Gazdaság

Richter-spekulációk – Pirulavihar

Szárnyra kapott a Richter, sokak szerint nem véletlenül...

Richter-spekulációk – Pirulavihar 1Egy, csak egy legény van talpon a pesti parketten ezekben a napokban: a borús hangulatban a vezető részvények közül szinte csak a Richter kurzusa emelkedett, ráadásul jelentős forgalom mellett. A tavaly decemberi 17 ezer forint feletti árfolyamszintről az utóbbi időben folyamatosan jóval 16 ezer forint alá süllyedő gyógyszerpapír a múlt héten valósággal feltámadt, hosszú idő után ismét 17 ezer forint felett jegyezték, s volt olyan nap, amikor e részvénnyel bonyolódott le a piaci forgalom 40 százaléka.

Szakértők szerint az új keletű szárnyalás hátterében nem csak az áll, hogy gyorsjelentésében a cég kifejezetten kedvező tavalyi eredményeket publikált. Az előző évit több mint 20 százalékkal meghaladó, 13,72 milliárd forintos adózott eredmény ugyan imponáló, sőt, ekkora javulás szinte egyedülálló a börzei cégek között, ám az árfolyam-emelkedést sokak szerint mégis inkább egy titokzatos vásárló fűti. A hírek arról szólnak, hogy a legnagyobb izraeli gyógyszergyár – a Teva – Londonban jelentős megbízásokat adott a Richter papírjaink felvásárlására, a pesti spekulánsok pedig ezt a hullámot próbálják meglovagolni.

Richter-spekulációk – Pirulavihar 2A pletyka helytállóságát persze egyelőre sem az izraeliek, sem a Richter háza táján nem erősítették meg. Mellette szól az, hogy a Teva nem újonc a magyar piacon: már két hazai gyógyszergyárat is magáénak tudhat. A privatizáció során a debreceni Biogalt vásárolta meg, majd több fordulóban – előbb tőzsdei kivásárlással, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. pakettjének megszerzésével, végül a kisbefektetőknek szóló nyilvános ajánlattal – szerezte meg a Humant, amelyet azóta a tőzsdéről is kivezettetett. Jól értesültek azt is tudni vélik, hogy az ÁPV Rt.-vel “olajozott” kapcsolatokat ápoló izraeliek már a Richter maradék 27,11 százalékos állami csomagjára is ajánlatot tettek. A szóbeszéd megalapozottságát erősítették azok a hírek is, miszerint a Tevának – legalábbis a 2000. évről szóló jelentésből ez derül ki – pénze is van akvizíciókra. Az árbevételét tavaly 36 százalékkal növelő cégnél 400 millió dollárnyi készpénz lapul, ezt 550 millió dollárral egészítették ki egy kötvénykibocsátás során, s nem is titkolják, hogy a felvásárlási célpontok között Európa szerepel az élen.

A híresztelések valódisága ellen szól azonban, hogy szakértők szerint a Teva a kontinensen belül sokkal inkább Németországra vagy Franciaországra koncentrál majd, mint azokra a piacokra, ahol már amúgy is jelen van. Az is lehűtheti a Richter-spekulánsok várakozásait, hogy a hazai gyógyszergyár megszerzése drága mulatság lenne. A szakmai befektetőkkel szemben valóságos védőbástyaként szolgáló alapszabály értelmében ugyanis amennyiben bármelyik tulajdonos részesedése 25 százalék fölé kerül a cégben, akkor nyilvános vételi ajánlatot kell tennie a többi részvényes felé, mégpedig a megelőző három hónap tőzsdei átlagárának 150 százalékán. A “büntetőszázalékkal” együtt így mostanság részvényenként 23 ezer forintba kerülne a Richter megszerzése, ami a cég piaci kapitalizációját 1,6 milliárd dollárra teszi. Sokan valószínűtlennek találják, hogy az izraelieknek ennyit megérne a Richter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik