Gazdaság

WEBKALAUZ – Könyvet a hálóról

Hamarosan fejezetenként is lehet majd könyveket vásárolni – videós illusztrációval kiegészítve -, s az olvasók számítógépük képernyőjén, vagy egy speciális, elektronikus könyvek olvasására kifejlesztett szerkezet segítségével lapozgathatják kedvenc olvasmányaikat. Az amerikai könyvkiadók, kihasználva a technika nyújtotta lehetőségeket, egyre nagyobb számban kísérleteznek az elektronikus könyv megvalósításával.

A kiadók az ötlet megvalósulása felé haladó úton kiemelkedő fontosságot tulajdonítanak annak, hogy 2000 márciusában kizárólag internet-felhasználók számára piacra dobták Stephen King egyik művét. Az elektronikus könyv eddig már 500 ezer “példányban” kelt el. Pedig az olvasók nem ingyen jutottak az élvezethez, az író csak azzal a feltétellel tette fel a weboldalára (www.stephenking.com) a The Plant című regényt, ha azért fejezetenként 1 dollárt fizet az azt letölteni vágyó olvasó (Figyelő, 2000/30. szám).

Legyőzve a művek illegális másolása felett érzett félelmüket, mára minden nagy könyvkiadó – a Simon & Schustertől a Random House-ig – megkezdte az előkészületeket a világhálón történő könyvárusításhoz. A művek szövegeit vagy az internetről lehet majd letölteni, vagy kimondottan elektronikus könyvek olvasására alkalmas könyvformájú szerkezet (e-book) segítségével lehet olvasni.

A Microsoft augusztus elején közzétette ingyenesen letölthető, Reader (Olvasó) nevű szoftverjét, amely az elektronikus úton készült könyvek számítógépes – akár asztali, akár hordozható géppel történő – olvasását teszi lehetővé.

Ősszel az IDG Books kiadó – amelynek kínálatában olyan kiadványok szerepelnek, mint a Frommer’s vagy a Dummies című útikönyvsorozat – elkezdi könyveinek fejezetenkénti árusítását az információs szupersztrádán. Az elektronikus szakácskönyvekhez hamarosan videofilmeket, a világhírű irodalmi alkotásokhoz a szerzőkről szóló dokumentumfilmeket, a gyermekkönyvekhez pedig pedagógiai útmutatókat is csatolnak majd a kiadók. “Az emberek beszélő könyveket vásárolnak majd, amelyek hangot, képet és szöveget egyesítenek magukban” – vizionál Dick Brass, a Microsoft számítógépes óriáscég technológiai fejlesztési alelnöke, aki szerint lehetséges, hogy húsz év múlva a hagyományos értelemben vett könyv végleg eltűnik majd az életünkből. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik