Gazdaság

Pénz és hendikep

tévés jogdíjakból a NOB, ebből 1,5 milliárd gyarapítja az utóbbi büdzséjét. Ennek javarészét – közel 780 millió eurót, 1,2 milliárd ausztrál dollárt – az Egyesült Államokban exkluzivitást elnyerő NBC állta.

A televíziókkal amúgy sok a gond Sydneyben. Augusztus első napjaiban az ausztrál kereskedelmi miniszter elutasította az Európai Unió kérését, miszerint indítson vizsgálatot a közvetítések továbbadásának jogával nem rendelkező, ám az olimpiai parkba bejutni kívánó európai tévétársaságok korlátozása ügyében. Pascal Lamy, az Európai Bizottság kereskedelmi ügyekért felelős tagja levelében úgy fogalmazott, hogy az ausztrálok magatartása nem felel meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak, ezért kilátásba helyezte, hogy panasszal fordul a szervezethez.

A Brüsszel által kifogásolt döntést – miszerint az olimpiai parkba való bejutást kizárólag az amerikai NBC-nek és az ausztrál társaságoknak garantálják – egyébként Michael Knight, Új-Dél-Wales állam olimpiai ügyekért felelős minisztere hozta. További 150 médium alkalmanként sorshúzásos alapon osztozna összesen 8 akkreditáción. A terv, amelynek maradéktalan megvalósításától valószínűleg visszalépnek, sújtaná például a Reuters Video Newst és az APTN-t is. E társaságok a brit kormány segítségét kérték, s végül London fordult az Európai Bizottsághoz.

A tét nem csekély, mint azt a közelmúltban a NOB nyilvánosságra hozta, a világ 3,9 milliárd televízió-tulajdonosa közül várhatóan több mint 3,7 milliárdan fogják nézni a közvetítéseket. Főműsoridőben az NBC-nél egy 30 másodperces hirdetési lehetőség 1 millió dollárba kerül. Becslések szerint az NBC e forrásból legalább 1,1 milliárd euróval gazdagodik.

Magyarországon a kizárólagos jogokkal rendelkező Magyar Televízió Rt. mintegy 270 órás közvetítést tervez, amiért az Európában kizárólagos jogot szerző UER-nek hozzájárulásként ebben az esztendőben közel 200 millió forintot (766 ezer euró) fizet, s további mintegy 1,2 millió eurót a jogdíj fejében. A hírek szerint a Magyar Televízió napi 2-3 perces képanyagot ad át a Duna TV-nek, az RTL Klubnak és a TV2-nek. Az ilyen eseményekről tudósító képanyag európai átlagára percenként 2 ezer euró körül van. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik