Gazdaság

FRANCHISE SZERZŐDÉSEK – Csatlakozási csapdák

Aki franchise partnerré akar válni, annak a szerződés megkötése előtt célszerű átfogóan informálódni az átadóról.

Látványpékséget kívánt nyitni Trajer József, körülnézett hát az ilyen profilú franchise hálózatok tájékán. Amikor jelentkezett náluk, többek között azt is kérte, hogy mutassák be az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat számukra kiállított engedélyét. “Akkor már harminc éve dolgoztam a vendéglátóiparban, tudtam, hogy mire kell odafigyelni, ám ha nem értettem volna hozzá, szakember segítségét kértem volna” – mondja Trajer József, immár a Fornetti Franchise partnere, hozzátéve, hogy nem is csalódott a külföldön is mind jobban terjeszkedő társaságban

Sokaknak úszott már el nem kevés pénzük az elővigyázatlanságuk miatt. A Magyar Franchise Szövetségből kizárt, s azóta már nem franchise rendszerben működő Family Frost például a szerződésében olyan tevékenységekre kötelezte a partnereit – hangjelzésre közutakon, árusításra közterületeken -, amelyekre nem volt engedélye, s azt sem rögzítette, hogy a szükséges jogosítványokat kinek kell beszereznie. Az átvevőket aztán igencsak meglepte, amikor az illetékes önkormányzatok 10 és 100 ezer forint közötti összegekre bírságolták meg őket engedély nélküli árusításért.

IDEGEN ELEMEK. “Hazánkban egyes rendszergazdák még franchise-tól idegen elemeket is belevesznek a szerződésbe. Akad olyan cég, amely 30 százalékos tulajdonrészt követel magának az átvevő vállalkozásában, holott ez már nem franchise, hiszen a partner nem függhet a rendszer birtokosától” – mondja Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára. Ráadásul, míg az Egyesült Államokban törvény szabja meg, hogy a rendszergazdának bizonyos adatokat – például a vezetők nevét, az átvevők teljes listáját, a pénzügyi mérlegét – közzé kell tennie, nálunk léteznek olyan franchise tulajdonosok, akik semmilyen adatot nem adnak meg a cégről. A szövetségben – amelynek rendes tagja csak pénzügyileg és jogilag független átvevőkkel rendelkező cég lehet – most az Egyesült Államokban létezőhöz hasonló közzétételi jogszabály kidolgozásán munkálkodnak.

A szerződés aláírása előtt a leendő partnernek nem árt tájékozódnia az átadó – egyébként nyilvános – pénzügyi adatsoráról, legalább az elmúlt három évre vonatkozóan, továbbá a tőkeerejéről. Ha pedig a rendszergazda a szerződés aláírása előtt vissza nem térítendő biztosítékot, letétet kér, azonnal álljunk fel a tárgyalóasztaltól. A cég referenciáinak is érdemes utánanézni. Azt is ellenőrizni kell, hogy a rendszergazdának birtokában van-e a szerződésben kínált joghalmaz, s ha igen, mennyi ideig. Például valóban kizárólagos forgalmazója-e az adott márkának, s e szerződése nem évül-e el a közeljövőben. Rendelkezik-e a szükséges beszállítói háttérrel, névhasználati joggal?

VÁLTOZATOSAN. A franchise-ban az üzletkötői tevékenységek egyre változatosabbak: a hagyományos kereskedések mellett már műanyag-javításra, barter-szervezésre vagy éppen fitnesz szalon – ilyen például a Fit Forma Stúdió – üzemeltetésére is lehet franchise-ban vállalkozni. A szövetségtől információk kérhetők azokról a franchise – vagy magukat annak valló – cégekről, amelyek nem tagjai a szervezetnek, s az ilyen társaságok által ajánlott szerződést díjmentesen véleményezik. A szövetség tagjainak esetében ez felesleges, hiszen a tagság a minősített franchise jele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik