Gazdaság

HETI PORTFÓLIÓ – Trendforduló után?

Mind a részvénypiacon, mind a kötvénypiacon több olyan értékpapír van, amelyek vásárlásával jó hozamot lehet elérni, minimum féléves időtávban – véli Kishonti László, a K&H Értékpapír és Befektetési Rt. vezető elemzője. A szakember épp ezért portfóliójának ugyanolyan hányadát fektetné részvényekbe, mint kötvényekbe. Az állampapírok közül a 2 és 10 éves lejáratúakat favorizálja, mert úgy véli, hogy ezek alulértékeltek a 3-5 éves futamidejűekhez képest.

A részvények között a legjelentősebb súllyal az OTP szerepel. Ennek az az oka, hogy a lakosság részéről mutatkozó erőteljes hitelkereslet igen kedvező helyzetbe hozza a bankot. A betéti és a hitelkamatok között ugyanis elég nagy a különbség, s az így keletkező nyereség az OTP-nél csapódik le.

A Molt elsősorban alulértékeltsége miatt javasolja az elemző, mert úgy véli, a papír jelenlegi árában már minden negatív információ benne van, azaz innen már csak erősödés képzelhető el. A BorsodChemnek az európai uniós konjunktúra mellett a TVK-ban szerzett többségi részesedés is kedvez, míg a Matáv a szakember szerint lényegében a magyar gazdasággal nő együtt. A Démász azért került be a portfólióba, mert az áramszolgáltató vállalatok profitja jól jelezhető előre, és az elemző szerint árfolyamemelkedés várható a közeljövőben.

Az Antenna Hungáriát azért preferálja Kishonti László, mert szerinte a részvény jelenlegi kurzusában már benne van a viszonylag alacsony áron tervezett kibocsátás, rövid távon a kormányzati rádiótelefon-hálózat kiépítésére való esély, míg hosszabb távon a Vodafone esetleges hazai sikere is kedvező lesz a cég számára. A NABI az új termékskála és a gyorsan növekvő megrendelések magas jövőbeni eredményességet vetítenek előre.

Az elemzések szerint a két gyógyszeripari cég külföldi kilátásai is jók, míg a hazai piacnak egyre kisebb a súlya. Az már csak bónusz pont, ha a gyógyszergyártóknak előbb-utóbb sikerül megállapodniuk a kormánnyal. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik