Gazdaság

Te csak házasodj,

boldog Ausztria! – az osztrák császárság birodalomépítési alaptételeként ismertté vált XV. századi szállóigét manapság leginkább üzletemberek, bankárok szájából hallani, a házasság szót pedig a bűvös fúzióval helyettesítik be.

A fúziós hullám immár a hazai piacot is elérte, miként arra mindenki számított is. Abban is egyetértés volt, hogy a hullámverés nem Magyarországról fog kiindulni, a méreteit és befolyását illetően csöppnyi, súlytalan piac valójában csak elszenvedője lehet az eseményeknek. E filozófia életképességének első kézzelfogható jelét tavaly láthattuk, amikor bejelentették a Deutsche Genossenschaftsbank (DG) és a Rabobank összeolvadását. A magyarországi filiálékat, a Takarékbankot és a Rabobank Hungáriát érintő stratégiai kérdések azonban hosszú hónapokig terítékre sem kerültek az anyabankoknál. Alig pár hete jelentették be a BA-CA egyesülését a HypoVereinsszel. A BA-CA itthoni vezetői ugyan meglepően jól felkészülten és talpraesetten kezelték a helyzetet – gyakorlatilag már a frankfurti bejelentés másnapján határozott jövőképet festettek az egyesülő bank itteni működéséről -, ám a hazai mérlegfőösszegek méretét összevetve az anyabankokéval, nem kétséges, hogy a fúziós döntésekben nem a magyar piacon jelentkező hatások domináltak.

Az elmúlt héten azonban megdőlt a korábbi elmélet; kiderült, hogy mégiscsak születhetnek fúziós döntések magyarországi érdekek alapján is. Az amszterdami székhelyű ABN Amro és a belga KBC Bank úgy határozott, hogy egyesítik magyarországi leánybankjaikat. Kétségtelen, hogy erre a döntésre igencsak kiélezett helyzetben szánták el magukat. A két hazai bank olyan hatalmas mértékű veszteségeket produkált az elmúlt években, hogy azt már kötélidegzetű és birkatürelmű anyabankok sem nézhették volna tovább tétlenül. A tulajdonosok felismerték, hogy leányaik magukban csak vergődni képesek Magyarországon, további piacrészt rabolni viszont aligha. Nem haboztak: hogy esélyt teremtsenek a profitábilis működésre, az egyesítés mellett döntöttek, ezzel egyszersmind egy újabb fúziós modellt is teremtve itthon. S ha e modellel nem is fogunk a későbbi összeolvadások során túl gyakran találkozni, érezhetjük, hogy mégsem olyan jelentéktelen ez a kicsi magyar bankpiac. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik