Gazdaság

ANTENNA HUNGÁRIA – Őszi műsor

Az Antenna Hungária (AH) Rt. másfél éve megújult, sikeres menedzsmentje számára az ősz végére tervezett hatalmas részvénykibocsátás lehet az igazi megmérettetés.

Amikor 1998 végén fejvadász céggel kerestetett vezérigazgatót az Antenna Hungária Rt. élére a fő tulajdonos, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., a jelöltek egytől-egyig nemet mondtak. Úgy tartották ugyanis, hogy az állami dominanciából következő erős kontroll, és a piaci szférától elmaradó ösztönzési rendszer kettős szorításában nem lehet komoly eredményt elérni.

Hogy tévedtek, az azóta bebizonyosodott. A másfél éve kinevezett új menedzsment, élén László Géza elnök-vezérigazgatóval, meglehetősen jó ütemben haladt előre a saját maga elé tűzött úton. (László Géza egyébként kezdetben mint a CA IB Értékpapír Rt. tanácsadási üzletágának vezetője foglalkozott az Antennával, ezt követően az ÁPV Rt. felkérésére elnökké avanzsált, majd 1999 elején elvállalta a vezérigazgatói posztot is.)

A cég sikereihez persze először is a fő tulajdonosban kellett támogatóra lelni. László Géza eredményesen lobbizott: nemcsak azt sikerült elérnie, hogy az ÁPV Rt. két lépcsőben összesen 6,5 milliárd forinttal emelje meg a cég tőkéjét, rendezve ezáltal a társaság pénzügyi helyzetét, hanem azt is, hogy a társaság részesedjen a jövő üzletének tartott mobiltávközlésből. Az eredeti elképzelés még úgy szólt, hogy az AH Rt. és a Magyar Posta együttesen legalább 25 százalék plusz egy szavazatnyi részt birtokol a harmadik magyarországi mobilszolgáltatóban, a Vodafone-ban. A tárgyalások során azonban sikerült elérni, hogy a magyar részesedés 30 százalékra kússzon fel, sőt az Antennának a meglévő 20 százalékos részesedése mellett 5 százaléknyi postai csomagra is opciója van, ráadásul előre meghatározott – tehát a Vodafone teljesítményétől független – árfolyamon. Ebből az üzletből nemcsak kisebbségi részvényesként húz hasznot az AH Rt.; egyelőre ennél is fontosabb, hogy különböző szolgáltatásait – üzemeltetés, karbantartás, bérelt vonali szolgáltatás – adja el a mobilcégnek, illetve infrastruktúráját is rendelkezésére bocsátja.

A forgalmon belül a távközlés szerepének erősödése – a pluszbevételek mellett – azért is fontos, mert így egy modern, több lábon álló céget sikerül majd kialakítani. A távközlésből származó bevételek ezzel együtt is csak lassan válnak meghatározóvá. László Géza becslése szerint 2003-ra a nem műsorszórásból származó árbevétel egyharmados részt érhet el, a mostani 15-20 százalékos aránnyal szemben. Persze ebben a számban a Vodafone-ból az AH Rt.-re jutó árbevétel nem szerepel, hiszen az adatokat – egyelőre legalábbis – nem konszolidálják.

ÚJ FELÁLLÁS. A várhatóan az év végén sorra kerülő nyilvános kibocsátás előtt, mely a magyar piac idei legnagyobb ilyen típusú akciója lesz, minden bizonnyal sok minden tisztázódik. Az Antenna az október elsejétől életbe lépő új szervezeti rendszerrel készül az akcióra: eszerint az eddigi funkcionális modell helyébe a divizionális szervezeti rendszer lép, melyben az öt divízió – műsorszórás, távközlés, multimédia, szerviz, infrastruktúra – önálló profitcenterként működik majd.

Piaci megfigyelők szerint a kibocsátásig hátralévő bő két hónapban tisztázódik az is, hogy az országos készenléti rendszer, a Tetra kiépítésénél milyen szerepe lesz az AH Rt.-nek. László Géza arra számít, hogy a kormányzati és a civil Tetra-rendszer kiépítése együtt valósul meg, hiszen a hazai piac kis mérete miatt csak így lehet igazán hatékonyan felhasználni a meglévő infrastruktúrát. Ennek a tevékenységnek a nyereségtartalma az erős kormányzati érdekérvényesítés miatt várhatóan nem lesz igazán kiemelkedő, a lényeg a cég számára így alapvetően az, hogy az üzemeltetésbe be tudjon kapcsolódni. Schenk Tamás, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője szerint nagy kérdés, hogy a Tetra – általa 100 millió dollárra becsült – kiépítési költségét ki finanszírozza, hiszen az Antennának erre egyelőre nincs pénze.

A novemberi kibocsátás mindenesetre igazi mérföldkő lesz a társaság életében. A részvények árfolyama 1998 vége óta ugyan megnégyszereződött, de a csekély közkézhányad miatt – a papírok kevesebb mint 15 százaléka van közkézen – ez csak nagy vonalakban jelzi a piac értékítéletét. A novemberi kibocsátás után azonban már igazi blue chippé válhat az Antenna. A tervek szerint ugyanis nemcsak az állami részesedést mérséklik részvényeladásokkal a törvényben meghatározott 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedésig, hanem emellett új papírokat is piacra dobnak, melyből a cég legalább 9,5 milliárd forintnyi friss tőkét remél. Ezzel a jegyzett tőke 13,5 milliárd forintra, a piaci kapitalizáció pedig a mai árakon számolva 80 milliárd forint fölé emelkedik majd.

SZKEPTIKUSOK. Az elemzők egy része így is némileg szkeptikus a kibocsátás sikerével kapcsolatban. Azt ugyan elismerik, hogy a fő tulajdonos idáig “jó gazdája” volt a cégnek, de a domináns állami tulajdon szerintük így is potenciális veszélyforrás. Sokan pedig kifejezetten rossz jelnek tartják, hogy az ÁPV Rt. a mostani második tőkeemelés során a piaci árnál 20 százalékkal olcsóban emelt tőkét. Elemzők szerint sok múlik azon, milyen koncepciót követ az ÁPV Rt. az értékesítés előtt. Fontos lenne tisztázni a hosszú távú állami szerepvállalást, de a legtöbben elengedhetetlennek tartják azt is, hogy egy nagyszabású road show-n mutassák be a sok intézményi befektető által kellően nem ismert társaságot.

Schenk Tamás szerint az Antenna kifejezetten jó technológiai és eszközparkkal rendelkezik, melyekre az utóbbi egy-másfél évben különböző üzleteket építettek rá. Egyelőre azonban sok projekt még igencsak gyerekcipőben jár. A kibocsátás előtt véleménye szerint az a legfontosabb, hogy az AH Rt. el tudja hitetni a befektetőkkel: a különböző tevékenységek jól összekapcsolhatók és ki lehet használni a szinergiákat. Hogy ez sikerül, arra az elemző szerint jó esély van; ennél nehezebb diónak ígérkezik azonban szerinte az ügyfélszerzés, ahol bőven van még javítanivaló.

Persze a kibocsátás előtt azért van mire hivatkozni a cég menedzsmentjének, a féléves eredmények például (lásd táblázatunkat) kifejezetten örömteli meglepetést okoztak az elemzőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik