Gazdaság

Trattoria Toscana

Lányom már régóta hajtogatja, hogy menjek el a Belgrád-rakparton a Toscana Étterembe. Kár volt késlekednem.#<# Ebben bizonnyal része volt annak is, hogy szomszédságában van a görög Taverna Dionysosnak, mely fölöttébb tetszett, amikor meglátogattam. De ismét bebizonyosodott a régi alapigazság, hogy a színvonal kölcsönösen kötelez, a jó szomszédság húzóer_. Nem tudom és nem is lényeges, hogy melyikük volt el_bb. Az a lényeges, hogy két teljesen eltér_ vendégl_ pompásan képviseli és teljesíti ki a maga világát egymás t_szomszédságában. S nem az egyik csábítja el a másiktól a vendéget, hanem mindkett_ zsúfolásig tele van. Vendégl_ben és színházban a közönség mindig bölcsnek bizonyul: pontosan tudja, mi a jó. (Hová párolog e bölcsesség a képerny_k el_tt?) Trattoria Toscana 1A Toscanának egyszer_ségében vonzó a belseje. Semmi flanc, hogy mi mekkora észak-olaszok vagyunk! Nem a Mediciek röneszansz pompáját próbálják (reménytelenül) megidézni, hanem a toszkán vidék valamely rusztikus trattoriáját, ahová nem a fejedelmi család, hanem a köz- és m_vésznép tér be falatozni. A téglafaltól a gerendákig és berendezésig minden gusztusosan, sznobéria mentesen hiteles.

Már az étlap megragadó, b_rbe kötött merített papírjával. Bevezet_jéb_l rövid történeti áttekintést kapunk Toscanáról, s ezzel együtt a nagyon kedves pincér (pedig távozásomig sikerült inkognitó maradnom!) toszkán kenyeret rak elénk. Melyr_l most már tudom, azért tradicionálisan sótalan, mert a germánok betörése után az ötödik században a só mint importáru csak a gazdagok luxusa lehetett. (A kovásztalan kenyér után újabb egészséges kényszerhagyomány.)

El_étel az önkiszolgáló büféb_l: a rajongásig kedvelt halacskák, calamarik, olívás saláták, savanyúságok. Utána a livornói hallevesben minden pompás disznóság benne van, amit a tenger kínál: tintahal, polip, csillagos cápa, kardhal, galinella, fekete kagyló, sziklahal. Felséges, bonyolult íztenger, csak a marseille-i kiköt_i vendégl_kben illatozó (én itt ettem a legjobbat) provence-i halleves, a bouillabaisse költészetéhez hasonlítható. Ha egyszer elszabadul az _rület, nincs megállás, ezért mindezek után grillen sült haltál következett, tengeri süll_vel, tengeri borjúval (ez nekem premier volt: hatalmas élmény a száj padlatának), király- és garnélarákkal. (Láttam a szomszéd asztaloknál néhányat a 25 féle óriáspizzából is: ide vissza kell térnem még néhányszor!) Az étek magunkhoz vétele el_tt megszenteltem a pillanatot (a 8 féléb_l) egy h_tött grappa di muscatóval, a polipokat és rákokat pedig egy Pinot Grigióval (Santa Margherita), magyarán szürkebaráttal locsoltuk, hogy ne hiányozzék nekik annyira a tenger. Ez a nálunk is meghonosodott barát ugyanis innét származik, Toscanából. Állítólag.

Medici-pompa nem volt, mondám, de egy echte röneszansz profil azért fel-felbukkant, az egyenesen Toscanából idecsábított séf, Monsignore Lippi, szakácsornátusban. E röneszansz festményeken látha-tó fej elégedetten szemlélte, amint a falánk, rákcuppantó tömeg mohón tünteti el remekm?veit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik