Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Szomorú szezon

Nem kezdődött jól a gyorsjelentési szezon, s a folytatás is kérdéses. A hét elején például a gyenge Matáv-negyedévet váró befektetők eladásai napközben 8 ezer pont alá nyomták le az indexet.

Rendszerint pozitív elmozdulás követte az elmúlt években a vállalatok gyorsjelentéseinek nyilvánosságra kerülését, ha nem is azonnal, de idővel felerősödött a befektetők vásárlási kedve. A félévi beszámolóknak még csak egy része jött ki, a még nem közzétett gyorsjelentések tartalmát illetően az elemzők megosztottak, így egyelőre kivárás jellemzi a piacot. Ezt jól mutatja, hogy a “régi szép idők” 20-25 milliárd forintos napi forgalma helyett az 5-6 milliárdos érték villódzik a képernyőkön. Ebben a helyzetben a szakértők által “vegyesnek” minősített gyorsjelentési szezon egyáltalán nem tesz jót a részvénypiacnak, s nem teszi egyértelművé a sokak által őszre várt élénkülés bekövetkeztét sem.

A hét elején ebben a hangulatban terjedt el az a meg nem erősített hír, miszerint az elemzők túlzottan optimistán becsülték meg a piacot meghatározó Matáv második negyedéves teljesítményét. A beinduló részvényeladások miatt kedden napközben 1740 forintig is lezuhant e papír árfolyama, szemben a korábban jellemző 1850 forint körüli szinttel. A múlt héten a meghatározó részvények árfolyama szűk sávban mozgott. A Mol például változatlanul a 3800 forintos szinten stagnált, igaz, a hét elején kissé megélénkült az érdeklődés, miután a pénzügyminiszter bejelentette: a kormány, miután megvette, el is adná a Mol gázüzletágát.

Érdemi kereslet csak a várhatóan kiegyensúlyozott féléves teljesítményt nyújtó OTP papírjára akadt. Látványosan gyengült viszont a Pick, amelynél a részvényesek változatlanul a cég új meghatározó tulajdonosa, az Arago belépése miatt bizonytalanok. Gyenge negyedéves teljesítménye nyomán került a múlt hét vesztesei közé a Synergon is, legutóbb csupán 1750 forinton talált gazdára, holott nem is olyan régen még 2200 forint felett, az év elején pedig 4000 forintnál is drágábban forgott. Összességében a többi “második vonalas” részvény sem teljesített jól, a Pannonplast például 5 ezer forint alá, a Rába pedig 2 ezer forint közelébe csúszott. A BorsodChem és a befolyása alá került TVK a jó eredményvárakozások ellenére gyengült, méghozzá mindkettő több mint 7 százalékkal. E mögött feltehetően a tulajdonosi bizonytalanság, valamint a nem éppen világos, s a befektetők részéről visszafogottan megítélt vállalati stratégia áll. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik