Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Időzített rizikóvállalás

Dacára a jelenleg meglehetőisen bizonytalan tőzsdei hangulatnak, a Budapesti Értéktőzsde hosszabb távú kilátásaival kapcsolatban továbbra is optimista Trippon Mariann, a Dunainvest Tőzsdeügynökség vezető elemzője. A hosszabb távon gondolkodó – és a részvények által hordozott kockázatot jól tűrő – befektető portfóliójába éppen ezért 60 százalékos részvény-, illetve 40 százalékos állampapírarányt javasol a szakember. A legnagyobb súllyal a Richter szerepel az ajánlatban. A gyógyszergyártó valamennyi piacán kedvező folyamatokra számít az elemző. A gyógyszerárak befagyasztása egyébként is – annak ellenére, hogy az intézkedés a társaságot közvetlenül nem érinti – a részvények tőzsdei árát olyan szintre nyomta, ahol már vonzó befektetés a Richter.

A második helyen a BorsodChem papírjai szerepelnek. Az okok között megemlíthető, hogy az MDI- és a PVC-termelés egyaránt bővül az idén, de távlatilag a további kapacitásbővítés és a hatékonyság javulása, valamint a vegyipari ciklus kedvező irányú elmozdulása ad alapot az optimizmusnak. A TVK-pakett megszerzését pozitívan értékeli e heti ajánlónk, egyrészt a viszonylag jó ár, másrészt a várható szinergiahatások miatt.

Bár a Matáv első negyedéves gyorsjelentése elmaradt a várakozásoktól, a részvények igen alulértékeltek, s az év további részében javuló eredményekre számít a szakember.

A Mol – jóllehet e részvény 3800 forintos szinten hosszabb távon már alulértékeltnek tűnik – mindössze 9 százalékos súlyt kapott a portfólióban. Ennek az a fő oka, hogy a gázüzletág sorsa körüli nyilatkozatháború mind-mind a bizonytalanságot növeli, továbbá a kedvezőtlen nemzetközi és hazai körülmények miatt az idén várhatóan tetemes veszteséggel zár ez a terület.

A Graphisoft piaci értékeltségét is kissé alacsonynak tartja a Dunainvest elemzője, ezért szerinte érdemes most vásárolni a papírból. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik