Gazdaság

Mindössze 6,5 milliárdos

forgalom volt hétfőn a pesti tőzsdén – aznap, amikor a tőzsdei társaságok túlnyomó többsége közzétette gyorsjelentését. Ez az összeg körülbelül az egyharmada annak, amennyi az év eleji hossz egy-egy napján megfordult a parketten és alulmúlja a két évvel ezelőtti forgalmi adatokat is.

Abban, hogy a befektetők ilyen látványosan elfordultak az 1996-1997-ben még dollárban is a világ egyik legnagyobb árfolyam-emelkedését produkáló börzéjétől, nyilván része van a nemzetközi befektetési klíma változásának is, hiszen a mérvadónak tekintett New York-i index, a DJIA február óta egy helyben topog 10 és 11 ezer pont között. Viszont a hozzánk hasonlóan fejlődő piacnak tekintett török tőzsdén most is nagy a pezsgés, de Oroszországban is jelentősen emelkedtek az árfolyamok tavasz óta.

Egy pillantást vetve a magyar börze vezető társaságainak féléves eredményadataira, rögtön látható: a néhány vezető cég esetében csökkent a profitnövekedés üteme. Igaz, az összesített profit több mint 30 százalékkal nőtt, de például a Matáv és a Richter esetében az eredménybővülés valóban nem haladta meg a 15 százalékot. Elemzők azonban a legnagyobb hazai gyógyszergyár jelentésének áttanulmányozása után az eredmény jelentősebb felfutására számítanak a közeljövőben. Ugyanez a távközlési cég esetében nem mondható el, hiszen ott az elnök-vezérigazgató maga figyelmeztetett a profitbővülés lassulására. A hatósági gázárstopnak betudhatóan negatívan ítélik meg a befektetők a Mol kilátásait, az év hátralévő részében. Az első félévben eredményének még közel 100 százalékos növekedéséről beszámoló társaság vesztesége a gázüzletágon elérheti a 100 milliárd forintot. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ekkora eredménynövekedés meddig hajthatná föl az olajrészvény árfolyamát. Most bizonyára hihetetlenül hangzik, de a kurzus minden bizonnyal meghaladná a 10 ezer forintot. Ennyi pénzt vesz ki a kormány a részvényesek zsebéből. Nem ép-pen befektetőbarát megoldás. Rossz hangulatot teremt.

Pedig vannak jó hírek is. Az OTP például több mint 25 százalékos eredménynövekedésről számolt be. Rekorderedményt produkáltak a vegyipari cégek: a BorsodChem profitja 130 százalékkal nőtt, a TVK-é egyenesen megháromszorozódott. Eredményjavulást mutat a tavaly év végén még masszívan veszteséges Zalakerámia és az Inter-Európa Bank beszámolója is.

Kérdés persze, hogy a szakértők a gyorsjelentések részletes elemzése után növelik-e a magyar részvények súlyát portfoliójukban. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik