Gazdaság

FOGAK A LOMBIKBAN – Pótlás belülről

Táptalajon nevelgetnek mesterséges fogakat a Texas University egészségügyi központjának fogorvosai. A kőkemény csontképződményeket néhány zománctermelésre specializálódott emberi sejtből kiindulva állítják elő. A kutatók célja ezzel az, hogy a fogzás leálltával inaktiválódott fogképzésben szerepet játszó géneket újra működésbe hozzák, és így új fogakat növesszenek az állkapocsban. Noha még maguk az úttörő fogászok szerint is legalább húsz évet kell várni az ilyen géntechnológiai úton megvalósuló high-tech fogorvoslásra, azért születtek izgalmas eredmények a témában: a Petri-csészékben többé-kevésbé szabályos fogak nőttek.

Az Egyesült Államokban a kiemelkedő fogorvosi ellátás ellenére elszomorítóak a száj-egészségügyi statisztikák: 113 millió amerikainak hiányzik legalább egy foga, további 19 millió – a csecsemőkön kívül – teljesen fogatlan, a csorbacsíkok száma pedig évről évre növekszik. A fogpótlásra használt jelenlegi módszerek és anyagok – az arany, a platina, a gyémánt, a különböző ón-higany- réz-ezüst amalgámötvözetek, vagy a porcelán és polimer alapú műanyagok sokszor jóval kevésbé tartósak, mint a természetes fogzománc, gyakran váltanak ki gyulladást, vagy fertőzést a beültetetés helyén, ráadásul beültetésük fájdalmas és drága procedúrával jár.

Mary Macdougall, a kísérleteket vezető fogász szerint a kiváltott fogzással örökre száműzhetnék a fönti problémákat. Ennek érdekében most egérből és emberből származó sejteket módosított, és így ellenálló mineralizált szövetet állított elő: ez dentint (a fog belső anyagát alkotó anyag) és zománcot is tartalmazott. Az eredményes növesztéshez vissza kellett állítania a sejtek biológiai óráját, így bírva őket újra osztódásra és aktív fogépítő munkára; mindezt a kutatónő a megfelelő sejtek kiválogatásával és hormonhatású vegyületek adagolásával érte el. A sejttenyészetet hetekig babusgatva tucatnyi egérnek elegendő fogat nevelt a laborban, és bár a rágcsálók és a Homo sapiens fogának szerkezete meglehetősen eltér egymástól, a sikereken fölbuzdulva hamarosan emberi őrlőfogak termesztésével próbálkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik