Gazdaság

Thomas Körmendi

Elvileg háborúban áll a NATO, de a tagországok többsége csak politikai támogatást nyújt Amerikának – véli Thomas Körmendi, a Tetra Pak Magyarország dán vezérigazgatója.

Miként érinti az Ön által irányított cégét a két héttel ezelőtti New York-i és washingtoni terrortámadás?

Thomas Körmendi 1– A Tetra Pak a világ sok országában tevékenykedő vállalat, az ilyen globális krízisek éppen ezért közelről érintik. Először is azt tisztáztuk, hogy a terrorcselekmények követeltek-e áldozatot cégünk alkalmazotti körében. Szerencsére dolgozóink közül senkit nem érintett közvetlenül a katasztrófa. Másodszorra azt néztük meg, hogy partnereink és üzletfeleink közül szenvedett-e valaki bármilyen kárt. E tekintetben is örömteliek a hírek. Csak ezután fogtunk hozzá, hogy mérlegeljük, milyen üzleti döntést kell meghoznunk a terrortámadás után.

– E vonatkozásban milyen eredményre jutottak?

– Konkrét intézkedésként kivonulunk Jemenből és Pakisztánból. Az arab világot jó piacnak ismertük meg, s hosszú távon mindenképpen számolunk is vele. Most azonban bizonytalanná vált a régió, ezért vissza kell fognunk tevékenységünket a térségben.

– Globális szempontból szintén az üzlet visszaesésére számít?

– A mi üzletünk az italok, vagy mondjuk inkább úgy, a folyékony élelmiszer csomagolása. Eddig is azt tapasztaltuk, hogy ez az ágazat nem érzékeny a konjunkturális változásokra, s most is ebben bízunk. Azt viszont én is megerősíthetem, hogy a beruházások – globálisan – valószínűleg lelassulnak az egész világon az elkövetkezendő időszakban.

– A terrorakciók egyik lehetséges következményeként emlegetik, hogy kevesebbet fognak utazni a cégvezetők. Ön eddig sokat utazott, mit tesz majd a jövőben?

– Most tényleg tapasztalható bizonyos tartózkodás, de nem hiszem, hogy az üzleti utazások száma drasztikusan visszaesne. Európában semmi esetre sem, bár tény, hogy az alaposabb vizsgálatok lassabbá és kényelmetlenebbé teszik a repülőutat. Ami pedig a videokonferenciákat illeti: ez a lehetőség eddig is fennállt, de – minthogy beruházást is igényel, s alkalmazása gyakran nem célszerű – nem vették igénybe oly mértékben, amennyire lehetett volna. Ezután biztos többször alkalmazzuk majd ezt a módszert, de ez nem vezet az utazások csökkenéséhez.

– Mi a véleménye arról, hogy a szövetség történetében először most alkalmazza a NATO az 5. cikkelyt?

– Elvileg valóban háborúban áll a NATO, de a tagországok többsége – hazám, Dánia, valamint Magyarország is e körbe tartozik – elsősorban politikai támogatást nyújt Amerikának, nem katonait. Én a Dán Királyi Hadsereg tartalékos tisztje vagyok, s tudom, hogy a mi erőnk nem alkalmas egy ilyen távoli, harci bevetésre. Ezt annak ellenére így látom, hogy Dánia az elmúlt évtizedekben a Közel-Kelettől kezdve Cipruson át egészen a Balkánig mindig nagyon aktív volt a békefenntartásban. A Magyar Honvédségről nincsenek közvetlen tapasztalataim, de kétlem, hogy olyan fegyverzettel rendelkezne, amellyel most az Egyesült Államoknak segíthetne.

– Vannak olyan vélemények, hogy a konfliktus hatására felértékelődik Magyarország – és a régió – a befektetők szemében. Ön mit tart erről?

– Nem értek egyet ezzel az állásponttal. Szerintem Magyarország vonzó ugyan a befektetőknek, de nem a terrortámadás miatt. 1998-ban jöttem ide dolgozni és a budaörsi irodám ablakából kitekintve azt látom, hogy óriási lehetőségek rejlenek Magyarországon. Ugyanakkor azt is látom, hogy Európa legmodernebb hipermarketjei árnyékában kannás tejet árulnak, ami ellentmond az európai higiéniás előírásoknak. Vannak még megoldandó problémák, és vannak lehetőségek is – de ezek egyike sem függ össze szerencsére a nemzetközi terrorizmus hatásaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik