Gazdaság

OPEC-ÍGÉRET – Olajnyomás

Szeptember első napjaiban valamelyest enyhülhet a világ olajpiacain újból felerősödött árnyomás, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a tartósan magas árszint miatt hajlandó beindítani korrekciós mechanizmusát. Ali Rodriguez venezuelai energetikai miniszter, a szervezet soros elnöke a múlt hét végén bejelentette: tartják magukat ahhoz az ígéretükhöz, hogy amennyiben az OPEC hét olajfajtájából álló termékkosár átlagára 20 napon át folyamatosan 28 dollár/barrel fölött marad, akkor 500 ezer barrellel emelik a napi kitermelést (a márciusban elfogadott mechanizmus szerint 22 dollár alatt ugyanilyen mértékben csökkentik a kínálatot). Az ár augusztus 14-én került a limitérték fölé.

A teljes képhez hozzátartozik, és a bizonytalanságot erősíti, hogy a 11 tagú szervezetben ezúttal közel sem teljes az egyetértés. A múlt hét keddi 32,8 dolláros napközben kialakult rekordárszint elérését követően éppen a venezuelai elnök, Hugo Chavez jelentette ki, hogy a jelenlegi árak nagyon is helyénvalóak, s nem engednek a nagy nyugati fogyasztók pressziójának. Az Egyesült Államokkal szorosabb gazdasági kapcsolatokat ápoló tagországok, különösen Szaúd-Arábia vezetői viszont már készségesebbnek mutatkoztak. Rijád már márciusban hangos szószólója volt a kvótaemelésnek, s júliusban is innen érkeztek a napi kitermelés 500 ezer barreles egyoldalú emeléséről szóló hírek. Az ellentábor azonnal a közösen elhatározott kvóták betartására figyelmeztetett, s most is kitartóak voltak a hangok, miszerint az OPEC-et nem lehet többé térdre kényszeríteni. “Ha az 1997-1998-ban érvényes 8 dolláros árszint maradt volna, Venezuela már nem lenne” – mondta a múlt héten drámai hangon Hugo Chavez, akinek nézeteit más kitermelő államok vezetői is osztják.

A világ kőolajszükségletének mintegy kétharmadát fedező OPEC tavaly ősszel döntött a kínálatszűkítés mellett, s bár az utóbbi hat hónapban 3 százalékkal, összesen 2,4 millió barrellel, növelte napi kitermelését, a kereslet – főleg a tartalékok megcsappanása miatt – olyan erős, hogy ez a kínálatbővítés Londonban és New Yorkban csak időlegesen engedte lejjebb ereszkedni az árat a 30 dolláros szintről. A múlt hét első felében mindkét piacon 31,5 és 32,5 dollár között volt szeptemberi szállításra a záróár. Az OPEC következő miniszteri értekezlete szeptember 10-én lesz, ha a jelenlegi helyzet nem változik, a kartellnek még a tanácskozás előtt növelnie kell kitermelését. Egy név nélkül nyilatkozó OPEC-forrás szerint 500 ezer helyett 800 ezer barreles korrekcióra kerülhet sor. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik