Gazdaság

FORDULAT A DUNAFERR-ÜGYBEN – Már nem jó a döntetlen

Közel kerültek a kirúgáshoz a Dunaferr Rt. vezetői. A milliárdos sikerdíjért dolgozó 21 menedzser kft.-jével kötött vagyonkezelői szerződés felmondására a kormány már utasítást adott.

Hónapok óta igyekszik fogást találni a korimányzat a Dunaferr menedzsmentjén, illetve az általuk alapított vagyonkezelő kft.-n. A gyenge pontok már áprilisban ismertek voltak, ám az illetékesek akkor látszólag még beérték volna a döntetlennel is. Kiütésről, két vállra fektetésről szó sem volt. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. csupán a Dunaferr vagyonkezelői szerződésének módosítását szorgalmazta. A nyár eleji nyilatkozatok szerint a lépést az indokolta, hogy a dunaferres menedzserek Acél XXI. Kft. néven jegyzett cégével 1996-ban az adófizetők számára hátrányos, üzleti szempontból ellenőrizhetetlen feltételeket tartalmazó szerződést kötöttek. A további együttműködéstől az ÁPV Rt. nem zárkózott el, sőt az acélipari komplexum akkor még 2002-re tervezett privatizációjában is szükségesnek tartották a menedzsment közreműködését.

VITÁK. A hivatalos álláspont gyökeres átalakulását mutatja, hogy a kormány egyértelművé tette: még egyszer nem kíván lapot osztani a vasmű 21 vezetőjének. A múlt heti kormányülés után az ÁPV Rt. utasítást kapott a Dunaferr vagyonkezelői szerződésének felmondására. A hivatalos indokok között szerepel, hogy a Dunaferr eladósodottságának mértéke meghaladja a vagyonkezelői szerződésben rögzítettet. Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója egy nyilatkozatában viszont arról beszélt: tarthatatlan, hogy egy állami vállalat vagyonkezelői feladatait milliárdos sikerdíjért éppen azok lássák el, akik rendes fizetésükért, prémiumukért főállásban a céget irányítják. Módos Márton, az ÁPV Rt. ügyvezető-igazgatója mindehhez hozzátette azt is: május óta több kísérletet tettek a vagyonkezelői szerződés átalakítására. Javasolták, hogy az Acél XXI. Kft. mondjon le bizonyos jogosítványairól és tevékenysége díjazásának ne az ellenőrizhetetlen vagyonnövekedés legyen az alapja (az ÁPV Rt. számításai szerint egyébként a Dunaferr vagyonnövekedésének nagysága még az infláció mértékét sem érte el). A sikerdíj helyett pedig a Dunaferr sikeres privatizációja utáni juttatásként opciós részvényeket ajánlottak fel. A dunaújvárosiak azonban ebből annak ellenére nem kértek, hogy időközben kiderült: jelentős állami megbízásokat adtak az acélipari cég beszállítói körébe beépült vállalkozásaiknak. Módos elmondta: a vagyonkezelői szerződés felmondásának jogi előkészületei már megindultak. A szerződés megszüntetésére néhány héten belül sor kerülhet.

Az ÁPV Rt.-nél úgy fogalmaznak: elképzelhetetlennek tartják, hogy a Dunaferr jelenlegi, elsősorban saját magánvállalkozásaik érdekeit szem előtt tartó menedzsereivel fussanak neki az acélipari cégcsoport privatizációjának. A vagyonkezelői szerződés felmondásának sürgősségét mutatja, hogy a privatizációs tanácsadó kiválasztására már kiírták a pályázatot. Az elképzelések szerint a magánosítás koncepciójának legkésőbb jövő május végéig el kell készülnie. Így a kormány a nyár végéig eldöntheti, milyen módon és mennyit értékesít a Dunaferr állami részvényéből.

POLITIKAI ÉRDEKEK. Az eredetileg tervezettnél korábbi privatizáció és a Dunaferr menedzsmentjének eltávolítására irányuló lépések erősödése mögött egyesek politikai érdekeket sejtenek. Mint mondják, az Acél XXI. Kft.-vel az ÁPV Rt. 1996-ban az akkori politikai elit érdekeinek megfelelően kötött szerződést. Teóriájukat némileg alátámasztja, hogy bár az ÁPV Rt. szakértői – a hivatalos jegyzőkönyvek tanúsága szerint – már a szerződéskötés előtt megfogalmazták kifogásaikat, ezeket az akkori döntéshozók érdemben meg sem tárgyalták. Abban pedig nincs semmi meglepő, hogy a most ellenzékben lévő politikai erők gazdasági befolyásához hozzájáruló szerződés szálka a mostani kormány szemében. A Dunaferr vagyonkezelői szerződésének felmondásával járó huzavonák vállalása ugyanakkor az elemzők szerint csak szerény eredményeket hozhat. A szerződés ugyanis a 2001. december 31-én végződő üzleti évet lezáró közgyűlés napján lejár. A már kifizetett sikerdíj visszaszerzésére pedig nincs komoly remény.

A sajtóhírek szerint Horváth István, a Dunaferr elnök-vezér-igazgatója – mellesleg az Acél XXI. Kft. ügyvezető-igazgatója – leszögezte: neki és csapatának nincs takargatni valója. Ennek ellenére a Dunaferr környezetvédelmi beruházásának apropóján a múlt héten tartott sajtótájékoztatója óta Horváth nem nyilatkozik. Megbízottja lapunknak csupán annyit mondott: az elnök-vezérigazgató nem kíván részt venni a “sárdobálásban”. Érdemben majd a folyamatban lévő ügyek lezárása után nyilatkozik.

OK NÉLKÜL? Sajtótájékoztatóján ugyanakkor az elnök-vezérigazgató még arról beszélt, hogy a kormány a Dunaferr-csoport eddigi legsikeresebb gazdasági évében kívánja felmondani a vagyonkezelői szerződést. A lapokban megjelent híradások alapján a társaság az év végéig 5,5 milliárd forintos adózás előtti eredményt érhet el, szemben a korábbi minimális veszteséggel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ÁPV Rt. a vállalatcsoport eladósodottsága alapján nem mondhatja fel a vagyonkezelői kontraktust. Ez ugyanis a szerződés szerint nem felmondási ok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik