Gazdaság

Időutaztatók

Miként kerülhet egy lapra I. Ferenc József császár, Jeremiás, a hóember és Presser Gábor zenész?#<# Nos, a letűnt történelmi kor egyik vezéralakját, a mesék időtlen hősét és a mai idők énekes-zeneszerzőjét a Multi M Stúdió kapcsolja össze: mindhárman e műhely egy-egy közelmúltban elkészült CD-ROM-jának szereplői. S ha közöttük különösebb összefüggést nem is érdemes keresni, magukat a kiadványokat már nem annyira abszurd egy cikkben említeni. A készítőn kívül összeköti ugyanis e korongokat a kivitelezés igényessége - a kiérlelt, a témákhoz tökéletesen illeszkedő, cizellált formavilág és a logikus, áttekinthető szerkezet -, másrészt azért sem érdektelen egyszerre citálni belőlük, mert a multimédia-kiadványok három jól elkülöníthető archetípusát reprezentálják. Időutaztatók 1 TELJES ÉLMÉNY. Az Üzenet a frontról az effajta publikációk azon főáramába sorolható, amelyben egyébként nehezen hozzáférhető közkincseket – jelen esetben a Hadtörténeti Múzeum archívumában található I. világháborús képeslapokat – tesznek sokak által élvezhetővé. A bemutatott több száz darabos, a háború teljes valóságát felölelő kollekció önmagában is különleges csemege, amelyet tovább erősít az invenciózus tálalás. A képeslapokat 18 témakörbe rendezték, megfejelve egy részletes kronológiával. A CD a háború sikerébe vetett hitet tükröző lapokkal indít, majd egyebek közt a hadszínterek, a tábornokok, az ellenségről alkotott vélemények bemutatása után a harcok végét jelző sebesültszállító vonatok torokszorító képeivel köszön el. Az egyes témakörökön belül – amelyeket rövid szöveges bevezető segít elhelyezni a történelmi szituációban – képeslapról képeslapra lapozgathatunk, művészien kidolgozott, változatos hátterek előtt, miközben patinásan sercegő lemezekről folyamatosan szólnak a katonadalok. A gyakran felbukkanó tábori levelezőlapok szövege nyomtatott betűkkel is megjeleníthető (magyarul, illetve németül – aszerint, hogy a belépéskor melyik nyelvet választottuk), ám – miközben a zene automatikusan halkabbra vált – egy narrátor fel is olvassa azokat. Az egész egy teljes élményt nyújtó, izgalmas időutazássá kerekedik, amelyet egy hagyományos kiállítással, vagy albummal csak igen körülményesen lehetne megoldani. Telitalálat.

Időutaztatók 2A következő CD az archívum-típusú kiadványokat példázza, amikor például egy intézmény tevékenységének minél teljesebb, mélyebb bemutatása a cél. A helyszín a Petőfi Csarnok, az apropó pedig az ismert ifjúsági szabadidő központ tavalyi kerek születésnapja. Az első 15 év című kiadvány alcíme – Minden nap más – hűen kifejezi a hely, s egyúttal a korong sokszínűségét. Évenként csoportosítva több mint 200 fénykép (lehetne még több), 35 percnyi videofelvétel és 60 eredeti újságcikk igyekszik felidézni a világsztárok és hazai hírességek koncertjeit, színházi és táncelőadásait, a fesztiválokat, klubokat. A kissé egyhangú aláfestő zenét hallgatva, az évek listájából egyet kiválasztva tucatnyi dimenzió – fellépők, plakátok, cikkek, fotók, videók, sztorik – mentén kapunk ízelítőt a központ első másfél évtizedének csaknem 14 ezer rendezvényéből. Mindez nemcsak annak az összesen 19 millió látogatónak lehet érdekes, aki valaha megfordult a házban, hanem referenciaanyagként is szolgálhat a mai és jövendő rendezvényszervezőknek. Annál is inkább, mert a kiadvány bemutatja a koncertlátogatók elől rejtve maradó műszaki-szervezési hátteret is, a színpad- és hangtechnika részletes paramétereitől az intézmény szervezeti felépítésén át az alaprajzig.

A harmadik CD-ROM, amelyen nevezett Jeremiás is életre kel, merőben eltér az előző kettőtől. Itt a gyönyörködtetés és szórakoztatás mellett e média egyik további erőssége, az oktatási – jelesül a nyelvtanulási – funkció is markánsan megjelenik. A Kolibri Színház megbízásából készített korong, meglehetősen újszerű kísérletként, három meseelőadás felidézésére hivatott.

Időutaztatók 3 VARIÁCIÓK. A belépéskor, amint dukál, az előadásra várakozó gyerekhad zsivajától kísérve, felgördül a függöny, s kiválasztható a kívánt, különböző szintű nyelvi jártasságot igénylő előadás. A Kukacmatyi, a Jeremiás, a hóember, illetve A boldog herceg állóképek sorozataként játszható le. Akár egyvégtében, automatikusan, vagyis egy klasszikus, a műfaj jellegéből adódóan kissé darabos diafilmként, mialatt a szereplők előadják a szövegüket, amely a képek alatt kiírva is olvasható. A feldolgozás igazi értéke azonban a lejátszás variálhatósága. Beállíthatjuk ugyanis egyrészt azt, hogy a diavetítés alatt a hősök magyarul vagy angolul beszéljenek, illetve azt, hogy eközben magyar vagy angol feliratokat lássunk-e. Ha pedig mi magunk léptetünk egyik képről a másikra, az egyes jeleneteknél tetszés szerint elidőzhetünk, amíg mondjuk teljesen meg nem értjük a szöveget. A nehezebb angol szavak szótárba gyűjtve, illetve a megfelelő oldalon lábjegyzetben is megjelennek. Az egyes fejezetek után játékos feladatokat is találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik