Gazdaság

AIDS-JÁRVÁNY: Afrikai csapda

Az afrikai kontinensen közel 3,8 millió AIDS-es él, s az idén összesen 2,4 millió ember halt meg ebben a betegségben - derül ki a World Health Organization (WHO) legfrissebb jelentéséből.

AIDS-JÁRVÁNY: Afrikai csapda 1A megbetegedést okozó HIV vírussal fertőzöttek száma 25,3 millió Afrikában. A Szaharától délre fekvő országok gyakorlatilag katasztrófa sújtotta övezetnek számítanak, ezek a legfertőzöttebb területek a világon. Ugyanakkor az idén a fertőzöttek számának növekedése megállt. Ez valószínűleg két tényezőnek tudható be: egyrészt mind kevesebb olyan ember él ezeken a területeken, aki még nem kapta el a vírusfertőzést, másrészt az egyes országokban, például Ugandában bevezetett megelőzési programok is éreztetik hatásukat. A legtöbb afrikai országban azonban minden negyedik felnőtt fertőzött, a fokozottan veszélyeztetett csoportokban pedig már mindenki. Dél-afrikai bányászok körében végzett felmérés szerint a 20 és 30 év közötti férfiak több mint egyharmada volt HIV pozitív. A dél-afrikai cukorgyári munkások 26 százaléka fertőzött. Az AIDS nemzetközi világnapja alkalmából az amerikai Pfizer gyógyszergyár felajánlotta, hogy ingyenesen biztosítja két éven át a Diflucan nevű gyógyszert a dél-afrikai AIDS-betegek számára. A Diflucan hatóanyaga a fluconazole, tulajdonképpen egy gombaölő szer, amelyet gombafertőzés okozta agyhártyagyulladás és egyéb fertőzések gyógyítására használnak. Ezek a betegségek a legyengült immunrendszerű AIDS-esek 40 százalékát betegítik meg rendszeresen. Jelenleg a Dél-afrikai Köztársaságban a betegeknek csak töredéke tudja kifizetni a napi két tabletta államilag támogatott árát: 11,5 dollárt. Peter Piot, az UNAIDS vezetője szerint, az aránylag alacsonyabb mértékben fertőzött Kenyába az erősen fertőzött Nigériából terjed tovább járványszerűen a HIV. Öt multinacionális gyógyszercég képviselői november végén megállapodást kötöttek a kenyai kormánnyal, hogy csökkentett áron szállítanak AIDS elleni szereket. De még a felajánlott 85 százalékos kedvezmény ellenére is sokkal drágábbak ezek a készítmények, mint az Indiából származó általános AIDS-gyógyszerek. Néhány nagyobb gyógyszercég – köztük a Boehringer Ingelheim, Hoffman-Laroche, és Glaxo Wellcome – Szenegálban is megállapodtak a kormánnyal. Így jelenleg Botswana, Etiópia, Kenya, Szenegál és Uganda részesül a kedvezményes gyógyszerekből.

Az AIDS kezelésére használt gyógyszerek évente fejenként 5500 dollárba kerülnek, míg a kenyai átlagjövedelem csupán évi 300 dollár. “A nyugati multinacionális cégek ajánlata nehéz helyzetbe hozza a szegény afrikai országok lakóit, hiszen az ajánlat elfogadásával bezárják a kaput az indiai gyógyszerek előtt” – jelentette ki Franciose LeGoff, a Nemzetközi Vöröskereszt kenyai részlegének igazgatója. Jelenleg a Vöröskereszt 2 millió önkéntese dolgozik Afrikában az AIDS krízis megoldásán, közülük 100 ezren maguk is HIV pozitívak, illetve már AIDS-betegek. Az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres – MSF) nemzetközi segélyszervezet álláspontja szerint, a nagy gyógyszergyártóknak látszólag kedvező ajánlataikkal nem szabadna eltéríteni az afrikai országokat a még olcsóbb lehetőségek számbavételétől. “Életbevágóan fontos, hogy az AIDS gyógyszerekhez való hozzájutás jogi feltételeit maximálisan kiterjesszék az adott országokban, hogy valamennyi rászoruló részesülhessen ellátásban, még a legszegényebbek is”- fogalmazta meg nyilatkozatában az MSF. “Vajon miért nem ajánlották fel a nyugati vállalatok ingyen a gyógyszerek előállításának licencjogát a kenyai cégeknek, amelyek pedig képesek lennének a megfelelő minőségben legyártani azokat?” – tesz fel a kérdést a szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik