Gazdaság

ING-AETNA – Gigászok násza

A kitartó udvarlás jutalma: az ING az Aetna megszerzésével a legnagyobb amerikai életbiztosítási társasággá vált.

Félelmeletes ellenfélre akadt a múlt ősszel az Egyesült Államok egyik legnagyobb biztosítótársasága, az Aetna. Azok a sztárügyvédek kezdeményeztek ellene bírósági eljárást, akik a közelmúltban sorra nyertek meg százmilliós kártérítési pereket a dohányiparral szemben. A vád: az Aetna lefizeti az orvosokat, hogy spórolhasson az egészségbiztosítási kifizetésekkel.

A társaság persze tagadja, hogy bármi törvénytelenséget elkövetett volna. Akár igen, akár nem, annyi bizonyos: az Aetna már jó ideje a bírálatok kereszttüzében áll. Elégedetlenek voltak vele az ügyfelek, mivel rugalmatlan, s egyes vélemények szerint a biztosítási formák túl szűk választékát kínálja, továbbá képtelen lépést tartani az egészségügyi ellátás meglóduló áraival. Az orvosokkal és más egészségügyi szolgáltatókkal is feszültté vált a viszonya. Végül a tulajdonosok is zúgolódtak, hiszen a cég egy év alatt részvényei értékének több mint a felét elvesztette.

A tőzsdei szereplők ezek után érthetően kitörő lelkesedéssel fogadták azt a 10,3 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot, amelyet február 24-én tett a hazai vetélytárs WellPoint Health Networks biztosítótársaság és a holland ING Group. Amennyiben az üzlet létrejön, Dávid győzte volna le – az ING segítségével – Góliátot, hiszen a WellPoint a maga 7,3 millió ügyfelével szinte eltörpül az Aetna mellett, amely 21 millió amerikait szolgál ki – sőt közülük 16 millióan a fogászati biztosítási rendszernek is a tagjai. A társaság 26,5 milliárd dollá- ros tavalyi díjbevétele kihívójáénak szin-tén a három és félszerese. Igaz, a Well- Point teljesítménye éppen az ellenkezője az Aetnáénak. Pénzügyi eredményei 1999-ben rendre túlszárnyalták a Wall Street várakozásait, miközben képes volt az egészségügyi szolgáltatások drágulásánál gyorsabban növelni a saját kifizetési összegeit. Az Aetna részvényeseinek azonban nem csak ezért tetszhetett az ajánlat, hanem azért is, mert az mintegy 70 százalékkal a társaság aktuális árfolyama fölötti vételárat kínált: minden egyes Aetna-papírért 44 dollár készpénzt és egy WellPoint-részvényt adtak volna. Utóbbit februárban 26 dolláron jegyezték. Ám a vezetés, élén az új vezérigazgatóval, William Donaldsonnal – akinek elődjét, Richard Hubert éppen a WellPoint-ING ajánlat érkezése előtti napon menesztették – elutasította a kérőt.

A banki és biztosítótársasági tevékenységet egyesítő holland óriás azonban kitartó vőlegénynek bizonyult. Néhány hónappal később újabb ajánlattal állt elő, immár a WellPoint nélkül.

Az ING az ajánlatán is jelentősen módosított. Már csak az Aetna pénzügyi szolgáltató és nemzetközi divízióira tartott igényt – az egészségbiztosítási ág nem érdekelte. Hosszas egyezkedés indult meg, amelynek láttán a minap még az amerikai Business Week és ennek alapján a Figyelő is azt valószínűsítette, hogy az Aetna ismét kikosarazza holland kérőjét. Július 20-án azonban nyélbe ütötték a megállapodást, és az ING, amely nemrég 6,1 milliárd dollárért felvásárolta a szintén amerikai ReliaStar biztosítótársaságot, most 7,7 milliárdért megszerezte az Aetna szóban forgó üzletrészeit. A tulajdonosok részvényesei lesznek az egészségbiztosító ágazatból létrejövő – s e téren nem csupán a legnagyobb, hanem a tervek szerint az eddiginél sokkal hatékonyabb – új cégnek, illetve ugyanannyi részvényhez jutnak az ING kezébe kerülő két területből kialakuló, az Aetna nevet megőrző társaságban. Sőt, a nagyvonalú vőlegény mindezt még részvényenként 35 dollár készpénzzel is megfejeli.

Amennyiben a részvényesek és a versenyhatóságok is áldásukat adják az üzletre, az ING mindezzel az Egyesült Államok legnagyobb élet- és évjáradék-biztosítója lesz. Egyúttal a legkiterjedtebb ügyfélhálózattal rendelkezik majd, 111 milliárd dolláros mérlegfőösszege a hatodik helyre elég, a vagyonkezelés terén pedig a 19. helyről a 11.-re ugrik előre. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik