Gazdaság

Egy év zuhanás

Vajon az Egyesült Államok valóban csak akkor kerülheti el a recessziót, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed addig csökkenti a kamatlábakat, amíg a Nasdaq újra szárnyalni nem kezd?#<# Ami a Nasdaqot illeti, ez a Wall Street-i megközelítés akár logikusnak is tűnhet. Végtére is nehéz lenne tagadni, hogy a gazdaság túlfűtöttsége miatt aggódó Fed sorozatos tavalyi kamatemeléseivel kimondva-kimondatlanul a Nasdaq-buborékot igyekezett kipukkasztani. A növekedés vártnál élesebb megtorpanása láttán a döntéshozók persze ma aligha vallják be szívesen, hogy ezt a fordulatot esetleg éppen a technológiai papírok által dominált tőzsde megzabolázása váltotta ki. Egy év zuhanás 1Pedig számos jel éppen erre utal. Mindenekelőtt az, hogy a Nasdaq látványos zuhanásával ellentétben a hagyományos gazdaság cégei, köszönik szépen, jól vannak. Amennyiben a technológiai papírokat kivesszük a kosárból, a részvénypiac összértéke ma nagyjából ugyanakkora, mint az Új Gazdaság vállalatainak tavaly márciusi “megbetegedésekor”. Ez jórészt azoknak az egészségügyben érdekelt cégeknek, biztosítótársaságoknak és közmű-vállalatoknak köszönhető, amelyek nem, vagy csak alig képviseltetik magukat a Nasdaqon. Sőt, miközben a hagyományosabb cégek részvényei által dominált index, a Dow Jones Industrial Average továbbra is az egy évvel ezelőtti szinthez közel – 10 ezer pont fölött – tartja magát, a Dow Jones Internet Index 2000. március 10-e óta szintén hatalmasat, 81 százalékot zuhant.

A Nasdaq a tavaly márciusi összeomlás előtt röpke két napra az 5 ezer pontos határ fölé került, de már csak napok kérdése, hogy újra 2 ezer pont alá süllyedjen, amire 1998 júliusa óta nem volt példa. A zuhanás tehát még annál is gyorsabb, mint amilyen a felkapaszkodás volt. A Nasdaqon jegyzett papírok 44 százaléka – mintegy 1700 részvény – több mint 50 százalékot vesztett az értékéből az elmúlt évben, s a “károsultak” között olyan nagyágyúk is vannak, mint a Sun Microsystems (58 százalék), az Oracle (59 százalék), a Cisco Systems (67 százalék) és a Yahoo! (88 százalék). Sőt a Nasdaq-szereplők 11 százaléka, azaz 428 cég 90 százaléknál is többet bukott. És a mélyrepülésnek még nincs vége.

A vállalatok ma visszafogják technológiai kiadásaikat, sőt a dotcom szektor alkalmazottai is fékezik cégeik növekedését, hiszen az immár bizonytalan jövőjű részvényopciók helyett inkább magasabb bért követelnek. A Fed kamatcsökkentései és a Bush-adminisztráció adómérséklési lépései persze kapaszkodóul szolgálhatnak a Nasdaqnak. Ám ha a gazdaság előbb-utóbb nagyobb sebességre kapcsol is, e börze korábbi álomlendülete aligha tér vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik