Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Élénkülőben

Világszerte magukra találtak a távközlési papírok, ami - a honi vegyipar körül támadt izgalmakkal együtt - némi pezsgést hozott a pesti tőzsde életébe is.

Köszönhetően a távközlési szektor jó teljeisítményének, összességében felfelé mozogtak Európa vezető tőzsdeindexei a múlt héten. Az emelkedést a frankfurti börze vezette; a befektetői döntéseket a derűlátás uralta, annak ellenére, hogy a frissen megjelent adatok szerint Németországban két évtizedes csúcsra emelkedtek az importárak, valamint a termelői árak. Amerika piacai az előző heti száguldás után megtorpantak, a Nasdaq csütörtökig számottevően visszaesett. Kedvezőtlenül hatott az üvegszáloptikai kábelek piacának vezető cége, a Nortel várakozásoktól elmaradó, s meglehetősen feszült hangulatban bejelentett eredménye. Szerdán a cég papírja 30, míg a technológiai index 5,5 százalékot esett. Arról, hogy a “konzervatívabb testvér”, a Dow Jones se maradjon ki a csökkenésből, az AT&T gondoskodott: részvénye – ugyancsak profit warning hatására – 15 százalékot zuhant. A blue chipek azonban a kis megingást követően ismét felfelé vették az irányt, tovább távolítva a DJIA indexet a 10 ezer pont alatti tartománytól. (Kellemes hírként szolgált a héten egyetlen fontos jelzőszámként megjelenő munkabérköltség-index, amely a harmadik negyedévben a prognosztizált 1 százalék alatti mértékben növekedett. Az elkövetkezendő napokban várhatóan az amerikai nemzeti össztermék és az infláció mutatója fogja mozgatni a világ tőkepiacait.)

Az euró árfolyama eközben ismét rekordmélységbe zuhant, méghozzá úgy, hogy piaci körökben jelenleg kizártnak tartanak egy újabb összehangolt intervenciót a közös valuta alátámasztása érdekében. Ezúttal az olajárak nem szóltak bele a tőzsdei trendek alakulásába, a Brent olajat jellemzően 32 dolláros barrelenkénti árszinten jegyezték a héten.

A Budapesti Értéktőzsdén is felfelé tartottak a részvényárfolyamok, a prompt index egy hét alatt 3 százalékkal javult. Kiugró eseménynek a TVK szárnyalása számított, a papír kurzusa október 25-én napközben elérte a 7 ezer forintot is. A Merrill Lynch a “nagy rallynak” véget vetve ezen a napon módosította a papír ajánlását vételről semlegesre, az ezt követő profitrealizálási hullám nyomán a hét hátralévő részében 10 százalékkal vált olcsóbbá a részvény. A nagy vitát kiváltó gázárdöntés és a Gazprommal vívott küzdelem nyomán erőteljesen gyengült a Mol árfolyama is, a múlt héten még 5 ezer forint felett mozgó részvény értékének tizedét vesztette el pár nap alatt. Indul a gyorsjelentési szezon, bár a héten csak a Pannonplast (a társaság által kiadott profit warning alapján nem túl bíztató) negyedéves eredménye várható, a pesti börzén most már ennek hatásai érvényesülnek majd. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik