Gazdaság

Európai génbiznisz – Váltási kényszerben

Új fejlesztésekkel próbálkoznak a részvényárfolyamaik csökkenése miatt nehéz napokat átélő európai géntechnológiai cégek.

Egy évtizeden át az örökletes betegségek álltak a francia Transgène biotechnológiai vállalat kutatásainak középpontjában. A cég olyan génekkel foglalkozott, amelyek kijavításával gyógyíthatóvá válhatnak a nemzedékről nemzedékre átadódó rendellenességek. A Transgène genetikusainak azonban most menniük kell: a cég stratégiaváltásra készül és feladja genetikai jellegű kutatásait. Az ok: részvényeinek értéke hat hónap alatt 85 százalékkal csökkent és a mélyrepülés ma is tart.

New York-i Nasdaqon is jegyzett vállalat ezért mostantól minden erőforrását új rákgyógyszerek fejlesztésére fordítja. “Csak így lehetséges, hogy kutatási programunk olyan új termékeket produkáljon, amelyek a felszínen tartják cégünket” – mondja Gilles Bélanger vezérigazgató.

Európai génbiznisz – Váltási kényszerben 1MÉLYBE RÁNTVA. Az európai biotechnológiai cégek számára a váltás most élet-halál kérdése. Az ilyen jellegű részvényeket világszerte magukkal rántották a technológiai papírok, és a visszaesés különösen az európai cégeket érinti fájdalmasan. Itt ugyanis ez az iparág fiatalabb és jóval kevésbé feltőkésített, mint az Egyesült Államokban. A vezető európai biotechnológiai vállatok teljesítménye tavaly még 39 százalékkal múlta felül a Nasdaq biotechnológiai indexét, január óta viszont már 22 százalékos értékcsökkenést kényszerültek elkönyvelni. Néhány kisebb cég pedig – köztük a német Neuer Markton szereplők némelyike – még ennél is nagyobbat bukott. A Transgène 2000-ben 20 millió dolláros veszteséget halmozott fel, s tartalékai már csak az év végéig elegendőek.

A SZERENCSE FORGANDÓ. Alig néhány hónapja még úgy tűnt, az európai biotechnológiai társaságok megválthatják a világot. Számos vállalat – köztük a német GeneS, a brit ReNeuron, vagy a svájci Actelion – tavaly jelentős közpénzekhez jutott; mások nagy gyógyszercégekkel kötettek stratégiai szövetséget, megint másokat kockázati tőkecégek karoltak fel. A befektetők akkor még az európai szereplőket részesítették előnyben, mert azok olcsóbban kínálták részvényeiket, mint amerikai riválisaik. Fontos azonban tudni: az európai biotechnológiai szektor piaci kapitalizációja még a tavalyi konjunktúra idején sem haladta meg a 95 milliárd dollárt, ami csupán egynegyede a hasonló amerikai mutatónak. És igaz ugyan, hogy 2000-ben csak kevesek mentek csődbe – ilyen volt két brit cég, a Celltech Group és a Shire Pharmaceuticals Group -, ám amikor a piac hanyatlani kezdett, a befektetőktől és támogatóktól szerzett tőke hamar kevésnek bizonyult. A Transgène-nek így módosítania kellett üzleti tervét is: egy tekintélyes részvénycsomag értékesítését a piac gyengesége miatt elhalasztotta, azon csak később, az év közepén próbál majd túladni. Stratégiaváltása nyomán a francia vállalat most végre fellélegezhet: részvényárfolyama március közepe óta 20 százalékkal emelkedett.

Európai génbiznisz – Váltási kényszerben 2ÖSSZPONTOSÍTÁS. Franciaország legnagyobb biotechnológiai vállalkozása, a Genset szintén váltani készül. Fokozatosan felmondja a nagy gyógyszergyárakkal kötött eddigi együttműködési megállapodásait, és erőit saját gyógyszerfejlesztésre összpontosítja. A cég ígéretes stádiumban tart egy elhízás elleni terápiás eljárás kidolgozásában; ennek sikere állandó bevételt biztosíthatna. Szintén szűkíti tevékenységi körét egy másik fontos európai piaci szereplő, a svéd Oxygene: eladja genetikai diagnosztikai üzletágát, hogy ezentúl csak rákellenes vegyületei fejlesztésére koncentrálhasson.

A radikális változtatások után az eddigi több vasat is tűzben tartó kutató-fejlesztő-szolgáltató vállalkozásokra új veszély leselkedik: mivel mindent egy lapra tettek fel, a párhuzamos kutatások ígérte folyamatos eredményekről le kell mondaniuk, hatóanyagaik kudarca, vagy egyéb, előre nem látható események bekövetkezte esetén a teljes csőd fenyegeti őket. Márpedig ezt a piac is érzékeli: a Genset árfolyama például februárban 40 dollárról 11 dollár alá esett, amikor az elhízás elleni eljárás kutatásvezetője váratlanul elhagyta a céget. A Genset ugyan rövid idő alatt új kutatócsoportot verbuvált, ám részvényeinek értéke addigra már majdnem 3 dollárig süllyedt. Úgy tűnik, az európai biotechnológiai vállalkozások nehéz napjai még nem értek véget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik