Gazdaság

UMTS-AUKCIÓ – Olasz fiaskó

Összejátszással vádolta meg az olasz távközlési minisztérium egyik hivatalnoka a Blu konzorcium képviselőit azt követően, hogy a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás (UMTS) koncesszióira megtartott aukció tizedik fordulója után az említettek elálltak a további licitálástól. Pedig a háttérmegbeszélésekre nem sok lehetősége lehetett az öt koncesszió megszerzéséért folyó, szigorú szabályok szerint lebonyolított árverésen az induló hat pályázónak. A háromfős csapatokat ugyanis a távközlési minisztérium épületében egymástól gondosan elszigetelt, “vak” szobákban helyezték el, ahonnan nem mozdulhattak ki a naponta reggel 9-től délután 5 óráig tartó többmenetes alku ideje alatt. A detektoros ajtón beléptetett alkuszokat előzetesen megmotozták, rádiótelefont nem vihettek magukkal, s a szerény bútorzatú helységekben egy személyi számítógép és egy vezetékes telefon állt csak a rendelkezésükre, hogy ellenőrzötten tarthassák a kapcsolatot az őket delegáló céggel. A hat pályázó közül sorsolással kiválasztott ötnek számítógépen és egyúttal kézzel is leírva kellett ajánlatát a hatóság képviselőjének tudomására hozni, és ez utóbbi a legmagasabb számot ismertette a hatodik csoporttal, amely ezt a tétet emelhette 2-től 50 százalékig terjedő összeggel. A licencenként 2 milliárd euróról induló árverés az olasz kormány reményei szerint 10-12 napig tartott volna és végül legalább 25 milliárd euróval gazdagította volna az államkasszát. De mindez csak terv maradt.

A harmadik napon, a tizedik forduló után ugyanis a Blu konzorcium váratlanul visszalépett. Mindez több kisebb részvényes – köztük a Benetton-csoport egyik leányvállalata – akaratából történt így. A Bluban 20 százalékot birtokló British Telecom nyilatkozatban közölte, hogy kész lett volna több kockázatot vállalni, de nem olyan mértékben, amennyit a többi részvényes a részvétel folytatása fejében követelt tőle. A szabályok szerint a Blu kivonulása után az aukciót azonnal le kellett zárni, s miután a hat pályázó addig összesen 12,16 milliárd dolláros ajánlatot tett, az öt UMTS-licencet a legutolsó ajánlati árakon ki kellett osztani. Az öt nyertes a Telecom Italia Mobile, a Wind, az Ipse konzorcium, az Andala UMTS és az Omnitel. A legmagasabb összeget egyébként ez utóbbi ajánlotta 2 milliárd 448 millió euróval.

A hírek szerint Róma jogi eljárást kezdett a Blu ellen, s megpróbálja elkoboztatni a cég 2,1 milliárd eurós tenderletétjét, sőt további kártérítési igényt is fontolóra vesz. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik