Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Olajártól függően

A nemzetközi piacon az emelkedő olajár és ennek minden negatív hatása komoly mértékben befolyásolja a magyar tőkepiaci fejleményeket – véli Ádám János. A Reálszisztéma Értékpapír Rt. üzletkötője azonban hosszabb távon bizakodó a részvénypiac kilátásait illetően, ennek megfelelően portfóliójának csak 30 százalékát fektetné kockázatmentes értékpapírokba. Attól függően azonban, hogy miként alakul a hazai fogyasztói árindex, rövid, illetve hosszú lejáratú papírt ajánl Ádám János. Ha a szeptemberrel záruló 12 hónap inflációs értéke 10 százalék alatt lenne, s visszaállna a csökkenő trend, akkor érdemes volna spekulatív céllal 5-10 éves államkötvényt vásárolni. Ellenkező esetben az aukción jegyezhető 3 hónapos futamidejű MNB-kötvényt tartja megfelelő választásnak.

A részvények közül különösen a gyógyszergyári papírokat és az OTP-t tekinti ígéretesnek. Ajánlata szerint a Richtert 15,8 ezer forint alatt, míg az Egist 13,8 ezer forintnál olcsóbban érdemes venni. Ám míg az OTP-t és az Egist hosszú távú befektetésnek szánná, addig a Richtert 18 ezer forintos áron már értékesítené, jóllehet az utóbbi kapcsán lényeges momentum, hogy ez év decemberében lejár az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. értékesítési moratóriuma a társaság részvényeinek 25 százalék plusz 1 szavazati arányt megtestesítő részvényeire.

A Molt és a Matávot viszonylag alulsúlyozta a szakember, míg a Pannonplastban, a Fotexben és a technológiai papírokban erőteljesen bízik. A Molt 4 ezer, a Matávot 1650 forint alatt tartja jó vételnek Ádám János, s mindkét részvényen túladna 10 százalékos árfolyamnyereség után. A Mol eredményességét ugyanis komoly mértékben rontja az olaj világpiaci árának drasztikus emelkedése, mert a társaság nem tudja ugyanolyan mértékben emelni az üzemanyag árát. A Pannonplast vonzereje viszont nagy, hiszen a vegyipari ciklus felszálló ága kedvez a társaságnak, s a cégnél azt a piaci hírt is megerősítették, miszerint szeptemberben akvizíciós bejelentés várható. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik