Gazdaság

Ágazati koncentráció – Mindent egy kézből

Az európai energetikai konszolidáció hatására Magyarországon is mind kevesebb szereplője van az ágazatnak. Azok tevékenysége viszont egyre szerteágazóbb.

Ha valaki házat vásárol, akkor hamarosan bosszantó rejtett hibákat vesz észre. Ezzel az építtetőhöz fordul, aki természetesen megpróbálja elhárítani a felelősséget, majd valamit kijavít garanciálisan, valamit nem. Ilyenkor el kell gondolkozni, megérte-e a vásárlás. “Az RWE sokszor elgondolkozott azon, helyes volt-e belépni a magyar piacra, de minden alkalommal egyértelmű és hangos igen volt a válasz” – mondja Wolfgang Strassburg, az RWE külföldi befektetéseiért felelős igazgatója. Az esseni energetikai konszernnek lenne miért aggódnia, hiszen eddig Magyarországon 1,3 milliárd márkát fektetett be, és ezzel a legnagyobb külföldi beruházók egyike.

Ágazati koncentráció – Mindent egy kézből 1TERJESZKEDŐBEN.Ez az összeg persze eltörpül amellett, amit az RWE az elmúlt években külföldi befektetésre költött, s a hírek szerint további bevásárlásokat fontolgat, hiszen 20 milliárd márka van a kasszájában. Ez a summa azonban csak nagyságrendileg hasonlítható össze a másik nagy német cég készpénzállományával: az E.ON 60 milliárd márkát költene akvizícióra, mégpedig inkább előbb, mint később. A 2000-ben a német energetikai ipar konszolidációja során alakult két megakonszern most Spanyolországról álmodik (az E.ON a második legnagyobb ottani szolgáltatót, az Iberdrolát, az RWE pedig a piacon ötödik legnagyobbat, a Hidrcantabricót szemelte ki), ám mindkét multi nálunk kezdte meg a nemzetközi fejlesztést.

A magyar energetika 1995-ös privatizációja elsősorban az akkor még zárt piacon, múlt század elejei struktúrákban dolgozó német szolgáltatók érdeklődését keltette fel. Nemzetközi tapasztalatokkal úgyszólván nem is rendelkezett egyikük sem, ám saját értékelésük szerint a keleti tartományokban szerzett know-how révén felvértezettek voltak az itteni kalandra. Mellettük elsősorban a francia állami társaságok érdeklődtek és hasítottak ki maguknak szeletet a magyar energiapiacból.

Ágazati koncentráció – Mindent egy kézből 2Csakhogy miközben Franciaországban igencsak lassan nyílik a piac – s ez konzerválja az ottani szereplőket -, a liberalizáció óriási változásokat hozott a német piacon. Bár megjelentek új szereplők is, a múlt év már a koncentráció jegyében zajlott le, olyan kétpólusú struktúra alakult ki, amelyben az E.ON és az RWE mellett komoly szereplő nem látható. Magyarországon is hasonló a helyzet, bár a franciák jelenléte miatt inkább három meghatározó játékosról beszél mindkét német cég képviselője. Azok az idők pedig régen elmúltak – bizonygatják sűrűn mindketten -, amikor zárt ajtók mögött meg tudtak bármilyen kérdésben is egyezni az energetikai cégek. Ráadásul a keretfeltételek állandóan változnak, a politika az “egyet előre, kettőt hátra” elvet követi az energetikai piac magyarországi liberalizációjának kérdésében. S bár korábban az árampiac megnyitásának első lépését 2001-re időzítették, ma már biztosra veszi mindenki, hogy ebben a kormányzati ciklusban az energetikának még ez a – viszonylag egyszerűbb – területe is a szabályozott oldalon marad. Arról pedig a multiknak és a piacon szintén nagyon is érdekelt Mol Rt.-nek még sejtése sincs, hogy a gázszolgáltatás mikor kerül ki a kormány felügyelete alól (a liberalizáció jelenlegi állásáról lásd cikkünket a 48. oldalon).

Ágazati koncentráció – Mindent egy kézből 3ÁRDILEMMÁK.Persze a liberalizáció késlekedése most az ágazat kevésbé égető problémáinak körébe tartozik, a szereplőket az árak foglalkoztatják. Ugyan a két problémának közös gyökerei vannak, de míg a piacnyitás elnapolása nem magyar sajátosság, s a szereplők nem is igen örülnek a konkurencia megjelenésének, az árak jelenlegi szintjével senki nem elégedett. “A liberalizáció csúszása még hasznos is lehet, mert lehetőséget ad a magyar piac sajátosságait leginkább megfelelő megoldás kidolgozására” – véli Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária elnöke, aki abban egyetért fő konkurensével, hogy általános érvényű receptet nem lehet elővenni a fiókból. Az árakról folyó vitában újat nem igazán tud mondani sem egyik, sem másik érintett, de ahhoz a jogász Kreuzer szerint nem kell közgazdásznak lenni, hogy amennyiben a beszerzési ár növekszik, akkor ezt az értékesítési árnak követnie kell. Az energiahivatal többször kifejtett álláspontja szerint, de az áramszolgáltatók által mindig visszautasított állítás viszont a költségek lefaragásával a január óta érvényes árstruktúrával is kitermelhető. Az áramszolgáltatók az elmúlt évek átlagában még kevesebbet kerestek, mint az ominózus 8 százalék. A költségek Kreuzer szerint nem náluk keletkeznek, az áramszolgáltatók költségeinek 80 százalékát az erőművek és az MVM idézik elő.

Ágazati koncentráció – Mindent egy kézből 4MULTIK.A piac különben nem bír el többet a jelenlegi három érdekcsoportnál, Strassburg ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy a nemzetközi fúziók és felvásárlások következtében új szereplő is beléphet. Már tulajdonképpen egyikük sem szereti, ha energetikai vállalkozásnak nevezik, sokkal inkább a “multi utility” elnevezést alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató – bízva az ügyfelek szabad választási jogának eljövetelében – egy kézből mindent felajánl, az energiaellátástól kezdve, a víz- és csatornaszolgáltatásokon át egészen a hulladékhasznosításig. A koncepció megvalósításához természetesen erre alkalmas cégekre van szükség, de az európai konszolidáció következtében ez a magyar piacon a két német cég számára szinte magától összejött (lásd ábráinkat). Így az árampiacon erős RWE és a szintén Ruhr-vidéki VEW gázszolgáltató tavalyi fúziója következtében az “új” RWE már mindkét vezetékes energiaszolgáltatásban komoly pozíciókat hódított meg. A Thames Water felvásárlása – illetőleg azt megelőzően a Berlinwasser privatizációs tenderének megnyerése – révén az RWE a magyar főváros víz- és csatornahálózatának tulajdonosává vált. A bajor konkurencia szintén szeretne a teljes közüzemi vonalon jelen lenni, ám itt még lemaradásban van – ismeri el kénytelen-kelletlen Kreuzer, viszont meglepetéseket ígér, “főként a vizes területen”. Valamiben azonban egyértelműen előbbre tart az E.ON, s ez a magyarországi érdekeltségek munkájának összehangolása és a különböző cégek egymást segítő szinergiáinak kihasználása.

A magyar energiaszektor 1995-ben megkezdődött privatizációja a mai napig számos problémát vetett fel, ám – a befektetők szerint legalábbis – nagyon hasznos volt a korai és bátor kezdeményezés, mert akkor, az európai folyamat elején még sok potenciális vevőnek volt pénze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik