Gazdaság

TEMETŐI KONCERT

Elbűvöl és felháborít

Az emberi történelem legnagyobb komponistája, Johann Sebastian Bach orgonaműveit játssza Varnus Xaver a zeneszerző halála éjszakájának 250. évfordulóján, július 28-án pénteken este 9 órakor a budapesti Kerepesi temetőben. A nemzeti sírkert Kripta-árkádsoránál minden bizonnyal nagy számú érdeklődő lesz kíváncsi a nemcsak tehetségéről, de extravaganciájáról is híres orgonaművész produkciójára. Varnus Xavér a Figyelő Plusznak a rendhagyó koncert előtt nyilatkozott.

– Mindörökkön örökké Bach címmel városszerte öles plakátok hirdetik a szokatlan helyszínű koncertet. Nem gondolja, hogy (ismét) kegyeletsértéssel fogják vádolni?

– Amikor 1990 májusában – hosszú távollét után Kanadából hazalátogatva – a Mátyás templomban orgonáltam, azon háborodtak fel, hogy mennyien kíváncsiak rám, és nem azon, hogy mit és hogyan játszom, úgyhogy már megszoktam a méltatlan vádakat.

– Külföldi koncertjeit nem kísérik hasonló kritikai megjegyzések?

– Éppen négy esztendeje, 1996 júliusában adtam gála-hangversenyt Jacques Chirac köztársasági elnök védnöksége mellett Franciaország legnagyobb orgonáján a párizsi St-Eustache templomban. A lenyűgöző méretű, 101 regiszteres hangszernek több mint 8 ezer sípja van, s a számítógépes vezérlés révén 600 előprogramozásra van mód. A St-Eustache templomot, Párizs legnagyobb reneszánsz épületét a XVI. században építették, s ez lett a francia királyok udvari temploma. Ezen a patinás, igazán nagy múltú helyszínen is mindenki az orgonajátékomnak örült, és nem a személyemmel kapcsolatos kifogásokat rángatta elő.

– Azért azt elismeri, hogy több mint merész ötlet a Kerepesi temetőben éjszaka koncertezni…

– Ez nem is igazán koncert lesz, hanem egy emlékezés, tiszteletadás Bach halálának évfordulóján. Ugyanakkor emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy a weimari Goethe ünnepségeket is temetőben tartják, mégsem háborodik fel senki. Igazán nem szeretnék senkit megbántani, de nálunk is elég gyakran vannak olyan temetések, ahol akár száztagú zenekar is játszik, és senki sem tiltakozik, nem mennek feljelentések a legkülönbözőbb, arra illetéktelen helyekre. Ha már a kegyeleti kérdéseknél tartunk, akkor módfelett furcsa az is, hogy például évente több ezren elzarándokolnak Kairóba, és közvetlen közelről megbámulják Tutenkámen múmiáját, mégse emleget senki kegyeletsértést…

– Gyakorta előfordul, hogy muzsikálás közben kommentárjaival is elbűvöli hallgatóságát…

– Most nem fogok beszélni. Garas Dezső Kossuth-díjas színművészt kértem fel közreműködésre. Csak azt fogom csinálni, amit legjobban szeretek: orgonán játszom. A helyszín megfelelő technikai berendezésekkel lesz felszerelve, reményeink szerint mindenki jól fog hallani mindent. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik