Gazdaság

Indul a Sapard-program – Jobb későn

Várhatóan novembertől pályázhatnak a hazai vállalkozások az unió Sapard-programjának 2006-ig tartó, összesen 265,6 millió eurós támogatására.

Sokan azt hiszik, hogy a Mezőgazdasági és a Vidékfejlesztési Speciális Csatlakozási Program, vagyis a Sapard kiapaszthatatlan uniós pénzforrás lesz, pedig a nemzeti agrártámogatási keret nagyobb is és könnyebben elérhető – hűti le a kedélyeket Baintner Ferenc, a magyarországi Sapard Hivatal vezetője. A magyar agrárvállalkozók az Európai Unió (EU) 2006-ig tartó támogatási programjával kapcsolatos túlzott várakozása azonban ma már múlté, a többség csalódottan várja a Sapard-támogatást. Az eredeti tervek szerint ugyanis már tavaly hozzá kellett volna jutniuk az évi 38 millió eurós, azaz 10 milliárd forintos “csomaghoz” és az 3,5 milliárd forint nemzeti (költségvetési) hozzájáruláshoz. Az előkészítés azonban – egyebek mellett a nemzeti tervek elfogadása, a pénzügyi megállapodások és a hazai Sapard Hivatal létrehozása – elhúzódott. Ezért a tavalyi start helyett az idén kezdődik a nemzeti Sapard-program végrehajtása, igaz, a 2000. évi forrásokat átcsoportosítva dupla pénzzel, 20 milliárd forinttal. Banitner Ferenc úgy számol, hogy – a százfős hivatal és országos apparátusának kiépítése, felkészítése az állami számvevőszéki, majd az EU-akkreditálás után – várhatóan novemberben jelenhetnek meg a pályázatok. Ám a jelentkezők addig is előre felkészülhetnek, ugyanis a magyarországi Sapard terve, a pályázati feltételek addig is olvashatóak az agrártárca internetes honlapján (www.fvm.hu).

Indul a Sapard-program – Jobb későn 1ELLENŐRZÖTTEN.A program és az agrártárca fő támogatási céljai egybeesnek, miután a támogatás felhasználásáról a magyar kormány önállóan döntött, Brüsszel csak a pénz elköltésének irányelveit hagyta jóvá. Ám alapvetően különbözik is a Sapard támogatási rendszer a nemzetitől abban, hogy hat éven keresztül folyamatos, nyilvános, szigorúbban ellenőrzött. A nyilvánosság azt is jelenti: a feltételek alapján ki-ki maga is ellenőrizheti az elért pontok alapján, hogy elnyerheti-e a pályázatot.

A Sapard-program Speciális célok

• Az élelmiszer-biztonsági, higiéniai, környezetvédelmi, állatvédelmi előírások feltételeinek megteremtése

• A magasabb minőségi, követelményeknek megfelelő és feldolgozottsági fokú termékek arányának növelése

• A környezetterhelés csökkentése

• A termelők piacra jutást javító szövetkezése

• A vidéki térségekben 25 ezer munkahely stabil megteremtése

• A vidéki területek népességmegtartó képességének javítása

Várható hatások

• A mezőgazdasági erőgépállomány korszerűbb lesz, az állattartás feltételei javulnak, modernebbek lesznek az állattartó telepek, nagyobbá válik a jó minőségű termékek aránya

• A termelői csoportok biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az egyéni gazdálkodást, lehetővé válik a munkahelyek megőrzése

• A hátrányos helyzetű térségekben stabilizálódik a foglalkoztatottság, nő a szakismeret, javul a népességmegtartó képesség

• Az agrár-környezetvédelmi intézkedések hatására emelkedik a kevésbé környezetterhelő termelésre átállók száma

Az ellenőrzés nem csak a támogatott beruházás megvalósításáig tart, hanem további öt éven keresztül utólag is. Vállalni kell ugyanis, hogy a Sapard-pénzen vásárolt gépet, létrehozott épületet, istállót, magtárat, tárolót rendeltetés szerint használják és nem idegenítik el, máskülönben a támogatás büntető kamattal terhelve visszajár a hivatalnak. A helyszíni vizsgálódást pedig nemcsak a hazai hivatal emberei végzik, hanem az uniós ellenőrök is.

Indul a Sapard-program – Jobb későn 2A hazai agrárvállalkozók számára a legfájóbb különbség mégis az, hogy a Sapard Hivatal, ellentétben az agrártárcával, nem előre, hanem utólag fizet. A nyertes pályázónak meg kell valósítania a beruházást saját pénzből (vagy hitelből), a támogatást hozzá csak a számlák beadása után kapja majd mag. Egyes építő beruházásoknál azonban kérheti a pályázó, hogy részteljesítés alapján számoljanak el, tehát a megvalósított ütem után fizet a hivatal.

SZERZŐDÉSSEL.Az azonban nem fordulhat elő, hogy a befogadott pályázó felépíti az istállót, megvásárolja a gépet, de végül egy fillért sem kap. A nyertesek ugyanis szerződést kötnek a hivatallal, s amennyiben betartják a feltételeket, bizton számíthatnak a pénzre. Tekintve, hogy a Sapard Hivatal számításai szerint tízszer, hússzor többen jelentkeznek majd, mint amennyi támogatás adható, Baintner Ferenc azt tanácsolja a Sapard-segítségben reménykedőknek, hogy ne várjanak. Először éljenek a nemzeti agrártámogatási kassza által kínált sokkal nagyobb lehetőséggel, jelentkezzenek az agrártárca idei keretére, de emellett pályázzanak a Sapardra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik