségű adminisztráció, amitől pedig kedvező, az a díjátvállalás. A Mehib fizeti ugyanis a díj felét. Az elmúlt közel tíz hónap alatt mindazonáltal összesen 30 ilyen szerződést kötöttek, noha előzetesen jóval több cég kereste meg a Mehibet.

Az érdeklődés hiányáról most sem panaszkodhatnak, a Mehib ezzel együtt sem szívesen bocsátkozik jóslatokba, többek között azért nem, mert az említett Partner program tervei is csak nagyjából felerészben jöttek be. Botos Balázs annyit azonban elárul, terveik szerint e konstrukcióban a biztosított összeg 2002-ben eléri a 25 milliárd forintot. E szám mögött két várakozás húzódik meg: részint az, hogy a biztosító kamarákkal és szakmai szövetségekkel közösen szervezett előadásai meghallgatásra találnak, részint pedig, hogy a partnerbankok sikerrel irányítják a biztosítóhoz a cégeket.

KEMÉNY DIÓ. “Megszenvedte a Mehib e konstrukció kidolgozását – árulja el Botos Balázs -, ennél is keményebb dió azonban a következő, még az idén megjelenő termék.” Az ugyancsak a kormány által rájuk rótt feladat abban áll, hogy azon magyarországi vállalkozások árfolyamkockázatát enyhítsék, amelyek az Európai Unió alapjaitól a különböző programok – Phare, Ispa és hasonlók – révén devizában kapnak támogatást, mely összeget aztán belföldi alvállalkozóiknak nyilvánvalóan forintban kell kifizetniük. E majdani árfolyam-biztosításnál a Mehib kockázata jóval nagyobb, lévén hosszú távú és nagy összegű, legalább 10 millió forint körül járó, megint csak nehézkesen viszontbiztosítható, így pénzpiaci segítséget, partnert feltételező ügyletekről lesz szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik