Gazdaság

Telenor-tulajdonban a Pannon GSM – Norvég offenzíva

A Telenor kezébe került a Pannon GSM Rt. A norvég cég a PanTel iránt is jelezte érdeklődését.

Björn Flakstad, a Pannon GSM vezérigazgatója szokásos egy hónapos júliusi nyaralásán, Grönlandon tudta meg, hogy cégénél megtörtént a tulajdonosváltás. Az időt talán tengeri horgászással, vagy éppen kutyaszánhajtással töltő topmenedzsert nagyon nem lephette meg ez a fejlemény, hiszen a holland KPN hónapok óta teljesen nyíltan keresett gazdát Pannon-részesedésének (Figyelő, 2001/14. szám). A norvég Telenortól a magyar mobiltelefon társaság élére igazolt szakember számára nyilván nem hatott újdonságként, hogy éppen saját honi cége tette rá a kezét a Pannon GSM-re. A több mint egymilliárd eurós üzletkötés tempója azonban számára is váratlan lehetett.

Telenor-tulajdonban a Pannon GSM – Norvég offenzíva 1BEJELENTÉS. Isten malmai lassan őrölnek. A norvég Telenor viszont látszólag gyorsan intézi üzleti ügyeit. A Pannon GSM-nek a holland KPN kezében lévő 44,66 százalékos részvénycsomag megvásárlásáról a – magyar vállalatban eddig 25,78 százalékos részesedéssel rendelkező – Telenor tavasz óta tárgyalt. Az eredetileg tervezettnél lényegesen grandiózusabb üzletkötés azonban végül olyan gyorsan zárult, hogy a bejelentésére sebtében összehívott sajtótájékoztatóra a Pannon első embere nem tudott Budapestre érni.

Pedig várták. A múlt hét csütörtök délelőtti eseményre reggel kiküldött meghívón még Björn Flakstad neve is szerepelt. Arve Johansen, a Telenor Mobile vezérigazgatója mégis kénytelen volt sajnálkozni, amiért a Pannon vezére nem tudott részt venni a szerződéskötés nyilvánosságra hozatalán. A Pannon GSM az aláírt előszerződés szerint teljes egészében a Telenor – e 77 százalékban a norvég állam, ezen felül kis- és intézményi befektetők tulajdonában lévő társaság – kezébe került. Már csak a szakhatóságok jóváhagyására és a végleges szerződések szignálására van szükség.

A tulajdonosváltáshoz szükséges megállapodások megkötésének menedzselése nem lehetett egyszerű feladat. A Telenornak ugyanis nem csak a KPN-nel kellett dűlőre jutnia. A Pannon teljes bekebelezéséhez meg kellett vásárolnia a finn Sonera 23 százalékos és a dán Tele Danmark Communications 6,56 százalékos részvénycsomagját is. E pakettek megszerzésének részleteiről a norvég távközlési cég vezetője diplomatikusan nem beszélt. Abból ezzel szemben nem csinált titkot, hogy a Pannon összesen 74,22 százaléknyi részvényéért a Telenor 1002 millió eurót fizet három eddigi tulajdonostársának. Ez azt jelenti, hogy a mobiltelefon-társaság üzleti értékét a tulajdonosok 1350 millió euróra értékelték.

Telenor-tulajdonban a Pannon GSM – Norvég offenzíva 2IRÁNYKERESÉSEK. A Telenor számára a Pannon GSM nem hétköznapi vállalkozás. A magyar céget a norvégok szemében az teszi becses portékává, hogy az első külföldi mobil vállalkozás volt, amelyben a Telenor érdekeltséget szerzett. Ezzel együtt valószínűtlen, hogy a legnagyobb norvég távközlési szolgáltatót pusztán emocionális megfontolások vezették a Pannon teljes felvásárlásakor.

Az elsődleges üzleti érdek a Pannon legfontosabb gyengeségének, a tulajdonosok közötti – a társaság irányítását rendszeresen elbizonytalanító – nézetkülönbségek végleges felszámolása lehetett. Az elemzők legalábbis úgy tartják, hogy a négyszereplős mobilpiacon az előfizetőinek száma alapján második helyen álló társaság tevékenységére 1993 ősze óta rányomja a bélyegét, hogy irányítása nem volt stabil és egységes. Stratégiájában folyamatosan napirenden voltak az irányváltások, menedzsmentjében egymást követték a személycserék. A Telenornál ettől függetlenül elégedett hangon beszélnek szerzeményükről. Szerintük a növekedési pályán lévő, s ezért különösen vonzónak számító Pannon megvásárlása tovább erősíti cégük külföldi portfólióját. Hogy a magyar szolgáltató az év végéig mennyivel járul majd hozzá a Telenor eredményeihez, azt egyelőre korai lenne találgatni. Az idei első negyedévben mindenesetre a Pannon 236,9 millió eurós árbevételt produkált.

Ha már több mint egymilliárd eurót költött megvásárlására, a Telenornak elvárásai is vannak a Pannon GSM-el szemben. Ezek részleteiről viszont a norvég tulajdonos képviselői csak általánosságban beszélnek. Arve Johansen leginkább a cég ma 40 százalékos mobilpiaci részesedésének és árbevételének erőteljes növekedését emlegeti. A várt fejlődés eléréséhez ígérete szerint a magyar társaság minden támogatást megkap majd. Amire elsősorban számíthat, az a “kellő szakértelem” és új szolgáltatások átadása lesz.

Lehetetlen küldetéssel, például a piacvezető Westel utolérésével, megelőzésével nem kell megbirkózniuk a Pannon menedzsereinek. A Telenor Mobile vezérigazgatója szerint a Westellel szembeni lemaradást rendkívül nehéz lenne ledolgozni. Miközben a Pannon GSM az idén június 1-jén jelentette be, hogy előfizetőinek száma elérte az 1,5 milliót, a Westel már 2 millió előfizetővel dicsekedett. Amit a második helyezettnél lehetségesnek tartanak: ledolgozni növekedési ütemek közti különbséget a két társaság előfizetői számában.

Telenor-tulajdonban a Pannon GSM – Norvég offenzíva 3VÉLEKEDÉSEK. A Westelnél minden szerénytelenség nélkül egyetértenek a Telenor helyzetértékelésével. Egyelőre nem tartanak attól, hogy a Pannon ledolgozza félmillió előfizetős hátrányát. Azt azonban valószínűnek tartják, hogy az egységes irányítás alá kerülő mobiltelefon-szolgáltató az eddiginél is keményebb ellenfél lesz.

A távközlési elemzők az ágazat szempontjából előnyösnek tartják a Pannon eddigi szerteágazó tulajdonosi struktúrájának koncentrálódását. A Telenor markáns szerepvállalása új kérdéseket is felvet. Így például azt, hogy a KPN másik magyarországi érdekeltsége, a szintén eladás előtt álló PanTel Rt. is a norvég távközlési cég kezébe kerül-e. Erre utal, hogy a Telenor jelezte a PanTel iránti érdeklődését. Sőt, a hírek szerint munkatársai jártak is a társaságnál. Üzletkötésről azonban egyelőre nem beszélnek. A hírek szerint azért nem, mert a norvég cég – a PanTel iránti többi érdeklődőhöz hasonlóan – a jelenlegi piaci viszonyok között sokallja a cégért a KPN-nél megálmodott, állítólag 60 milliárd forint körüli vételárat.

Akárhogy is, Arve Johansen nem kommentálta a PanTellel kapcsolatos találgatásokat. Csupán annyit szögezett le, hogy a Pannon megvásárlása és a PanTel ügye között nincs semmiféle összefüggés. A Telenor csak a Pannon GSM részvényeit vásárolta meg. Ígérte: ha valami mást is vesznek, nem fogják titokban tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik