Gazdaság

SOROS GYÖRGY – Biztosabb vizeken

A jelek szerint mindinkább a biztonságot keresi, és mind kevesebb saját tőkét kockáztat a hosszú ideig a pénzvilágban bátran hazardírozó Soros György. A magyar származású amerikai befektető a múlt héten elnyerte az amerikai kormány megbízását egy 150 milliós befektetési alap kezelésére, amelyből balkáni országokban támogatnak üzleti vállalkozásokat. Az üzletember állami kapcsolatokat ápol Angliában is, ahol a brit adóhivatal épületek tulajdonjogára pályázik, amelyeket azután bérlőként használnának a hivatalnokok.

A brit kormány az egyik eddigi legnagyobb ingatlanprivatizálás keretében az adóhivatal 750 épületét árusítja ki országszerte, abból a megfontolásból, hogy ezeket az ingatlanokat hatékonyabban és olcsóbban kezeli a magánszektor. Az adóhivatal ingatlanaira tíz konzorcium jelentkezett az év elején, és az előválogatás után hárman maradtak versenyben, kőzőttűk a Mapeley konzorcium, amely mögött Soros György Quantum Realty Fundja áll. Brit lapértesülések szerint a Soros-féle konzorcium a legesélyesebb a győzelemre. A döntés egy-két héten belül várható. Az eladási ár nem ismeretes. Egyes értesülések szerint a pályázóknak 7 millió fontot kellett letenniük “nevezési díjként”, s a győztesnek 200 millió fontot készpénzben kell kifizetnie a szerződés aláírásakor, de ez csak a vételár egy része. Az ellenkező oldalról a brit kormány várhatóan 2 milliárd fontot fizet a “fölszerelt hivatali helyiségek adóhivatalnak való szolgáltatásáért” a győztes konzorciumnak az alatt a húsz év alatt, amelyre a megkötendő szerződés szól majd. A pályázat nyertesének ily módon nem kell az ingatlanhasznosítással bajlódnia, az üzlet kiszámítható, miközben a kevésbé biztos kormányzati számítás szerint az adóhivatal fenntartása 560 millió fonttal olcsóbb lesz a következő húsz év során mintha azok állami tulajdonban maradnának.

Ami a tengerentúli megbízást illeti, az amerikai kormány az említett balkáni alapba 100 millió dollárt kölcsönöz a magánbefektetéseket támogató ügynöksége (OPIC) keretéből, a további 50 millió dollárt pedig a Soros Private Funds Management társítja saját forrásból. Az összegből Albániában, Boszniában, Bulgáriában, Horvátországban, Macedóniában, Montenegróban, Romániában, Szlovéniában és Törökországban lehet költeni. Soros Györgyöt 17 jelentkező alapkezelő közül választották ki, tekintetbe véve Soros változó befektetési stratégiáját, s azt, hogy várhatóan vonzani fog más magánbefektetőket. Az OPIC azt várja Soros Györgytől és munkatársaitól, hogy gyorsan találnak legalább 12-15 befektetésre érdemes vállalkozást. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik