Gazdaság

EURÓ-CSÚCS – Pénzvédők

Minél többet beszélnek, a piacok csak annál több eurót adnak el – jegyezte meg rosszmájúan Jeremy Fand, a UBS Warburg befektetési bank vezető devizaműveleti stratégája azután, hogy az euró-övezet pénzügyminiszterei ismét állást foglaltak a közös pénz gyengélkedésével kapcsolatban. A tizenegyek Versailles-ban találkoztak a múlt pénteken, egy nappal azután, hogy az euró soha nem látott mélységbe zuhant a dollárhoz képest (lásd a grafikont). A fő kiváltó ok ezúttal az lehetett, hogy Washingtonban felfelé, 5,7 százalékra korrigálták a második negyedévi termelékenység-növekedési adatot, ami újabb tanújele az amerikai és a nyugat-európai gazdaság tempóbeli eltérésének. Rosszat tett az eurónak Gerhard Schröder német kancellár – utóbb visszavont – kijelentése is, miszerint őt nem aggasztja az euró gyengesége, mert az árfolyam kedvez a német exportnak.

A miniszterek és az Európai Központi Bank (ECB) jelen lévő vezetőinek közös közleménye szintén Schrödert korrigálja, kimondván: az euró-övezetnek az erős euró az érdeke. A közlemény tartalmazza azt is, hogy “szorosan figyelemmel fogjuk kísérni a helyzetet”, ami a pénzpolitikai frazeológiát dekódolva annyit jelent, hogy készenlétben tartják az intervenció fegyverét. Röviddel a miniszterek találkozója után Wim Duisenberg ECB-elnök – aki egyébként nem vett részt a pénzügyminiszteri csúcson – egy Calgaryban tartott konferencián kijelentette: a gyenge euró inflációs veszélyt rejt, amit a banknak el kell hárítania, ugyanakkor a cél nem egy meghatározott árfolyam beállítása. Elemzői kommentárok szerint ebből semmire nem lehet következtetni.

A tárgyalókhoz szombaton a valutaunión kívüli uniós országok pénzügyminiszterei is csatlakoztak. A kiterjesztett értekezleten szintén az euró volt a téma, de más szempontból. A miniszterek megvitatták, majd elvetették azt a belga indítványt, amely szerint az euró-bankjegyek szétosztását már két héttel 2002 januárja előtt meg kellene kezdeni. A javaslatot főleg a kiskereskedelmi cégek szervezetei pártolták, mondván: zavarokat fog okozni, ha az év első napjától egyszer csak minden országban két hivatalos fizetőeszköz lesz forgalomban. A miniszterek szerint ellenben az előbbre hozatalból a karácsonyi nagybevásárlások idején származnának gondok, ráadásul törvénytelen volna, hogy a bankjegyek már azelőtt forgalomba kerüljenek, mielőtt hivatalos fizetőeszköznek minősülnének. Ezt az érvet némileg gyengíti, hogy az euró-érmék szétterítése már 2001 decemberében megkezdődik. A miniszterek ugyancsak elvetették azt, hogy központilag kárpótolják a bankokat és a kiskereskedőket a pénzcsere során felmerülő költségekért.

Szó volt a megbeszélésen a keleti bővítésről, amivel kapcsolatban a miniszterek megállapodtak: alaposan figyelni fogják a tagjelöltek gazdasági fejlődését, biztosítandó, hogy teljesüljenek a belépés kritériumai. Ilyen monitoring tevékenységet jelenleg csak a brüsszeli bizottság végez. Hans Eichel német pénzügyminiszter tájékoztatása szerint neki és kollégáinak az a céljuk, hogy a bővítés ne politikai, hanem gazdasági szempontok alapján történjen. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik