Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Kormányozott siklás

Az elmúlt héten sem tört meg a BUX csökkenő trendje, pedig a nemzetközi tőzsdéket ismét erősödés jellemezte.

Reménykedve, az eddiginél nagyobb opitimizmussal tekintenek a tőzsdékre az amerikai befektetők – ezt tükrözi, hogy kis lépésekben ugyan, de határozottan emelkedett a Dow Jones a múlt héten, egészen 10 ezer 800 pontig. Minderre az S&P 500-as indexben szereplő cégek gyorsjelentései adtak alapot. Az elmúlt félév üzleti adatait a napokban közzétevő 89 társaság mintegy kétharmada a piaci várakozásokat meghaladó eredményt közölt, s a maradék harmadhoz tartozók zöme is hozta a terveket, mindössze 3,5 százalékuk teljesített gyengébben a vártnál. A jelek szerint ismét magára talált a technológiai szektor is: a Nasdaq – több mint 7 százalékkal erősödve – újra stabilan 4 ezer pont fölé emelkedett.

Mindeközben a BUX – immár az egymást követő hetedik héten – tovább csökkent, ezúttal szerencsére mindösszesen 0,21 százalékkal. Az index e hét hétfőjén 8117 ponton zárt, igaz a múlt hét közepén nap közben 8 ezer pont alatti értéket is felvett a magyar értékpapírpiac mutatója. Tőzsdei elemzők és befektetési alapkezelők egyaránt a politikai kockázatok megnövekedéséről és túlzott kormányzati beavatkozásról beszélnek. A befektetői bizalmat például aligha növelte, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. az Antenna Hungária alaptőkéjét 5600 forintos részvényenkénti áron – azaz a múlt heti aukciós árnál 20 százalékkal alacsonyabban – készül megemelni. Továbbra is kérdéses, hogy az esetleg jó féléves gyorsjelentések önmagukban elegendőnek bizonyulnak-e az elveszett bizalom visszaszerzéséhez. Sok elemző véli úgy, hogy ehhez a gáz- és gyógyszerár-viták megnyugtató rendezésére lenne szükség.

Az elmúlt hét legnagyobb nyertese a 8 százalékkal erősödő Egis volt. Érdekes, hogy ezzel szemben a másik gyógyszeripari részvény, a Richter árfolyama 4 százalékkal csökkent. Kismértékben nőtt az OTP és a Zalakerámia kurzusa. A hét vesztese a 7 százalékkal gyengülő IEB volt, de lejjebb ment a Graboplast és a Fotex árfolyama is. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik