Gazdaság

Synergon – Integrátortúra

A Synergon egyik alapító- és igazgatósági tagja veszi át az operatív itányítást, hogy helyreállítsa a kudarcokkal teli működést.

Antal Józsefet – alig fél éves synergonos karrierrel a háta mögött – tavaly októberben nevezték ki vezérigazgatónak. Addig gazdasági és adminisztratív vezérigazgató-helyettes volt, s a cég igazgatósága azt sem titkolta, hogy a helyettesi posztot csupán próbaidőnek szánták. A már akkor is bajokkal küzdő cég operatív ügyeinek rendbe tételét várták tőle, s az ősszel még úgy tűnt, ennek eleget is tud tenni.

Synergon – Integrátortúra 1TÚLZOTT VESZTESÉG. Most viszont a tavalyi évre vonatkozó, még nem auditált kimutatások 700 millió forint körüli értékre teszik a veszteséget, s az egészből több mint 500 millió a negyedik negyedévben keletkezett, még ha nagy része “csupán” pénzügyi veszteség is. Az is igaz, hogy két nagy megrendelő még tavalyi kötelezettségekkel adós, s a cég átszervezése, a portfóliótisztítás, illetve a létszámleépítés is egyelőre költségként jelentkeznek, nem beszélve arról, hogy a negyedik negyedév gyenge szezonnak bizonyult. Az igazgatóság valószínűleg mégis sokallta a veszteséget, s kevés reményt látott arra, hogy Antal átbillenti a mérleget: helyét január 15-től Gyurós Tibor, a cég alapítója és igazgatósági tagja veszi át. Az ő megbízatása egy évre szól, s helyettesének Lakatos Leventét, az eddigi befektetési igazgatót nevezte ki, aki a horvát és cseh akvizíciók során bizonyított. Antal József a jövőben stratégiai vezérigazgató-helyettes lesz.

Synergon-történet1997. JANUÁR.

A Rolitron és az Optotrans összeolvadásával létrejön a Synergon Informatika Rt.

1998. Az SAP Quality Consulting felvásárlása 600 millió forintért; a cég tevékenységét integrálták a Synergonba. Az Integra Informatika Rt. felvásárlása 130 millió forintért; az év során további 150-200 millió forintnyi beruházás az Integrába.

1999. ÁPRILIS 5. Tőzsdére viszik a Synergont.

1999. DECEMBER. Beszerzési áron eladják az Integrát az eredeti tulajdonosoknak.

2000. AUGUSZTUS. A horvát Span rendszerintegrátor cég többségi tulajdonának felvásárlása.

2000. OKTÓBER 1. Szalóczy Zsolt lemond a vezérigazgatói posztról, s csak az igazgatóságban kíván tevékenykedni. Helyét Antal József veszi át.

2000. OKTÓBER 12. Adócsalás vádjával előzetes letartóztatásba helyezik Szalóczy Zsoltot.

2000. NOVEMBER. Többségi részesedés szerzése a cseh Infinity cégben.

2001. JANUÁR 15. Antal József helyét Gyurós Tibor, a cég igazgatóságának elnöke veszi át a vezérigazgatói székben, s profit warningot bocsátanak ki.

A Synergon tavalyi árbevétele 14,6 milliárd forint volt, 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Mintegy 2 százalékkal csökkent viszont a nettó fedezet, s 200 millió forintos működési veszteség halmozódott fel. Gyurós a magas általános költségeket, a nagy központi adminisztrációt, a túlságosan kiterjedt termékportfóliót, valamint a nem kielégítő hatékonysággal működő eszközgazdálkodást említette a problémák forrásaként. Ezért a 2001. évnek szűkebb termékpalettával és százzal kevesebb, körülbelül 500 munkatárssal futnak neki. Év végére 8-10 százalékos árbevétel-növekedést, a nettó fedezet 30-35 százalékos javulását, valamint 200-300 millió forintos működési eredményt ígér a cég. Ha az operatív profit a második negyedévtől valóban pozitívba fordul, akkor talán sikerül helyreállítani a fegyelmezett működést, ami elengedhetetlen feltétele a Synergon megerősödésének. A rendszerintegrátori piacon nagyon fontos a szolgáltatásokban megjelenő hozzáadott érték, valamint az ügyfelek lojalitása. A szolgáltatások súlya tavaly 4 százalékkal csökkent, jelenleg az árbevétel egynegyedét teszi ki. Ezt a számot 30 százalékra tervezik emelni egy év alatt. A cég kifejezetten büszke az ügyfelek lojalitására, s ezt alátámasztja, hogy folyamatosan újabb és újabb üzletek köttetnek.

NYOMOZÁS. Tavaly október közepén adócsalás vádjával előzetes letartóztatásba helyezték Szalóczy Zsolt igazgatósági tagot (aki Antal József színrelépésekor mondott le a vezérigazgatói posztról), s az ügyben a Synergon érintettsége sem volt kizárható (Figyelő, 2000/43. szám). A hír hatásaként két hét alatt 30 százalékot zuhant a Synergon-részvények értéke, novemberben mégis két jelentős üzletet is kötöttek. Az egyik egy 110 millió forintos szerződés a Raiffeisen Bank új központi épületében lévő helyi hálózat kialakítására, a másik pedig egy 10 éves keretszerződés a Vivendi Telecom Hungaryvel, amelyből 2000-re 800 millió forint jutott. A Szalóczy-ügyben egyébként tovább folytatódik a nyomozás, a volt igazgatósági tag előzetes letartóztatását újabb fél évvel meghosszabbították, s még mindig él a gyanú, hogy nem Szalóczy cége – a Davon Kft. -, hanem a Synergon maga vett fiktív számlákat 900 millió forint értékben.

Váltó gazdálkodásNEGATÍVUMOK 2000-BŐL



• Kétszázmillió forintos működési veszteség

• A szolgáltatások aránya 29-ről 25 százalékra csökkent

• 700 millió forintos veszteség, részben a pénzügyi műveletek negatív szaldójaként

• A részvényárfolyam kevesebb mint harmadára zuhant

• A nettó fedezet 2 százalékkal csökkent

NEGATÍVUMOK 2000-BŐL

• Kétszázmillió forintos működési veszteség

• A szolgáltatások aránya 29-ről 25 százalékra csökkent

• 700 millió forintos veszteség, részben a pénzügyi műveletek negatív szaldójaként

• A részvényárfolyam kevesebb mint harmadára zuhant

• A nettó fedezet 2 százalékkal csökkentPOZITÍV TERVEK 2001-RE

• A működési eredmény a II. negyedévtől pozitívba fordul

• A szolgáltatások aránya 30 százalékra nő

• Az átszervezések és a portfoliótisztítás befejezése a második negyedévre

• Az év végére 8-10 százalékkal nő az árbevétel

• A megvásárolt cégek integrálása

VISSZATÉRÉS. Ebben a helyzetben vette kézbe a cég operatív irányítását Gyurós Tibor, aki így kevésbé tud majd ügyelni a stratégiai kérdésekre, jóllehet eddig főként az akvizíciókkal foglalkozott. A cég a szűk hazai piac, a csökkenő versenyelőny és a méretgazdaságosság okozta hátrányokat leküzdendő vágott bele cégfelvásárlásokba a régióban. Tavaly augusztusban a horvát Span rendszerintegrátor cég többségi tulajdonát vásárolta meg, majd november végén a cseh Infinityben szerzett többségi részesedést (a vételárat egyik esetben sem hozták nyilvánosságra). Noha az akvizíciók stratégiai fontossággal bírnak a cég életében, ez a folyamat most egy időre megtorpanni látszik, a jelenlegi helyzetben a hatékonyság növelésére és a szigorú pénzügyi politika kialakítására kell figyelni. Gyurós elképzelhetőnek tartja, hogy jó darabig egyetlen felvásárlásra sem kerül sor. Ugyanakkor a tervek között szerepel az akvirált cégek integrálása, hogy valóban érvényesülhessenek a méretgazdaságosságban rejlő előnyök. Az új vezérigazgató azt ígéri, hogy korszerű menedzsment eszközökkel visszazökkenti a társaságot a normális működésbe, s ehhez informatikai támogatást, egy új kereskedelmi előrejelzési rendszert is bevezetnek. Tavalyelőtt kezdték meg az elektronikus oktatási tevékenységét, a SynEdut. Ez arra nyújt megoldást, hogy a cégek oktatási feladatait erőforrás-kihelyezés keretében végezzék. Gyurós bízik abban, hogy hamarosan elterjed a távtanulás, s a SynEdu komoly forgalmat könyvelhet majd el.

TŐKEPIACI HATÁS. A Synergon-részvény a vezérigazgató-váltást és az aznap közzétett profit warningot követő napon az előző záróárhoz képest 10 százalékkal alacsonyabban, 820 forinton nyitott a tőzsdén. Bakonyi Zoltán, a Német-Magyar Befektetési Rt. elemzője szerint a cég alacsony hatékonyságú működésével, a hosszú ideje nem meggyőző ígérgetésekkel elvesztette a befektetők bizalmát, amit csak pozitív mutatókkal lehet visszaszerezni, azt is leghamarabb fél év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik