Gazdaság

Kérdéses a HP és a Compaq házassága – Akarva, akaratlan

A Hewlett-Packard (HP) és a Compaq fúziójának ötletét immár a Hewlett-család tagjai is ellenzik.

Walter B. Hewlettnek, a HP-t társalapítóként létrehozó William R. Hewlett legidősebb fiának januárban feltették a kérdést, mi a véleménye az akkor már több mint két éve a társaság vezérigazgatójaként tevékenykedő Carleton (Carly) S. Fiorina munkájáról. Hewlett, aki a HP igazgatóságának is tagja, dicsérte Fiorinát, amiért úgy igyekszik feléleszteni a gyengélkedő számítástechnikai óriáscéget, hogy közben figyel a 64 éves társaság gyökereire is. Figyelmeztetett azonban: “Csak az idő fogja megadni a választ. Dave Packard – a másik társalapító – sokáig kosárlabdázott, és mindig azt mondta, hogy az ember a labdán tartsa a szemét, mert ha a közönségnek kezd el játszani, abból baj lehet.”

Kérdéses a HP és a Compaq házassága – Akarva, akaratlan 1GONDOK. Fiorinának most tényleg a nyakába szakadtak a bajok. Amióta szeptember 3-án bejelentette, hogy a HP felvásárolja a rivális Compaq Computer Corporationt, keresztül-kasul utazza az Egyesült Államokat, igyekezve megszerezni a befektetők és az elemzők támogatását. Mindeddig azonban csak mérsékelt sikereket ért el, s a befektetők kétkedése miatt a HP árfolyama az ominózus nap óta november elejéig 27 százalékot esett. Mindehhez azután jött egy nagy pofon Walter Hewlett-től, aminek nyomán hirtelen végképp kérdésessé vált, keresztül tudja-e vinni Fiorina az akvizíciót, továbbá bizonytalanná az is, maradhat-e a vezérigazgatói székben.

Hewlett ugyanis eleinte pártolta a Compaq beolvasztását, ám november 6-án váratlan fordulattal azt közölte, hogy ő és a család más tagjai a maguk 5 százaléknyi tulajdonrészével a fúzió ellen fognak szavazni. Mint mondta: “Ezzel az ügylettel olyasmit kapunk, amire nincs szükségünk, veszélyeztetjük azt, amink már megvan.”

Kemény szavak, ez tagadhatatlan. De kemény idők is járnak manapság mind a HP-re, mind a Compaqra, méghozzá nem csupán az általános gazdasági visszaesés miatt. Hewlett szerint az ügylet felerősítené a HP amúgy is meglévő gondjait, részben azért, mert a vállalat még jobban ki lenne téve a személyi számítógépek piacán tapasztalható stagnálásnak, s ez elvinné a jól működő nyomtató- és szkennerüzletágak nyereségét. A jövőt illető bizonytalanság mindkét társaságot meggyengítette, a fogyasztókat pedig nem csekély számban arra készteti, hogy átpártoljanak a vetélytársakhoz. A tömegáru-kategóriában a Dell Computer az alacsony PC-árakkal hódít, miáltal a HP és a Compaq együttes világpiaci részesedése – az IDC piackutató cég kimutatása szerint – a szeptemberrel zárult negyedév folyamán 19,0-ről 17,7 százalékra mérséklődött. Nem jobb a helyzet az egyébként magasabb nyereségrátával értékesíthető szerverek piacán sem, ahol az IBM és a Sun Microsystems újonnan kihozott termékei keserítik meg a házasulandók életét. A legutóbbi negyedév mérlegét sem a HP, sem a Compaq nem teheti a kirakatba. Az augusztus-októberi időszakban a HP nettó nyeresége 97 millió dollárra zuhant az egy évvel korábbi 922 millióról, miközben az árbevétel 13,3 milliárd dollárról 10,9 milliárdra apadt.

BÍRÁLATOK. A fúzió esélyei egyre gyengébbek, annak ellenére, hogy mindkét társaság menedzsmentje pártolja a tervet, s legutóbb november 7-én állt ki nyilvánosan a frigy mellett. A HP-alapítók egy másik leszármazottja, David Woodley Packard csatlakozott Hewlett bírálatához, bejelentve, hogy nem támogatja az egyesülést. A HP részvényeinek mintegy 10 százalékával rendelkező David and Lucille Packard Foundation még tanulmányozza az ügyletet. “Az együttesen 17 százaléknyi elutasító szavazat elegendő lehet ahhoz, hogy keresztülhúzza Fiorina számítását” – véli Jerry L. Porras, a Stanford University professzora.

Ha ez tényleg bekövetkezik, a lavina kisodorhatja Fiorinát a vezérigazgatói irodából is. Vezetői stílusát egyre több bírálat éri, ráadásul támogatottsága már a Compaq felvásárlásáról hozott döntés előtt sem volt maradéktalan. Egyes források szerint egy fejvadász cég a HP bennfentes köreinek megbízásából megkereste Antonio Perezt, a HP nyomtató-üzletágának volt főnökét, hogy mit szólna a vezérigazgatói poszthoz. Ezt megelőzően a HP többször egymás után csalódást okozott negyedéves eredményeivel, s ott volt Fiorina kudarcba fulladt kísérlete is, hogy 18 milliárd dollárért megszerezzék a PricewaterhouseCoopers tanácsadói részlegét. Nyáron szitkok özönét kapta, amikor – szakítva a vállalat hagyományaival – elbocsátott több ezer embert. “Úgy tűnik, a napjai meg vannak számlálva” – mondja David A. Katz, az 556 ezer HP-részvényt és 773 ezer Compaq-papírt birtokló Matrix Asset Advisors befektetési igazgatója.

Ezek a vélemények arra kényszeríthetik Fiorinát, hogy megint inkább a labdára figyeljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik